Koktajl z kiwi i gruszki (44 kcal / 100 g)
Składniki :
Gruszka 150 g
Kiwi 75 g
Sok cytrynowy 15 ml
Woda 50 ml
Sposób przygotowania:
Owoce pokroić. Wszystko razem zblendować.
Frittata z grzybami ( 78 kcal / 100 g)
Jaja kurze 2 szt.
Pieczarki świeże 210 g
Ser Gouda 25 g
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Jajka rozbełtaj z serem.
Na patelnię teflonową (bez tłuszczu) wylej jajka z serem.
Pieczarki umyj i pokrój na małe cząstki. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać zacznij układać na wierzchu grzyby i wstaw do piekarnika. Piecz dopóki frittata nie zacznie nabierać złotego koloru.
Koktajl z mango ( 59 kcal / 100 g)
Mango 260 g
Sok cytrynowy 30 ml
Kiwi 300 g
Owoce obrać i zmiksować. Dodać sok z cytryny. Wymieszać w shake'arze.
Koktajl mieszany ( 40 kcal / 100 g)
Brzoskwinia 165 g
Truskawki 100 g
Sok z pomarańczy 130 ml
Brzoskwinie zanurzyć na 1 min. we wrzątku, po czym przelać je zimną wodą. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. Przygotowane brzoskwinie wrzucić do blendera. Dodać truskawki i sok pomarańczowy. Owoce zmiksować, przelać do szklanek.
Koktajl truskawkowo-bananowy ( 50 kcal / 100 g)
Truskawki 400 g
Banan 185 g
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 200 ml
Banana lekko zamrozić. Truskawki umyć i oczyścić. Do wysokiego naczynia wrzucić banana, dodać truskawki i zmiksować. Dodać mleko. Schłodzić.
Koktajl bananowy z mlekiem ( 76 kcal / 100 g)
Banana obrać i pokroić w kostkę. Zblendować z mlekiem. Wstawić do lodówki na kilka minut.
Koktajl cytrusowy ( 52 kcal / 100 g)
Grejpfrut 350 g
Pomarańcza 250 g
Pomarańcze oraz grejpfruty obieramy ze skórki i wycinamy białe błonki.
Do miski wrzucamy pokrojonego banana.
Miksujemy na gładki koktajl.
Koktajl owocowy-marchwiowy ( 53 kcal / 100 g)
Banan 370 g
Kiwi 100 g
Marchew 400 g
Woda 100 ml
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 2 łyżki
Marchewki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przy użyciu sokowirówki odciskamy sok.
Do odciśniętego soku dodajemy pokrojone banany, owoce kiwi, jogurt oraz wodę.
Całość miksujemy na gładki jogurt.
Cassoni włoskie z serem i pieczarkami (75 kcal / 100 g)
Ciasto:
Mąka pszenna. typ 500 125 g
Sól biała 2 szczypty
Masło roślinne kostka łyżeczka
Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
Woda 104 ml
Nadzienie:
Pieczarki świeże 700 g
Ser Gouda 50 g
Ciasto : Wymieszać wszystkie składniki ciasta na jednolitą masę. Dodać wodę. Rozwałkować placek i upiec go z obu stron na rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni bez tłuszczu.
Nadzienie : Na patelni teflonowej bez tłuszczu przysmażyć pieczarki.
Rozwałkować ciasto około 20 centymetrowy placek. Na połowie nałożyć pieczarki i ser. Złożyć placek na pół i dobrze zakleić brzegi. Zapiekać z obu stron na suchej, dużej, teflonowej patelni, bez tłuszczu.
Zapiekanka brokułowa (53 kcal / 100 g)
Brokuły 200 g
Pieczarki świeże 250 g
Cebula 30 g
Przyprawa "Jarzynka" 1 płaska łyżka
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 2 płaskie łyżki
Pieprz czarny, zmielony 3 szczypty
Mięso z udźca indyka bez skóry 200 g
Woda 150 ml
Koperek 1 łyżeczka
Ziemniaki zwykłe 400 g
Mieso pokroic w malutka kosteczke, dodac cebule drobno pocieta, brokuly oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
Wode rozmieszac z jogurtem, koperkiem i jarzynka. Polac mieso i warzywa.
Dusic ok. 20 min. Posypac pieprzem.
Ziemniaki ugotowac. Podawac z uduszonymi warzywami.
Zupa jarzynowa (22 kcal / 100 g)
Zupa kalafiorowa z koperkiem 450 g
Woda 2 000 ml
Ziemniaki zwykłe 350 g
Liść laurowy 1 szt.
Ziele angielskie 3 kulki
Rosół z kury kostka 1 kostka
Przyprawa "Jarzynka" 2 g
Kurczak tuszka 150 g
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 1 płaska łyżka
Wode zagotowac z kurczakiem, listkiem, zielem angielskim Dodac ziemniaki pokrojone w kostke, mrozonke, kostke rosolowa, jarzynke. Gotowac 25 minut.
Wyjac kurczaka, zabielic jogurtem, zagotowac.
Jagodowo-bananowy koktajl (68 kcal / 100 g)
Skladniki :
Czarne jagody 225 g
Banan 189 g
Zblendować owoce.
Zupa marchewkowa (5 kcal / 100 g)
Marchew 200 g
kostka mięsna winiary 5 kostek
Woda 1 000 ml
Chili "KAMIS" 5 szczypt
Pieprz 5 szczypt
Kostkę mięsa wrzucić do garnka z wodą, gotować 20 min.
Marchew, pokrojoną w kostkę, dodać do wywaru.
Gotować 20 min.
Dodać chili i pieprz.
Sałatka z krewetkami (35 kcal / 100 g)
Krewetki 100 g
Curry 1 szczypta
Brokuły 199 g
Ogórek 190 g
Szczypiorek 2 łyżeczki
Cebula 10 g
Krewetki umyć, wrzucić na patelnię teflonową, wlać trochę wody, posypać curry, przykryć, dusić ok. 5 min.
Brokuła ugotować.
Warzywa pokroić.
Wymieszać wszystkie składniki.
Jogurt truskawkowy (46 kcal / 100 g)
Jogurt:
Truskawki 50 g
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 150 g
Dodatkowe owoce:
Truskawki (50g) zblendować z jogurtem. Przelać do miseczki.
Truskawki (drugie 50g) rozgnieść widelcem. Wymieszać z wcześniej zblendowanym jogurtem.
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i fasolą (59 kcal / 100 g)
Szynka z indyka 250 g
Ziemniaki 300 g
Pieczarki 500 g
Fasola szparagowa 200 g
Gouda 2 plastry
Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni.
Szynkę pokroić w kostkę.
Na patelni teflonowej, bez tłuszczu, podsmażyć szynkę, pieczarki i ziemniaki. Smażyć ok. 5 min.
Wrzucić ugotowaną wcześniej fasolkę, wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Wierzch posypać startym żółtym serem. Zapiekać, aż ser sie roztopi i lekko zarumieni.
Ciasto z bananem i truskawkami (UWAGA - BEZ CUKRU!!!) (72 kcal / 100 g)
Białko jaja kurzego 3 szt.
Mąka razowa 150 g
Soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
Masa:
Banan 740 g
Truskawki 750 g
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 600 ml
Żelatyna 10 g
Białka ubić. Mąkę wymieszać z sodą, dodawać powoli do białek, cały czas miksując. Dodać wodę. Podzielić na dwie części. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta. Piec w temp. 170 stopni ok. 15 min. Po upieczeniu zrobić to samo z drugą połową.
Obrać banany i pokroić.
Pokroić na pół truskawki.
Rozpuścić żelatynę w połowie szklanki gorącej wody.
Ubić jogurt. Dodać przestygniętą żelatynę. Odstawić do stężenia. Dodać owoce. Wymieszać.
Przełożyć ciasto masą.
Pierogi z jagodami (95 kcal / 100 g)
Mąka razowa 7 płaskich łyżek
Woda 40 ml
Czarne jagody 200 g
Wlać wodę do mąki, zagnieść ciasto. Rozwałkować. Wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko położyć trochę jagód i sklejać pierożki. Gotować.
Undying_Dreams