Nigella sativa L. -związki czynne, aktywność biologiczna.pdf
(
281 KB
)
Pobierz
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
Nigella sativa
L. – związki czynne, aktywność biologiczna
DOROTA MAŃKOWSKA, WIESŁAWA BYLKA*
Katedra i Zakład Farmakognozji
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego
ul. Święcickiego 4
60-781 Poznań
*autor, do którego należy kierować korespondencję: tel.:+48 61 8546709:
faks: +48 61 8546701: e-mail: wieslawabylka@tlen.pl
Streszczenie
Artykuł jest przeglądem piśmiennictwa na temat związków czynnych, aktywności biolog-
icznej i właściwości leczniczych nasion
Nigella sativa.
Nasiona
Nigella sativa
zawierają olej tłusty, którego 85% stanowią nienasycone kwasy
tłuszczowe, olejek lotny (głównym, aktywnym składnikiem jest tymochinon), białko, alkaloidy,
flawonoidy i saponiny. Nasiona wykazują właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne,
przeciwwrzodowe, przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne oraz chronią przed hepato-
i nefrotoksycznością wywołaną związkami chemicznymi i lekami. W medycynie tradycyjnej
stosowane są w różnych schorzeniach alergicznych, astmie alergicznej, egzemach,
stanach zapalnych, w cukrzycy, nadciśnieniu, dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.
Nasiona charakteryzują się niską toksycznością, a podczas leczenia nasionami lub olejem
otrzymywanym z nasion nie obserwowano istotnych działań ubocznych.
Słowa kluczowe:
Nigella sativa, nasiona, związki czynne, badania biologiczne, kliniczne
WSTĘP
Nasiona
Nigella sativa
L. (czarnuszki siewnej) znane są od ponad 2 tysięcy lat
ze swych leczniczych właściwości. Najwcześniejsze doniesienie pisemne na jej
temat znaleziono w Starym Testamencie.
N
.
sativa
wymienia Hipokrates, Pli-
niusz, Galen i Avicenna, Dioskorydes, w Polsce Marcin z Urzędowa, Syreniusz
i ksiądz Kluk [1].
Vol. 55 No 1 2009
D. Mańkowska, W. Bylka
110
Nazwa
Nigella
utworzona została przypuszczalnie ze względu na barwę nasion
(łac.
niger
– czarny,
nigellus –
czarnuszek) [2]. Nazwy synonimiczne
Nigella sativa
L
.
to czarnuszka ogrodowa, czarnucha, kmin czarny, panna w zieleni, kąkolnica [1],
nazwy angielskie
Black Cumin
(czarny kminek),
Fennel Flower
(kwiat kopru),
Roman
Coriander
(kolendra rzymska) i
Nutmeg Flower
(kwiat gałki muszkatołowej) [3, 4].
W stanie naturalnym czarnuszka siewna występuje na obszarach suchych,
w subtropikalnych i umiarkowanych strefach Eurazji i północnej Afryki, gdzie jest
też uprawiana [5]. W Polsce uprawia się ją w południowej części kraju [6].
Tradycyjnie nasiona czarnuszki siewnej stosuje się w schorzeniach górnych
dróg oddechowych (przeziębieniach, kaszlu, w nieżycie i zapaleniach oskrzeli,
przy nawracających infekcjach), w terapii chorób autoimmunologicznych (toczeń,
reumatyzm, alergie), w dolegliwościach trawiennych oraz u pacjentów z podwyż-
szonym poziomem cukru we krwi, a także na źle gojące się rany, przy zmianach
trądzikowych, w łuszczycy i grzybicach skóry.
W lecznictwie stosuje się: zmielone nasiona (zwykle 2–5 g 2 razy dziennie),
napar, odwar
lub nalewkę przyrządzaną z nasion, a także olej (w dawce 500–1000
mg 2–3 razy dziennie), który otrzymywany jest przez tłoczenie nasion na zimno.
Olej, zwany również złotem faraonów, ma barwę miodową do ciemnobrązowej,
lekko gorzkawy smak i intensywnie korzenny zapach.
Nasiona używane są też jako przyprawa, np. do chleba, mięs, przetworów
warzywnych, jako namiastka pieprzu, szczególnie u osób wrażliwych, gdyż nie
drażnią błony śluzowej żołądka [7]; również jako środek konserwujący [8], a ze
względu na działanie ochronne przed promieniowaniem do produkcji kosmety-
ków [9].
CHARAKTERYSTYKA BOTANICZNA
N. sativa
jest rośliną jednoroczną zielną osiągającą do 20–40 cm wysokości,
o sztywnej, prostej lub nieznacznie rozgałęziającej się łodydze. Ulistnienie jest
skrętoległe, o delikatnych, jasnozielonych, podwójnie pierzastosiecznych liściach,
osadzonych na bardzo krótkich ogonkach [10].
Kwiaty pojawiają się między czerwcem a wrześniem, mają podwójny okwiat
podzielony na zewnętrzny okółek pięciu działek kielicha o długości 15–20 mm,
przypominających płatki o barwie białej do bladobłękitnej z błękitnym unerwie-
niem i seledynowych szczytach oraz wewnętrzny, składający się z ośmiu działek
korony o długości 7–8 mm, przekształconych w żółte, dwuwargowe miodniki wy-
dzielające nektar [11].
Owoc składa się z 5–10 mieszków
o długości 2–3 cm całkowicie zrośniętych ze
sobą, które zawierają dojrzewające we wrześniu trójgraniaste nasiona o czarnej
barwie, o początkowo gorzkim smaku, przechodzącym w ostry, korzenny, przy-
pominający pieprz i zapachu zbliżonym do gałki muszkatołowej [10]. Korzeń ro-
śliny jest palowy, o długości ok. 25 cm [4].
Nigella
sativia
L. – związki czynne, aktywność biologiczna
111
ZWIĄZKI CZYNNE
NIGELLA SATIVA
L.
Alkaloidy
Nasiona
N. sativa
zawierają alkaloidy diterpenowe: nigellaminę A1 – A5, B1, B2
i C [12], alkaloidy izochinolinowe (N-tlenek nigelliminy, zwany inaczej nigelliną
oraz nigelliminę) [13], a także rzadkie w świecie roślinnym alkaloidy indazolowe:
nigellidynę i jej 4-
O
-siarczan oraz nigellicynę [13-15].
Olejek eteryczny
Olej tłusty obecny w nasionach zawiera 0,4–2,5% olejku eterycznego, w które-
go skład wchodzą:
trans
-anetol (38,3%), limonen (4,3%),
p
-cymen (14,8%), karwon
(4,0%) [16],
α
-pinen, karwakrol, tymol, 4-terpineol, a także charakterystyczny tymo-
chinon, tymohydrochinon, ditymochinon (ryc. 1) oraz prawdopodobnie polimer
tymochinonu, opisany jako nigellon [3]. Zawartość tymochinonu w olejku otrzyma-
nym przez destylację z parą wodną kształtuje się w granicach 24–25% [17].
a)
b)
c)
O
O
O
O
O
O
Rycina 1. a) Tymochinon, b) Tymohydrochinon, c) Ditymochinon
Olej tłusty
Nasiona zawierają 30%–50% oleju tłustego, w którego skład w około 85% wcho-
dzą nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (55,6%), oleinowy (23,4%) α-linole-
nowy (0,4–1%) oraz rzadki w przyrodzie eikozadienowy (2,6–3%), a także kwasy:
oleomirystynowy, oleopalmitynowy, margarynowy, margarooleinowy; natomiast
występujące w oleju nasycone kwasy tłuszczowe to palmitynowy (12,5%) miry-
stynowy, stearynowy, arachidowy, behenowy, lignocerynowy [3, 13, 16, 18, 19].
Olej jest bardzo stabilny i może być przechowywany przez dłuższy czas [9].
Do głównych fosfolipidów należą: fosfatydylocholina (46–48% całkowitej ilości
fosfolipidów), fosfatydyloetanoloamina, fosfatydyloseryna oraz fosfatydyloinozy-
tol [20]. W oleju występują fitosterole:
β
-sitosterol (626 mg/100 ml oleju tłocznego
na zimno),
α
-spinasterol, stigmasterol, kampesterol, stigma-7-en-3-
β
-ol, choleste-
rol, kampestanol,
∆
7-stigmasterol,
∆
5-avenasterol,
∆
7-avenasterol i cykloartenol
[13, 21
].
Vol. 55 No 1 2009
D. Mańkowska, W. Bylka
112
Flawonoidy
Z nasion czarnuszki siewnej wyizolowano i zidentyfikowano trzy glikozydy
flawonoidowe:3-
O
-(6-feruloiloglukopiranozylo)(1→2)-
O
-galaktopiranozylo-(1→
2)-
O
-glukopiranozyd, kwercetyny oraz 3-
O
-glukopiranozylo-(1→2)-
O
-galaktopira-
nozylo-(1→2)-glukopiranozydy kwercetyny i kemferolu [22].
Inne składniki
W nasionach obecne są: saponiny (melantyna, hederakozyd C i hederagenina)
[13, 3]; melanina [23]; węglowodany (około 32%), proteiny (około 22%, zawierające
osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów (fenyloalaninę, izoleucynę, leucy-
nę, lizynę, metioninę, treoninę, tryptofan, walinę); karoten [8]; witaminy B
1
i B
6
[13]; związki mineralne, m.in. sole Ca, Mg, Fe, Na, K, Se i Zn [19].
AKTYWNOŚĆ BIOLOGICZNA
Działanie przeciwcukrzycowe
Mechanizm działania przeciwcukrzycowego polega na obniżeniu stresu oksy-
dacyjnego i utrzymaniu integralności komórek trzustkowych, korzystnym wpły-
wie na regenerację i proliferację
β
-komórek trzustki, a także na usprawnianiu
obwodowego metabolizmu glukozy i zwiększaniu sekrecji insuliny lub redukcji
jelitowej absorpcji glukozy [24].
Wyniki badań na szczurach, u których eksperymentalnie wywoływano cukrzycę
za pomocą streptozotocyny wykazały, że wyciąg z nasion powodował spadek pe-
roksydacji lipidów i poziomu tlenku azotu NO oraz wzrost aktywności enzymów
antyoksydacyjnych w homogenacie trzustki: peroksydazy glutationowej, dysmu-
tazy ponadtlenkowej oraz katalazy [25, 26].
Wodny wyciąg z nasion, podawany
szczurom z cukrzycą wywołaną alloksanem powodował redukcję poziomu gluko-
zy we krwi od 7,83±1,25 nM/L do 6,7±1,0 nM/L i stymulację wydzielania insuliny
od 0,55±0,08 Mu/L do 0,65±0,06 Mu/L [24].
Wyciąg z nasion wpływał też na glukoneogenezę wątrobową, powodując ob-
niżenie w homogenizacie wątroby poziomu enzymów biorących udział w glu-
koneogenezie (karboksylaz: pirogronianowej i fosfoenolopirogronianowej) [27],
natomiast olej z nasion (400 mg/kg m.c.) powodował spadek produkcji glukozy
z prekursorów glukoneogenezy [28].
Olejek eteryczny i tymochinon u szczurów z cukrzycą indukowaną streptozo-
tocyną powodowały obniżenie poziomu glukozy i wzrost wydzielania insuliny. Po-
nadto szczególnie olejek eteryczny wywoływał biochemiczną oraz morfologiczną
poprawę w nerwach kulszowych szczurów. Pozwala to przypuszczać, że olejek
i tymochinon mogą być skuteczne w łagodzeniu neuropatii obwodowych [29].
Nigella
sativia
L. – związki czynne, aktywność biologiczna
113
Aktywność hipoglikemiczna kwercetyny, obecnej w nasionach
N. sativa
, polega-
ła na normalizacji poziomu glukozy we krwi, zwiększaniu zawartości glikogenu
w wątrobie i wydzielania insuliny przez
β
-komórki trzustki o około 44–70%. Dzia-
łanie hipoglikemiczne kwercetyny wynikać może także z redukcji stresu oksyda-
cyjnego oraz wpływu na zachowanie integralności
β
-komórek trzustki [30].
Nasiona z
Nigella sativa
okazały się skuteczne w łagodzeniu cukrzycowej osteo-
penii, będącej jedną z komplikacji cukrzycy. U szczurów z cukrzycą indukowaną
streptozotocyną terapia
N
.
sativa
, w połączeniu z parathormonem oddziaływała
skutecznie na masę kostną i wytrzymałość mechaniczną kości. Kombinacja
N. sati-
va
i parathormonu okazała się bardziej efektywna niż w przypadku zastosowania
N. sativa
i parathormonu osobno [31].
Działanie przeciwnowotworowe
Mechanizm działania przeciwnowotworowego
N. sativa
polegać może na ha-
mowaniu syntezy kwasów nukleinowych, wpływie na cykl komórkowy, hamowa-
niu angiogenezy i metastazy, immunostymulacji i pobudzaniu czynności limfo-
cytów oraz makrofagów, stymulacji syntezy cytokin: głównie interleukin, TNF-α
oraz interferonu, immunoglobulin skierowanych przeciwko antygenom rakowym,
a także na wywoływaniu apoptozy w komórkach nowotworowych oraz na działa-
niu przeciwutleniającym.
Badania wyciągu z
N. sativa,
a także
tymochinonu i ditymochinonu wykazały
ich cytotoksyczność przeciw guzowi puchlinowemu Ehrlicha, chłoniakowi puchli-
nowemu Daltona, mięsakowi 180, gruczolakorakowi trzustki, mięsakowi maci-
cy i liniom komórek białaczkowych. Komórki charakteryzujące się wielolekową
opornością okazały się bardziej wrażliwe na tymochinon i ditymochinon niż na
etopozyd [32].
Frakcja octanu etylu z nasion
N. sativa
powodowała zahamowanie wzrostu róż-
norodnych linii komórek rakowych bez wpływu na prawidłowe komórki śródbłon-
ka, natomiast odwar z nasion hamował wzrost ludzkich linii komórkowych HepG2
raka wątroby poprzez działanie na syntezę DNA oraz zapobiegał karcynogenezie
indukowanej chemicznie u szczurów [33].
Melanina z
N. sativa
działała immunoregulująco poprzez wpływ na ekspresję
cytokin (czynnika martwiczego nowotworu (TNF-
α
), interleukiny 6 (IL-6), a także
naczyniowego śródbłonkowego czynnika wzrostu (VEGF)) w komórkach nowo-
tworowych [23].
Tymochinon powodował spadek liczby komórek raka okrężnicy SW-626,
po-
dobny do wywołanego przez 5-fluorouracyl, który, w przeciwieństwie do tymo-
chinonu, powoduje liczne skutki uboczne [34, 35].
Tymochinon
wykazywał działanie przeciwnowotworowe także na drodze apop-
tozy. Zakłócał on potencjał błony mitochondrialnej i wywoływał aktywację kaspaz
8, 9 i 3 w komórkach białaczki mieloblastycznej HL-60 oraz powodował wzrost
stosunku białek Bax/Bcl-2 dzięki stymulacji (mechanizm
upregulation
) czynnika
Vol. 55 No 1 2009
Plik z chomika:
art.w
Inne pliki z tego folderu:
Nigella sativa L. -związki czynne, aktywność biologiczna.pdf
(281 KB)
Inne foldery tego chomika:
9-11
Audycje Radia na Fali
Banki i Banksterzy
Bilderberg, 300
CIA i FBI
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin