1. Miejsce polskiego sadownictwa w Unii Europejskiej. Dodatnie i ujemne strony.
Obecne uwarunkowania ogólnogospodarcze jak i te w sektorze spożywczym Polski nie sprzyjają wprowadzaniu mechanizmów . Należą do nich m.in.:
¾ niestabilny poziom wzrost produkcji
¾ rozdrobnienie gospodarstw
¾ różnorodność produktów – odmianowa i jakościowa
¾ nierównomierność podaży – w latach i w ciągu roku
¾ niedostateczny stopień przetworzenia żywności
¾ brak promocji produktów
¾ zmiana orientacji w handlu zagranicznym i związany z tym wzrost wymagań jakościowych
Mocne strony – Polska
¾ Niskie koszty produkcji.
¾ Niskie koszty handlowe.
¾ Rosnące spożycie żywności.
¾ Wysoka jakość biologiczna surowców rolniczych i produkowanej żywności .
Mocne strony – UE
¾ Silne, doinwestowanie gospodarstw.
¾ Wysoki poziom technologii rolniczej.
¾ Wysoka jakość higieniczna produktów.
¾ Dobrze rozwinięte nowoczesne przetwórstwo żywności.
¾ Dobrze rozwinięty efektywny rynek.
¾ Zróżnicowana oferta handlowa i dobrze zorganizowany marketing.
¾ Sprawna, nowoczesna sieć handlowa.
¾ Sprawnie działające kanały dystrybucji.
¾ Dobrze zorganizowane i działające. lobby rolnicze
¾ Rozwinięte i dobrze działające doradztwo specjalistyczne.
¾ Wysoki poziom wsparcia
Słabe strony – Polska
¾ Zła jakość higieniczna surowców.
¾ Niski poziom technologii i rozdrobniona produkcja rolnicza.
¾ Mała efektywność i wydajność produkcji
¾ Produkcja ekstensywna oraz duże jej wahania.
¾ Słabo rozwinięte doradztwo.
¾ Niska rentowność produkcji.
¾ Niski poziom dochodów
Słabe strony – UE
¾ Wysokie koszty produkcji.
¾ Wysokie koszty handlowe.
¾ Malejące wydatki na żywność.
¾ Duża konkurencja.
¾ Mała konkurencyjność cenowa.
¾ Ograniczona jakość biologiczna surowców.
¾ Duże obciążenie środowiska naturalnego intensywną produkcją rolniczą
Szanse – Polska
¾ Powiększenie rynków zbytu.
¾ Objęcie regulacjami unijnymi.
¾ Poprawa sytuacji dochodowej rolników.
¾ Dopływ kapitału
Szanse – UE
¾ Utrzymanie wysokiego poziomu wsparcia.
Zagrożenia – Polska
¾ Konkurencja bezpośrednia ze strony produktów UE.
¾ Zbyt niski poziom kwot produkcyjnych.
¾ Bardzo wysokie wymagania jakościowe .
¾ Bardzo wysokie wymagania w zakresie ochrony środowiska.
¾ Wysokie koszty dostosowania.
¾ Konkurencja ze strony nowych członków UE.
¾ Dalsza liberalizacja handlu.
¾ Rosnąca konkurencja ze strony krajów trzecich.
¾ Zmniejszenie poziomu wsparcia dla rolnictwa
2. Rola i znaczenie czynników przyrodniczych, które należy uwzględnić przy podejmowaniu decyzji zakładania sadów, czy jagodników.
Warunki Klimatyczne
a) Temperatura:
¾ Średnia temperatura roku
¾ Minimalna temperatura zimy
¾ Sumy temperatur w okresie wegetacji
¾ Wiosenne przymrozki
¾ Jesienne przymrozki
b) Usłonecznienie
c) Opady atmosferyczne:
¾ Suma opadów w ciągu roku
¾ Rozkład opadów w okresie wegetacji
¾ Współczynnik transpiracji – na wyprodukowanie 1 g suchej masy potrzeba 200-950 g wody
¾ Opady śniegu
¾ Opady gradu
¾ Wilgotność powietrza
d) Wiatry:
¾ Siła wiatru
¾ Kierunek wiatru
¾ Klimat a rejonizacja
Warunki glebowe
a) Żyżośc i struktura warstwy ornej i podornej
b) Chydro i chemotropizm systemu korzeniowego
c) Stosunki powietrzno – wodne
d) Poziom wód gruntowych
e) Odczyn gleby
3. Rola i znaczenie światła we wzroście i rozwoju drzew i krzewów owocowych oraz sposoby jego regulowania.
Intercepcja światła – jest to ilość światła jaką zespół roślinny w tym sad jest zdolny przechwycić. Intercepcję można określić mierząc nasłonecznienie nad uprawą i pod uprawą.
Intercepcja = N nu – N pu x K
N nu – Nasłonecznienie nad uprawą
N pu – Nasłonecznienie pod uprawą
K - Współczynnik pochłaniania światła przez liscie
W sadzie intercepcja jest niska i waha się od 20-40 % a w obrębie pojedynczej korony może wynosić 50-60%. Plon jest proporcjonalny do intercepcji.
Dystrybucja światła – decyduje o wielkości i jakości plonu. Energia słoneczna musi przeniknąć w głąb korony. Dystrybucję światła określamy mierząc nasłonecznienie nad koronami drzew oraz w obrębie korony w różnych jej miejscach. Celem sadownika jest takie formowanie koron by dystrybucja światła była równomierna.
Wskaźnik powierzchni liściowej – decyduje o owocowaniu i wpływa na nasłonecznienie upraw. Wskaźnik powierzchni liściowej mówi o tym ile m liści przypada na 1 m gruntu. Określany jest przez pomiar powierzchni liści. Im wyższy wskaźnik tym lepsze przechwycenie światła.
Sposoby zwiększania intercepcji światła w sadzie
¾ Gęste sadzenie małych drzew ( 2000 – 3000 drzew/ha)
¾ Zmniejszenie odległości między rzędami
¾ Wskaźnik powierzchni liściowej około 3
¾ Przy luźnej rozstawie drzew (1000 drzew/ha) korony muszą być wyższe, a wskaźnik powierzchni liściowej około 2
¾ Niskie drzewa i stożkowy kształt korony sprzyja równomiernemu nasłonecznieniu koron
¾ Stosowanie ciecia letniego poprawia dystrybucję światła w obrębie korony
4. Rola i znaczenie wody. Sposoby jej zaspokajania i uzupełniania.
Rola wody w życiu rośliny:
¾ Jest składnikiem każdej komórki organizmu roślinnego. Odwodnienie protoplazmy powoduje silne zaburzenia w rozwoju, prowadzi do daleko idących zmian chemicznych i fizycznych właściwości koloidów i aktywności wielu enzymów.
¾ Wypełnia wakuole i utrzymuje turgor komórek
¾ Bierze udział w wielu reakcjach chemicznych zachodzących w protoplazmie
¾ Jest ważnym rozpuszczalnikiem metabolicznie czynnych substancji i składników pokarmowych w glebie
¾ Bierze udział w transporcie składników pokarmowych, hormonów czy enzymów w roślinie.
¾ W procesie transpiracji chroni roślinę przed przegrzaniem. Przy transpiracji wydalane jest 99,5% ogólnej ilości pobranej wody, a współczynnik transpiracji może dochodzić od 300 do 1000g.
System korzeniowy a pobieranie i przewodzenie wody
Przemieszczanie się wody w roślinie zachodzi dzięki:
¾ Dyfuzji –jest to przemieszczanie się pary wodnej ,ze środowiska o stężeniu wyższym do niższego . Zjawisko fizyczne o dużym znaczeniu przemieszczania się pary wodnej z liści do atmosfery.
¾ Przepływ objętościowy - przemieszczanie się na duże odległości a siłą napędową jest transpiracja
¾ Osmoza –przenikanie wody przez błony półprzepuszczalne do wnętrza komórki.
Woda może przemieszczać się w symplaście (obrębie ścian i przestworów międzykomórkowych) lub w apoplaście (przez cytoplazmę poszczególnych komórek połączonych plasmodesmami). Z perycyklu woda dociera do światła naczyń ksylemu (droga masowego przepływu)
Czynnik szybkości pobierania wody
¾ Liczba i stopień otwarcia aparatów szparkowych
¾ Powierzchni parowania
¾ Wielkość pobierania wody
¾ Ilość dostępnej wody
¾ Temperatura gleby
¾ Temperatura i niedosyt powietrza
¾ Światło i wiatr
Wymagania wodne roślin sadowniczych:
*Małe: wiśnie, morele.
*Średnie: brzoskwinie, czereśnie, grusze, orzech, porzeczka czerwona i biała.
*Duże: śliwy, jabłonie, porzeczka czarna, agrest, malina.
*Bardzo duże: poziomki, truskawki.
5. Rola i znaczenie podkładek i ich wpływ na wzrost i owocowanie. Podaj podkładki o znaczeniu produkcyjnym pod poszczególne gatunki.
Rodzaje podkładek
Podkładki generatywne
Podkładki wegetatywne
Grusze:
- silnie rosnące
- karłowe
Grusza kaukaska: Bella,Doria,Elia
-
Pigwa MA, MC, S1
Śliwy
Ałycza (Prunus cerasifera): Agata, Anna, Amelia
Węgierka Wangenheima
GF 655/2, St. Julien A, Pixy
Julitka1988