ciasto z mascarpone i malinami.docx

(13 KB) Pobierz

Składniki na 1 biszkopt:

·                      3 jajka

·                      3 łyżki mąki pszennej

·                      łyżka oleju

·                      3 łyżki cukru

·                      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

·                      500g serka mascarpone

·                      250ml śmietany 30%

·                      2-3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej) 

Kisiel Malinowy:

·                      400g mrożonych malin

·                      2 łyżki dżemu malinowego

·                      łyżka żelatyny 

·                      2 łyżki cukru pudru (ja dodałam bo kisiel był zbyt kwaśny)

 

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Kiedy piana będzie sztywna, dodajemy stopniowo żółtka cały czas miksując. Następnie dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy całość delikatnie łyżką. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 25 x 35 cm). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, biszkopt pieczemy 20-25 minut.

 

Pieczemy osobno 3 biszkopty, ja po upieczeniu i wystygnięciu skropiłam je wodą z cytryną.

Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę wymieszać z serkiem. Wstawić do lodówki.

Kisiel Malinowy: Maliny odmrażamy, powstały sok z malin wlać do garnka i dodać dżem. Zagotować, żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącego soku malinowego. Wlać do pozostałego soku, dodać maliny i cukier puder. Całość wymieszać. Będzie dużo pestek, jak to z malinami :P Jednak w cieście w ogóle się są one wyczuwalne. Całość odstawić do wystygnięcia. Kisiel powinien troszkę stężeć przed nałożeniem go na ciasto.

 

Na biszkopt rozsmarowujemy cienką warstwę kremu, a następnie wylewamy cały kisiel malinowy. Na kisiel kładziemy kolejny biszkopt, potem resztę kremu (zostawiamy tylko 3 łyżki na górę ciasta), biszkopt, krem. Całość polewamy białą czekoladą. Wstawiamy na ok. godzinkę do lodówki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin