· 50 g
· 2 szklanki mąki (340 g)
· 1/3 szklanki cukru (70 g)
· 1/2 szklanki mleka
· 2 jajka
· 20g drożdży
· Cukier wanilinowy
· Szczypta soli
· dodatki:
· 1 szklanka cukru pudru (200 g)
· 2 łyżki wody
· 700g śliwek
· 50g płatków migdałowych
· bułka tarta do formy
· Jak zrobić?
· Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajka i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia . Ciasto przykryj i odstaw by lekko podrosło. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk. Blachę o wymiarach 22x28cm wysmaruj i oprósz bułką tartą. Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Umyte śliwki przekrój na połówki i usuń z nich pestki. Ułóż na cieście skórką do dołu. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w 170st.C Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wodą na gładką, gęstą masę. Lekko przestudzone ciasto polej lukrem.
· Temperatura piekarnika : 170oC
· Czas pieczenia: 30 minut
I.Pawlak