1Tiramisu.doc

(20 KB) Pobierz
Tiramisu

Tiramisu


Składniki
2 opakowania biszkoptów
3 duże żółtka (lub 4 małe)
500 g serka mascarpone
400 ml mocnej kawy
200 ml wódki
kakao do dekoracji
cukier

Przygotowanie
Utrzeć kogel mogel z 3 żółtek. Dodać serek mascarpone. Mieszać mikserem na najwolniejszych obrotach w jedną stronę. Po 7, 8 minutach masa nabierze zwartej konsystencji. Zrobić mocny napar kawy rozpuszczalnej, dodać wódkę i ostudzić. W schłodzonym roztworze maczać biszkopty, ale ich nie nasączać. Wyłożyć warstwę wilgotnych biszkoptów na blachę, na nią warstwę masy, znowu wyłożyć biszkopty i jeszcze raz masa. Włożyć do lodówki. Przed podaniem posypać kakao i ozdabiać listkiem mięty.

© Piotr Przykaza

Zgłoś jeśli naruszono regulamin