Leczenie miodem.pdf

(436 KB) Pobierz
LECZENIE MIODEM
919225447.001.png
Przedruk za zezwoleniem.
B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia „ Leczenie miodem ”.
Polski Związek Pszczelarski, Warszawa 1998 r.
Adres: PZP
ul. Świętokrzyska 20, 00-002 Warszawa,
tel. (0-22) 826-04-97
Autorzy doc. dr Bogdan Kędzia i mgr Elżbieta Hołderny-Kędzia są pracownikami naukowymi
Instytutu Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu, członkami Pszczelarskiego Towarzystwa
Naukowego. Zajmują się m.in. właściwościami farmakologicznymi, mikrobiologicznymi i
leczniczymi produktów pszczelarskich. Na ten temat opublikowali kilkadziesiąt prac naukowych i
cztery monografie.
Spis treści:
Słodki i zdrowy - Ryszard Sterczyński
Skład chemiczny miodu - Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Miód – właściwości biologiczne - Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Miód – działanie antybiotyczne - Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Odmiany miodu - Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Ziołomiody - Alicja Paciorek-Kolbus
Pyłek kwiatowy - Alicja Paciorek-Kolbus
Co zamiast cukru - Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Znaczenie miodu w odżywianiu - Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Miód w leczeniu chorób układu pokarmowego - Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Miód w leczeniu chorób wewnętrznych - Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Miód w chorobach serca - Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Miód na serce - Ryszard Sterczyński
Miód w chorobach układu oddechowego - Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Miód w leczeniu chorób skóry - Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Apiterapia na niepogodę - Halina Sterczyńska
Drugie życie miodu - Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Kosmetyczny cud? Miód! - Anna Niewiadomska
Uroda na miodzie - Alina Więckiewicz
Słodki i zdrowy
Ryszard Sterczyński
Cukry, biopierwiastki, enzymy, witaminy, aminokwasy – to wszystko znajduje się w miodzie. Od
wieków stosowany był jako środek wykrztuśny i uśmierzający kaszel. Dziś nauka potwierdza mądrość
medycyny ludowej. We wszystkich kulturach świata miód uznawany byt za lekarstwo. Wiadomo, że
wzmaga działanie naturalnych środków przeciw przeziębieniom. Właściwości lecznicze miodów są
jednak różne. Wpływ na to ma pora roku, w jakiej miód powstawał i był zbierany, sposób
przechowywania oraz kwiaty, z których pszczoły spijały nektar.
Miód akacjowy – pomaga na kłopoty żołądkowe. Dwie łyżki rozcieńczone w szklance letniej wody i
wypijane na czczo regulują trawienie, likwidują zaparcia.
Miód wielokwiatowy – dwie, trzy łyżeczki dziennie zjadane systematycznie zimą pomagają
organizmowi łatwiej znosiç wiosenne alergie.
Miód lipowy – działa rozgrzewająco i kojąco przy schorzeniach oskrzeli, zatok, kaszlu i
przeziębieniu. Jest skuteczny zwłaszcza w stanach osłabienia. Ma także właściwości uspokajające.
Miód gryczany – działa odtruwająco i uodparniająco na organizm.
Miód spadziowy – zalecany przy schorzeniach układu krążenia i kłopotach z sercem. Leczy nieżyty
górnych dróg oddechowych i gardła. Polecany też w stanach wyczerpania fizycznego i okresach
stresu.
Miód wrzosowy – pomaga przy chorobach pęcherza moczowego, nerek i prostaty. Najlepiej w ciągu
dnia popijać miód rozcieńczony w wodzie z dodatkiem soku cytrynowego i łyżeczki oliwy.
WARTO WIEDZIEĆ
919225447.002.png
-
W temperaturze powyżej 80° C, miód traci swoje lecznicze właściwości.
-
Aby miód zachował na długo swoje cenne właściwości, trzeba go przetrzymywać w
szczelnym naczyniu, w ciemnym, suchym i raczej chłodnym (do 20° C) miejscu.
-
Dobrze jest dodawać miód do naparów z ziół, np. lipy – to zwiększa efekt zdrowotny.
-
Miód lipowy pobyusza wydzielanie i odkrztuszanie śluzu. Gdy dokucza nam kaszel, możemy
zastosować inhalacje z miodu, podczas których wdycha się zawarte w nim olejki eteryczne.
-
Znajdujące się w miodzie substancje i związki chemiczne działają jak antybiotyki.
Skład chemiczny miodu
Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Miód jest produktem o zróżnicowanym składzie chemicznym. Zależy on w dużym stopniu od rodzaju
i gatunku roślin, z których pszczoły zbierają nektar lub spadź. W różnych typach i odmianach miodu
odkryto ponad 300 składników należących do kilkunastu grup chemicznych, przy czym większość z
nich występuje w nieznacznych ilościach.
Zgodnie z Polską Normą zawartość wody w dojrzałym miodzie nie może przekraczać 20%.
Wyjątkiem jest miód wrzosowy, w którym dopuszcza się 23% wody. Większość miodów zawiera
wodę w granicach 17-18%. Spotykane są także miody o zawartości 13-15% wody (niektóre miody
nektarowe wielokwiatowe i spadziowe).
Najliczniejszą grupę związków występujących w miodzie stanowią węglowodany (średnio 77%).
Zawartość cukrów redukujących w polskich miodach nektarowych i spadziowych waha się od 67,9 do
77,7%. Przeważają cukry proste. Przeciętna zawartość glukozy wynosi 30%, a fruktozy 38%.
Sacharoza występuje w miodach odmianowych w granicach od 0,8% (miód gryczany i wrzosowy) do
7,7% (miód akacjowy). Średnio występuje ona w ilości 1,3%. Z dwucukrów redukujących w
największej ilości spotykana jest maltoza (do 5,4%), a z trójcukrów melecytoza, występująca
wyłącznie w miodach spadziowych (do 28%). Ponadto w różnych typach i odmianach miodu
stwierdzono niewielkie ilości 22 innych cukrów (m.in. trehalozy, izomaltozy, melibiozy i
gencjobiozy).
919225447.003.png
Do charakterystycznych związków powstających na skutek kwasowego rozkładu cukrów prostych,
głównie fruktozy, należy zaliczyć 5-hydroksymetylofurfunal (5-HMF).
Ważną grupę związków pochodzących z nektaru lub spadzi stanowią kwasy organiczne (0,05-1,2%),
które w zasadniczy sposób kształtują smak miodu. W największej ilości występują kwasy: glukonowy,
jabłkowy i cytrynowy. Z innych kwasów wymienić należy: mlekowy, bursztynowy, winowy,
szczawiowy, masłowy, propionowy, mrówkowy i octowy. Ponadto w miodzie spotyka się 15 innych
kwasów, w tym benzoesowy i pirogronowy.
Związki azotowe występują w miodzie w niewielkich ilościach. Zawartość białka nie przekracza
zwykle 0,5%. Są to głównie albuminy i globuliny, będące składnikami wydzieliny gruczołów
gardzielowych pszczół. Miód zawiera także niewielkie ilości wolnych aminokwasów (średnio 0,03%).
Do istotnych związków azotowych występujących w miodzie należą enzymy. Pochodzą one głównie z
wydzieliny gruczołów ślinowych pszczół. Do najważniejszych należy zaliczyć:
-
inwertazę, która powoduje rozpad sacharozy do glukozy i fruktozy, czyli wywołuje tak zwaną
inwersję,
-
amylazy: alfa-amylaza prowadzi przemianę skrobi do dekstryn, natomiast beta-amylaza ich
dalszy rozpad do maltozy (enzymy te zwane też są diastazami),
-
oksydazę glukozy – enzym powodujący utlenianie glukozy do kwasu glukonowego (w reakcji
tej powstaje także nadtlenek wodoru – związek o silnych właściwościach
przeciwdrobnoustrojowych).
W miodzie stwierdzono również występowanie kilkunastu innych enzymów, w tym lizozymu.
W omawianym produkcie występują ponadto związki o charakterze hormonalnym. Ważne zadanie
spełnia neurohormon acetylocholina. Pochodzi on z wydzieliny gruczołów gardzielowych pszczół i
występuje w ilości do 5 mikrogramów w 1 g miodu. Poza tym miód zawiera wolną cholinę, która jest
prekursorem wspomnianego hormonu.
W składzie miodu spotyka się zwykle związki flawonoidowe, reprezentowane głównie przez
kemferol, kwercetynę, apigeninę i hesperetynę. Mogą również występować antocyjany,
leukoantocyjany i katechiny.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin