DROŻDŻOWE BABECZKI ( MUFFINKI ).rtf

(4287 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

        

              Drożowe muffinki panettone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Babeczki bę doskonale smakowały z mlekiem, kawą, a także jako deser serwowany po posiłku, podawany z kieliszkiem likieru: amaretto lub limoncello.

 

Drożowe muffinki panettone Składniki (na 12 muffinek takich jak na zdjęciu):

 

- dwa kubki mąki tortowej (ok. 300 gramów)

- 1 całe jajko

- 2 żółtka

- 3/4 kostki ciepłego masła (ok. 150 gramów)

- 40 gramów świeżych droży

- pół łeczki soli

- 4 łki cukru

- 2 ml olejku migdałowego lub 20 ml amaretto

- 1/4 kubka mleka (ok. 50 ml)

- 1/4 kubka letniej wody (ok. 50 ml)

- 30 gramów suszonej żurawiny

- 30 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej

- 100 gramów rodzynek

- 100 ml rumu

 

 

Wykonanie:

 

1. Rodzynki zalać rumem i odstawić na 3 godziny.

 

2. Wymieszać w misce 2 łki mąki, połowę porcji droży (20 gramów) i 1/4 kubka mleka. Tak przygotowany zaczyn odstawićwnież na 3 godziny.

 

3. Po trzech godzinach, pozostałe droże wymieszać z ł cukru i 1/4 szklanki letniej wody. Odstawić na 5 minut.

 

4. Zaczyn wymieszać z przygotowanymi drożami, pozostałą, jajkami, żółtkami, cukrem, solą i olejkiem migdałowym (lub amaretto). Następnie dodać masło (w temp. pokojowej) i wyrabiać przez ok. 20 minut za pomocą robota kuchennego (z końwką do chleba/ciasta). Ciasto powinno mieć kleistą i dość rzadką konsystencję. Można dodać trochęki/wody w trakcie wyrabiania.

 

5. Dodać odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową i żurawinę. Delikatnie wymieszać.

 

6. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 2 godziny i przeł do foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut. Aby sprawdzić czy muffinki są gotowe, należy wbić w nie drewniany patyczek - po wyjęciu powinien być suchy.

 

Z tak przygotowanego ciasta, możemy również upiec babkę. Wystarczy jedynie przeł całe ciasto do blaszki i piec trochęej. Przed podaniem muffinki udekorować cukrem pudrem lub ulubioną polewą.

 

Smacznego!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin