Tort Sachera.doc

(38 KB) Pobierz
Tort Sachera



Tort Sachera

·         Czas: ok. 1 godzina

·         Ilość porcji: tortownica 24 cm

Składniki

·         180 g czekolady deserowej

·         125 g masła

·         8 żółtek

·         8 białek

·         140 g cukru (może być puder)

·         1 łyżeczka cukru z wanilią

·         150-160 g mąki

·         słoiczek marmolady morelowej

polewa:

·         200 g czekolady deserowej

·         150 g kremówki

·         1 łyżka cukru pudru

·         bita śmietana do podania

Przygotowanie – wersja ilustrowana

 

Krok 1. Najpierw roztapiam masło, a kiedy jest płynne to dorzucam czekoladę.

 

Krok 2. Białka ubijam na sztywna pianę.

 

Krok 3. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym kręcę na kogel.

 

Krok 4. Do żółtek dodaję przestudzoną masę z rondelka, do tego mąkę i miksuję. Potem stopniowo dodaję pianę i delikatnie mieszam.

 

Krok 5.

Przekładam do tortownicy (spód najlepiej wyłożyć papierem). Wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę godzinę (najlepiej wbić patyczek).

 

Krok 6.

Wystudzone ciasto przecinam na pół.

 

Krok 7.

smaruje morelowy dżemem (niektórzy nie tylko przekładają, ale też smarują z wierzchu, ja też tak zrobiłam).

 

Krok 8.

Przygotowuję polewę (najlepiej wymieszać w kąpieli wodnej aby całość się nie zwarzyła!), polewam i zostawiam do wystudzenia. Smacznego.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin