SERNIK NA ZIMNO.rtf

(33 KB) Pobierz

 

 

 

 

              

 

                  S E R N I K   N A  Z I M N O

 

 

 

 

 

                 Sernik na zimno z galaretką - składniki:

 

    3 jaja

    1 szklanka cukru

    2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych

    pół szkl. mleka

    3 łki żelatyny

    200 g masła

    galaretka w proszku o smaku jaki najbardziej lubimy

 

Sernik na zimno z galaretką - sposób przygotowania: Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, jednolitą masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić, nie może 'chrzęścić'), dodać stopione ale przestudzone masło, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej masy. Dodać serki homogenizowane, znów wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, porcjami delikatnie dodawać do masy serowej - chodzi o to, żeby była jak najbardziej puszysta. Przygotowaną masę wył do płaskiej salaterki albo tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy całkiem stężeje (jak pukniesz łeczką powierzchnię, to łeczka powinna odskoczyć), zalej rozmieszaną w wodzie, tężeją galaretką owocową. Można przedtem na masie serowej poukładać kawałki brzoskwiń, ananasa czy truskawek przed wylaniem galaretki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin