Śliwki.docx

(11 KB) Pobierz

Śliwki - smaczne i proste lekarstwo

Rozpoczął się już jakiś czas temu sezon na śliwki. Warto z nich korzystać na świeżo, a także w formie konfitur, kompotów i innych przetworów. A dlaczego? Śliwki posiadają witaminy A, C, E, B6, K, polifenole (między innymi kwas chlorogenowy), potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez i błonnik. Duże zawartości witaminy C i K  wspomagają przepływ krwi i uszczelniają tym samym naczynia krwionośne.

Śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne i dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu. Zalecane są dla osób z problemami jelitowymi, u których występują zatwardzenia , ponieważ posiadają  pektyny (rodzaj błonnika), który pobudza perystaltykę jelit oraz opróżnia zalegające w nich resztki pokarmu i szkodliwe produkty przemiany materii. Śliwki są także stosowane w profilaktyce raka jelita grubego. Spożywanie codziennie 3-5 śliwek może nas uchronić przed jego rozwojem. Śliwki działają także przeciwmiażdżycowo, hamują wchłanianie cholesterolu, działają zbawiennie na nasz układ nerwowy dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 oraz regulują ciśnienie krwi.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin