Cz. 1 - 18 przepisów.rtf

(15394 KB) Pobierz

Koktajl z kiwi i gruszki (44 kcal / 100 g)

 

 

Składniki :

Gruszka 150 g

Kiwi 75 g

Sok cytrynowy 15 ml

Woda 50 ml

 

Sposób przygotowania:

Owoce pokroić. Wszystko razem zblendować.

 

 

 

 

 

Frittata z grzybami ( 78 kcal / 100 g)

 

 

Składniki :

Jaja kurze 2 szt.

Pieczarki świeże 210 g 

Ser Gouda 25 g

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Jajka rozbełtaj z serem.

Na patelnię teflonową (bez tłuszczu) wylej jajka z serem.

Pieczarki umyj i pokrój na małe cząstki. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać zacznij układać na wierzchu grzyby i wstaw do piekarnika. Piecz dopóki frittata nie zacznie nabierać złotego koloru.

 

 

 

 

 

Koktajl z mango ( 59 kcal / 100 g)

 

 

Składniki :

Mango 260 g

Sok cytrynowy 30 ml

Kiwi 300 g

 

Sposób przygotowania:

Owoce obrać i zmiksować. Dodać sok z cytryny. Wymieszać w shake'arze.

 

 

 

 

 

Koktajl mieszany ( 40 kcal / 100 g)

 

 

Składniki :

Brzoskwinia 165 g

Truskawki 100 g

Sok z pomarańczy 130 ml

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie zanurzyć na 1 min. we wrzątku, po czym przelać je zimną wodą. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. Przygotowane brzoskwinie wrzucić do blendera. Dodać truskawki i sok pomarańczowy. Owoce zmiksować, przelać do szklanek.

 

 

 

 

 

Koktajl truskawkowo-bananowy ( 50 kcal / 100 g)

 

 

Składniki :

Truskawki 400 g

Banan 185 g 

Mleko spożywcze 2% tłuszczu 200 ml

 

Sposób przygotowania:

Banana lekko zamrozić. Truskawki umyć i oczyścić. Do wysokiego naczynia wrzucić banana, dodać truskawki i zmiksować. Dodać mleko. Schłodzić.

 

 

 

 

 

Koktajl bananowy z mlekiem ( 76 kcal / 100 g)

 

 

Składniki :

Banan 185 g

Mleko spożywcze 2% tłuszczu 200 ml

 

Sposób przygotowania:

Banana obrać i pokroić w kostkę. Zblendować z mlekiem. Wstawić do lodówki na kilka minut.

 

 

 

 

 

Koktajl cytrusowy ( 52 kcal / 100 g)

 

 

Składniki :

Grejpfrut 350 g

Pomarańcza 250 g

Banan 185 g

 

Sposób przygotowania:

Pomarańcze oraz grejpfruty obieramy ze skórki i wycinamy białe błonki.

Do miski wrzucamy pokrojonego banana.

Miksujemy na gładki koktajl.

 

 

 

 

 

Koktajl owocowy-marchwiowy ( 53 kcal / 100 g)

 

 

 

Składniki :

Banan 370 g

Kiwi 100 g

Marchew 400 g

Woda 100 ml

Jogurt naturalny 2% tłuszczu 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Marchewki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przy użyciu sokowirówki odciskamy sok.

Do odciśniętego soku dodajemy pokrojone banany, owoce kiwi, jogurt oraz wodę.

Całość miksujemy na gładki jogurt.

 

 

 

 

 

Cassoni włoskie z serem i pieczarkami (75 kcal / 100 g)

 

 

Składniki :

 

Ciasto:

Mąka pszenna. typ 500 125 g

Sól biała 2 szczypty

Masło roślinne kostka łyżeczka

Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

Woda 104 ml

 

Nadzienie:

Pieczarki świeże 700 g

Ser Gouda 50 g

 

Sposób przygotowania:

Ciasto : Wymieszać wszystkie składniki ciasta na jednolitą masę. Dodać wodę. Rozwałkować placek i upiec go z obu stron na rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni bez tłuszczu.

Nadzienie : Na patelni teflonowej bez tłuszczu przysmażyć pieczarki.

Rozwałkować ciasto około 20 centymetrowy placek. Na połowie nałożyć pieczarki i ser. Złożyć placek na pół i dobrze zakleić brzegi. Zapiekać z obu stron na suchej, dużej, teflonowej patelni, bez tłuszczu.

 

 

 

 

 

Zapiekanka brokułowa (53 kcal / 100 g)

 

Składniki :

Brokuły 200 g

Pieczarki świeże 250 g

Cebula 30 g

Przyprawa "Jarzynka" 1 płaska łyżka

Jogurt naturalny 2% tłuszczu 2 płaskie łyżki

Pieprz czarny, zmielony 3 szczypty

Mięso z udźca indyka bez skóry 200 g

Woda 150 ml

Koperek 1 łyżeczka

Ziemniaki zwykłe 400 g

 

Sposób przygotowania:

Mieso pokroic w malutka kosteczke, dodac cebule drobno pocieta, brokuly oraz pieczarki pokrojone w plasterki.

Wode rozmieszac z jogurtem, koperkiem i jarzynka. Polac mieso i warzywa.

Dusic ok. 20 min. Posypac pieprzem.

Ziemniaki ugotowac. Podawac z uduszonymi warzywami.

 

 

 

 

 

Zupa jarzynowa (22 kcal / 100 g)

 

 

Składniki :

Zupa kalafiorowa z koperkiem 450 g

Woda 2 000 ml

Ziemniaki zwykłe 350 g

Liść laurowy 1 szt.

Ziele angielskie 3 kulki

Rosół z kury kostka 1 kostka

Przyprawa "Jarzynka" 2 g

Kurczak tuszka 150 g

Jogurt naturalny 2% tłuszczu 1 płaska łyżka

 

Sposób przygotowania:

Wode zagotowac z kurczakiem, listkiem, zielem angielskim Dodac ziemniaki pokrojone w kostke, mrozonke, kostke rosolowa, jarzynke. Gotowac 25 minut.

Wyjac kurczaka, zabielic jogurtem, zagotowac.

 

 

 

 

 

Jagodowo-bananowy koktajl (68 kcal / 100 g)

 

 

Skladniki :

Czarne jagody 225 g

Banan 189 g

 

Sposób przygotowania:

Zblendować owoce.

 

 

 

 

 

Zupa marchewkowa (5 kcal / 100 g)

 

 

Składniki :

Marchew 200 g

kostka mięsna winiary 5 kostek

Woda 1 000 ml

Chili "KAMIS" 5 szczypt

Pieprz 5 szczypt

 

Sposób przygotowania:

Kostkę mięsa wrzucić do garnka z wodą, gotować 20 min.

Marchew, pokrojoną w kostkę, dodać do wywaru.

Gotować 20 min.

Dodać chili i pieprz.

 

 

 

 

 

Sałatka z krewetkami (35 kcal / 100 g)

 

 

Składniki :

Krewetki 100 g

Curry 1 szczypta

Brokuły 199 g

Ogórek 190 g

Szczypiorek 2 łyżeczki

Cebula 10 g

 

Sposób przygotowania:

Krewetki umyć, wrzucić na patelnię teflonową, wlać trochę wody, posypać curry, przykryć, dusić ok. 5 min.

Brokuła ugotować.

Warzywa pokroić.

Wymieszać wszystkie składniki.

 

 

 

 

 

Jogurt truskawkowy (46 kcal / 100 g)

 

 

 

Składniki :

 

Jogurt:

Truskawki 50 g

Jogurt naturalny 2% tłuszczu 150 g

 

Dodatkowe owoce:

Truskawki 50 g

 

Sposób przygotowania:

Truskawki (50g) zblendować z jogurtem. Przelać do miseczki.

Truskawki (drugie 50g) rozgnieść widelcem. Wymieszać z wcześniej zblendowanym jogurtem.

 

 

 

 

 

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i fasolą (59 kcal / 100 g)

 

Składniki :

Szynka z indyka 250 g

Ziemniaki 300 g

Pieczarki 500 g

Fasola szparagowa 200 g

Gouda 2 plastry

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni.

Szynkę pokroić w kostkę.

Na patelni teflonowej, bez tłuszczu, podsmażyć szynkę, pieczarki i ziemniaki. Smażyć ok. 5 min.

Wrzucić ugotowaną wcześniej fasolkę, wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Wierzch posypać startym żółtym serem. Zapiekać, aż ser sie roztopi i lekko zarumieni.

 

 

 

 

 

Ciasto z bananem i truskawkami (UWAGA - BEZ CUKRU!!!) (72 kcal / 100 g)

 

Składniki :

 

Ciasto:

Białko jaja kurzego 3 szt.

Mąka razowa 150 g

Woda 150 ml

Soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka

 

Masa:

Banan 740 g

Truskawki 750 g

Jogurt naturalny 2% tłuszczu 600 ml

Żelatyna 10 g

 

Sposób przygotowania:

Białka ubić. Mąkę wymieszać z sodą, dodawać powoli do białek, cały czas miksując. Dodać wodę. Podzielić na dwie części. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta. Piec w temp. 170 stopni ok. 15 min. Po upieczeniu zrobić to samo z drugą połową.

Obrać banany i pokroić.

Pokroić na pół truskawki.

Rozpuścić żelatynę w połowie szklanki gorącej wody.

Ubić jogurt. Dodać przestygniętą żelatynę. Odstawić do stężenia. Dodać owoce. Wymieszać.

Przełożyć ciasto masą.

 

 

 

 

 

Pierogi z jagodami (95 kcal / 100 g)

 

 

Składniki :

Mąka razowa 7 płaskich łyżek

Woda 40 ml

Czarne jagody 200 g

 

Sposób przygotowania:

Wlać wodę do mąki, zagnieść ciasto. Rozwałkować. Wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko położyć trochę jagód i sklejać pierożki. Gotować.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin