Drożdżowe muffinki panettone
Babeczki będą doskonale smakowały z mlekiem, kawą, a także jako deser serwowany po posiłku, podawany z kieliszkiem likieru: amaretto lub limoncello.
Drożdżowe muffinki panettone Składniki (na 12 muffinek takich jak na zdjęciu):
- dwa kubki mąki tortowej (ok. 300 gramów)
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 3/4 kostki ciepłego masła (ok. 150 gramów)
- 40 gramów świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- 2 ml olejku migdałowego lub 20 ml amaretto
- 1/4 kubka mleka (ok. 50 ml)
- 1/4 kubka letniej wody (ok. 50 ml)
- 30 gramów suszonej żurawiny
- 30 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 gramów rodzynek
- 100 ml rumu
Wykonanie:
1. Rodzynki zalać rumem i odstawić na 3 godziny.
2. Wymieszać w misce 2 łyżki mąki, połowę porcji drożdży (20 gramów) i 1/4 kubka mleka. Tak przygotowany zaczyn odstawić również na 3 godziny.
3. Po trzech godzinach, pozostałe drożdże wymieszać z łyżką cukru i 1/4 szklanki letniej wody. Odstawić na 5 minut.
4. Zaczyn wymieszać z przygotowanymi drożdżami, pozostałą mąką, jajkami, żółtkami, cukrem, solą i olejkiem migdałowym (lub amaretto). Następnie dodać masło (w temp. pokojowej) i wyrabiać przez ok. 20 minut za pomocą robota kuchennego (z końcówką do chleba/ciasta). Ciasto powinno mieć kleistą i dość rzadką konsystencję. Można dodać trochę mąki/wody w trakcie wyrabiania.
5. Dodać odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową i żurawinę. Delikatnie wymieszać.
6. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 2 godziny i przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut. Aby sprawdzić czy muffinki są gotowe, należy wbić w nie drewniany patyczek - po wyjęciu powinien być suchy.
Z tak przygotowanego ciasta, możemy również upiec babkę. Wystarczy jedynie przełożyć całe ciasto do blaszki i piec trochę dłużej. Przed podaniem muffinki udekorować cukrem pudrem lub ulubioną polewą.
Smacznego!
psotucha