Tort Sachera
· Czas: ok. 1 godzina
· Ilość porcji: tortownica 24 cm
· 180 g czekolady deserowej
· 125 g masła
· 8 żółtek
· 8 białek
· 140 g cukru (może być puder)
· 1 łyżeczka cukru z wanilią
· 150-160 g mąki
· słoiczek marmolady morelowej
polewa:
· 200 g czekolady deserowej
· 150 g kremówki
· 1 łyżka cukru pudru
· bita śmietana do podania
Przekładam do tortownicy (spód najlepiej wyłożyć papierem). Wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę godzinę (najlepiej wbić patyczek).
Wystudzone ciasto przecinam na pół.
smaruje morelowy dżemem (niektórzy nie tylko przekładają, ale też smarują z wierzchu, ja też tak zrobiłam).
Przygotowuję polewę (najlepiej wymieszać w kąpieli wodnej aby całość się nie zwarzyła!), polewam i zostawiam do wystudzenia. Smacznego.
Noona97