drożdżowe.docx

(23 KB) Pobierz

·                      50 g Kasia

·                      2 szklanki mąki (340 g)

·                      1/3 szklanki cukru (70 g)

·                      1/2 szklanki mleka

·                      2 jajka

·                      20g drożdży

·                      Cukier wanilinowy

·                      Szczypta soli

·                      dodatki:

·                      1 szklanka cukru pudru (200 g)

·                      2 łyżki wody

·                      700g śliwek

·                      50g płatków migdałowych

·                      bułka tarta do formy

·         Jak zrobić?

·         Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajka i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia   Kasia. Ciasto przykryj i odstaw by lekko podrosło. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk. Blachę o wymiarach 22x28cm wysmaruj   Kasia i oprósz bułką tartą. Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Umyte śliwki przekrój na połówki i usuń z nich pestki. Ułóż na cieście skórką do dołu. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w 170st.C Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wodą na gładką, gęstą masę. Lekko przestudzone ciasto polej lukrem.

·         Temperatura piekarnika : 170oC

·         Czas pieczenia: 30 minut

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin