Nigella sativa L. -związki czynne, aktywność biologiczna.pdf

(281 KB) Pobierz
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna
DOROTA MAŃKOWSKA, WIESŁAWA BYLKA*
Katedra i Zakład Farmakognozji
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego
ul. Święcickiego 4
60-781 Poznań
*autor, do którego należy kierować korespondencję: tel.:+48 61 8546709:
faks: +48 61 8546701: e-mail: wieslawabylka@tlen.pl
Streszczenie
Artykuł jest przeglądem piśmiennictwa na temat związków czynnych, aktywności biolog-
icznej i właściwości leczniczych nasion Nigella sativa.
Nasiona Nigella sativa zawierają olej tłusty, którego 85% stanowią nienasycone kwasy
tłuszczowe, olejek lotny (głównym, aktywnym składnikiem jest tymochinon), białko, alkaloidy,
flawonoidy i saponiny. Nasiona wykazują właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne,
przeciwwrzodowe, przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne oraz chronią przed hepato-
i nefrotoksycznością wywołaną związkami chemicznymi i lekami. W medycynie tradycyjnej
stosowane są w różnych schorzeniach alergicznych, astmie alergicznej, egzemach,
stanach zapalnych, w cukrzycy, nadciśnieniu, dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.
Nasiona charakteryzują się niską toksycznością, a podczas leczenia nasionami lub olejem
otrzymywanym z nasion nie obserwowano istotnych działań ubocznych.
Słowa kluczowe: Nigella sativa, nasiona, związki czynne, badania biologiczne, kliniczne
WSTĘP
Nasiona Nigella sativa L. (czarnuszki siewnej) znane są od ponad 2 tysięcy lat
ze swych leczniczych właściwości. Najwcześniejsze doniesienie pisemne na jej
temat znaleziono w Starym Testamencie. N . sativa wymienia Hipokrates, Pli-
niusz, Galen i Avicenna, Dioskorydes, w Polsce Marcin z Urzędowa, Syreniusz
i ksiądz Kluk [1].
Vol. 55 No 1 2009
860939896.050.png
D. Mańkowska, W. Bylka
110
Nazwa Nigella utworzona została przypuszczalnie ze względu na barwę nasion
(łac. niger – czarny, nigellus – czarnuszek) [2]. Nazwy synonimiczne Nigella sativa L .
to czarnuszka ogrodowa, czarnucha, kmin czarny, panna w zieleni, kąkolnica [1],
nazwy angielskie Black Cumin (czarny kminek), Fennel Flower (kwiat kopru), Roman
Coriander (kolendra rzymska) i Nutmeg Flower (kwiat gałki muszkatołowej) [3, 4].
W stanie naturalnym czarnuszka siewna występuje na obszarach suchych,
w subtropikalnych i umiarkowanych strefach Eurazji i północnej Afryki, gdzie jest
też uprawiana [5]. W Polsce uprawia się ją w południowej części kraju [6].
Tradycyjnie nasiona czarnuszki siewnej stosuje się w schorzeniach górnych
dróg oddechowych (przeziębieniach, kaszlu, w nieżycie i zapaleniach oskrzeli,
przy nawracających infekcjach), w terapii chorób autoimmunologicznych (toczeń,
reumatyzm, alergie), w dolegliwościach trawiennych oraz u pacjentów z podwyż-
szonym poziomem cukru we krwi, a także na źle gojące się rany, przy zmianach
trądzikowych, w łuszczycy i grzybicach skóry.
W lecznictwie stosuje się: zmielone nasiona (zwykle 2–5 g 2 razy dziennie),
napar, odwar lub nalewkę przyrządzaną z nasion, a także olej (w dawce 500–1000
mg 2–3 razy dziennie), który otrzymywany jest przez tłoczenie nasion na zimno.
Olej, zwany również złotem faraonów, ma barwę miodową do ciemnobrązowej,
lekko gorzkawy smak i intensywnie korzenny zapach.
Nasiona używane są też jako przyprawa, np. do chleba, mięs, przetworów
warzywnych, jako namiastka pieprzu, szczególnie u osób wrażliwych, gdyż nie
drażnią błony śluzowej żołądka [7]; również jako środek konserwujący [8], a ze
względu na działanie ochronne przed promieniowaniem do produkcji kosmety-
ków [9].
CHARAKTERYSTYKA BOTANICZNA
N. sativa jest rośliną jednoroczną zielną osiągającą do 20–40 cm wysokości,
o sztywnej, prostej lub nieznacznie rozgałęziającej się łodydze. Ulistnienie jest
skrętoległe, o delikatnych, jasnozielonych, podwójnie pierzastosiecznych liściach,
osadzonych na bardzo krótkich ogonkach [10].
Kwiaty pojawiają się między czerwcem a wrześniem, mają podwójny okwiat
podzielony na zewnętrzny okółek pięciu działek kielicha o długości 15–20 mm,
przypominających płatki o barwie białej do bladobłękitnej z błękitnym unerwie-
niem i seledynowych szczytach oraz wewnętrzny, składający się z ośmiu działek
korony o długości 7–8 mm, przekształconych w żółte, dwuwargowe miodniki wy-
dzielające nektar [11].
Owoc składa się z 5–10 mieszków o długości 2–3 cm całkowicie zrośniętych ze
sobą, które zawierają dojrzewające we wrześniu trójgraniaste nasiona o czarnej
barwie, o początkowo gorzkim smaku, przechodzącym w ostry, korzenny, przy-
pominający pieprz i zapachu zbliżonym do gałki muszkatołowej [10]. Korzeń ro-
śliny jest palowy, o długości ok. 25 cm [4].
Nigella sativia L. – związki czynne, aktywność biologiczna
111
ZWIĄZKI CZYNNE NIGELLA SATIVA L.
Alkaloidy
Nasiona N. sativa zawierają alkaloidy diterpenowe: nigellaminę A1 – A5, B1, B2
i C [12], alkaloidy izochinolinowe (N-tlenek nigelliminy, zwany inaczej nigelliną
oraz nigelliminę) [13], a także rzadkie w świecie roślinnym alkaloidy indazolowe:
nigellidynę i jej 4- O -siarczan oraz nigellicynę [13-15].
Olejek eteryczny
Olej tłusty obecny w nasionach zawiera 0,4–2,5% olejku eterycznego, w które-
go skład wchodzą: trans -anetol (38,3%), limonen (4,3%), p -cymen (14,8%), karwon
(4,0%) [16], α -pinen, karwakrol, tymol, 4-terpineol, a także charakterystyczny tymo-
chinon, tymohydrochinon, ditymochinon (ryc. 1) oraz prawdopodobnie polimer
tymochinonu, opisany jako nigellon [3]. Zawartość tymochinonu w olejku otrzyma-
nym przez destylację z parą wodną kształtuje się w granicach 24–25% [17].
a)
b)
c)
O
O
O
O
O
O
Rycina 1. a) Tymochinon, b) Tymohydrochinon, c) Ditymochinon
Olej tłusty
Nasiona zawierają 30%–50% oleju tłustego, w którego skład w około 85% wcho-
dzą nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (55,6%), oleinowy (23,4%) α-linole-
nowy (0,4–1%) oraz rzadki w przyrodzie eikozadienowy (2,6–3%), a także kwasy:
oleomirystynowy, oleopalmitynowy, margarynowy, margarooleinowy; natomiast
występujące w oleju nasycone kwasy tłuszczowe to palmitynowy (12,5%) miry-
stynowy, stearynowy, arachidowy, behenowy, lignocerynowy [3, 13, 16, 18, 19].
Olej jest bardzo stabilny i może być przechowywany przez dłuższy czas [9].
Do głównych fosfolipidów należą: fosfatydylocholina (46–48% całkowitej ilości
fosfolipidów), fosfatydyloetanoloamina, fosfatydyloseryna oraz fosfatydyloinozy-
tol [20]. W oleju występują fitosterole: β -sitosterol (626 mg/100 ml oleju tłocznego
na zimno), α -spinasterol, stigmasterol, kampesterol, stigma-7-en-3- β -ol, choleste-
rol, kampestanol, 7-stigmasterol, 5-avenasterol, 7-avenasterol i cykloartenol
[13, 21 ].
Vol. 55 No 1 2009
860939896.053.png 860939896.054.png 860939896.055.png 860939896.001.png 860939896.002.png 860939896.003.png 860939896.004.png 860939896.005.png 860939896.006.png 860939896.007.png 860939896.008.png 860939896.009.png 860939896.010.png 860939896.011.png 860939896.012.png 860939896.013.png 860939896.014.png 860939896.015.png 860939896.016.png 860939896.017.png 860939896.018.png 860939896.019.png 860939896.020.png 860939896.021.png 860939896.022.png 860939896.023.png 860939896.024.png 860939896.025.png 860939896.026.png 860939896.027.png 860939896.028.png 860939896.029.png 860939896.030.png 860939896.031.png 860939896.032.png 860939896.033.png 860939896.034.png 860939896.035.png 860939896.036.png 860939896.037.png 860939896.038.png 860939896.039.png 860939896.040.png 860939896.041.png 860939896.042.png 860939896.043.png 860939896.044.png 860939896.045.png 860939896.046.png 860939896.047.png 860939896.048.png 860939896.049.png
 
D. Mańkowska, W. Bylka
112
Flawonoidy
Z nasion czarnuszki siewnej wyizolowano i zidentyfikowano trzy glikozydy
flawonoidowe:3- O -(6-feruloiloglukopiranozylo)(1→2)- O -galaktopiranozylo-(1→
2)- O -glukopiranozyd, kwercetyny oraz 3- O -glukopiranozylo-(1→2)- O -galaktopira-
nozylo-(1→2)-glukopiranozydy kwercetyny i kemferolu [22].
Inne składniki
W nasionach obecne są: saponiny (melantyna, hederakozyd C i hederagenina)
[13, 3]; melanina [23]; węglowodany (około 32%), proteiny (około 22%, zawierające
osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów (fenyloalaninę, izoleucynę, leucy-
nę, lizynę, metioninę, treoninę, tryptofan, walinę); karoten [8]; witaminy B 1 i B 6
[13]; związki mineralne, m.in. sole Ca, Mg, Fe, Na, K, Se i Zn [19].
AKTYWNOŚĆ BIOLOGICZNA
Działanie przeciwcukrzycowe
Mechanizm działania przeciwcukrzycowego polega na obniżeniu stresu oksy-
dacyjnego i utrzymaniu integralności komórek trzustkowych, korzystnym wpły-
wie na regenerację i proliferację β -komórek trzustki, a także na usprawnianiu
obwodowego metabolizmu glukozy i zwiększaniu sekrecji insuliny lub redukcji
jelitowej absorpcji glukozy [24].
Wyniki badań na szczurach, u których eksperymentalnie wywoływano cukrzycę
za pomocą streptozotocyny wykazały, że wyciąg z nasion powodował spadek pe-
roksydacji lipidów i poziomu tlenku azotu NO oraz wzrost aktywności enzymów
antyoksydacyjnych w homogenacie trzustki: peroksydazy glutationowej, dysmu-
tazy ponadtlenkowej oraz katalazy [25, 26]. Wodny wyciąg z nasion, podawany
szczurom z cukrzycą wywołaną alloksanem powodował redukcję poziomu gluko-
zy we krwi od 7,83±1,25 nM/L do 6,7±1,0 nM/L i stymulację wydzielania insuliny
od 0,55±0,08 Mu/L do 0,65±0,06 Mu/L [24].
Wyciąg z nasion wpływał też na glukoneogenezę wątrobową, powodując ob-
niżenie w homogenizacie wątroby poziomu enzymów biorących udział w glu-
koneogenezie (karboksylaz: pirogronianowej i fosfoenolopirogronianowej) [27],
natomiast olej z nasion (400 mg/kg m.c.) powodował spadek produkcji glukozy
z prekursorów glukoneogenezy [28].
Olejek eteryczny i tymochinon u szczurów z cukrzycą indukowaną streptozo-
tocyną powodowały obniżenie poziomu glukozy i wzrost wydzielania insuliny. Po-
nadto szczególnie olejek eteryczny wywoływał biochemiczną oraz morfologiczną
poprawę w nerwach kulszowych szczurów. Pozwala to przypuszczać, że olejek
i tymochinon mogą być skuteczne w łagodzeniu neuropatii obwodowych [29].
Nigella sativia L. – związki czynne, aktywność biologiczna
113
Aktywność hipoglikemiczna kwercetyny, obecnej w nasionach N. sativa , polega-
ła na normalizacji poziomu glukozy we krwi, zwiększaniu zawartości glikogenu
w wątrobie i wydzielania insuliny przez β -komórki trzustki o około 44–70%. Dzia-
łanie hipoglikemiczne kwercetyny wynikać może także z redukcji stresu oksyda-
cyjnego oraz wpływu na zachowanie integralności β -komórek trzustki [30].
Nasiona z Nigella sativa okazały się skuteczne w łagodzeniu cukrzycowej osteo-
penii, będącej jedną z komplikacji cukrzycy. U szczurów z cukrzycą indukowaną
streptozotocyną terapia N . sativa , w połączeniu z parathormonem oddziaływała
skutecznie na masę kostną i wytrzymałość mechaniczną kości. Kombinacja N. sati-
va i parathormonu okazała się bardziej efektywna niż w przypadku zastosowania
N. sativa i parathormonu osobno [31].
Działanie przeciwnowotworowe
Mechanizm działania przeciwnowotworowego N. sativa polegać może na ha-
mowaniu syntezy kwasów nukleinowych, wpływie na cykl komórkowy, hamowa-
niu angiogenezy i metastazy, immunostymulacji i pobudzaniu czynności limfo-
cytów oraz makrofagów, stymulacji syntezy cytokin: głównie interleukin, TNF-α
oraz interferonu, immunoglobulin skierowanych przeciwko antygenom rakowym,
a także na wywoływaniu apoptozy w komórkach nowotworowych oraz na działa-
niu przeciwutleniającym.
Badania wyciągu z N. sativa, a także tymochinonu i ditymochinonu wykazały
ich cytotoksyczność przeciw guzowi puchlinowemu Ehrlicha, chłoniakowi puchli-
nowemu Daltona, mięsakowi 180, gruczolakorakowi trzustki, mięsakowi maci-
cy i liniom komórek białaczkowych. Komórki charakteryzujące się wielolekową
opornością okazały się bardziej wrażliwe na tymochinon i ditymochinon niż na
etopozyd [32].
Frakcja octanu etylu z nasion N. sativa powodowała zahamowanie wzrostu róż-
norodnych linii komórek rakowych bez wpływu na prawidłowe komórki śródbłon-
ka, natomiast odwar z nasion hamował wzrost ludzkich linii komórkowych HepG2
raka wątroby poprzez działanie na syntezę DNA oraz zapobiegał karcynogenezie
indukowanej chemicznie u szczurów [33].
Melanina z N. sativa działała immunoregulująco poprzez wpływ na ekspresję
cytokin (czynnika martwiczego nowotworu (TNF- α ), interleukiny 6 (IL-6), a także
naczyniowego śródbłonkowego czynnika wzrostu (VEGF)) w komórkach nowo-
tworowych [23].
Tymochinon powodował spadek liczby komórek raka okrężnicy SW-626, po-
dobny do wywołanego przez 5-fluorouracyl, który, w przeciwieństwie do tymo-
chinonu, powoduje liczne skutki uboczne [34, 35].
Tymochinon wykazywał działanie przeciwnowotworowe także na drodze apop-
tozy. Zakłócał on potencjał błony mitochondrialnej i wywoływał aktywację kaspaz
8, 9 i 3 w komórkach białaczki mieloblastycznej HL-60 oraz powodował wzrost
stosunku białek Bax/Bcl-2 dzięki stymulacji (mechanizm upregulation ) czynnika
Vol. 55 No 1 2009
860939896.051.png 860939896.052.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin