SAŁATKA KURCZAKOWO-PISTACJOWA 1 fazaSkładniki:- pół szklanki wyłuskanych orzechów pistacjowych, drobno zmielonych- zmielony czarny pieprz- sól- 4 połówki piersi z kurczaka bez kości i skóry- 2 łyżki oliwy z oliwek- 1 główka sałaty rzymskiejSOS:- 1 łyżeczka startej słodkiej cebuli- 1 duże dojrzałe awokado, obrane i wypestkowane- 3 łyżki oliwy z oliwek-3 łyżki soku z cytryny-1 łyżka wody
Sposób przyrządzenia:Rozgrzać piekarnik do 190C. Na blaszce do pieczenia wymieszać orzeszki z połową łyżeczki soli i połową łyżeczki pieprzu. Obtoczyć pierś z kurczaka w orzechach, mocno przyciskając je do mięsa. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i smażyć piersi w orzechach przez 2 minuty z każdej strony. Przełożyć je do naczynia do zapiekanek i piec przez 15 minut. Pozostała łyżkę oliwy rozgrzać mocno na patelni i smażyć na niej pokrojoną cebulę z 1/4 łyżeczki soli i szczyptą pieprzu, aż się zarumieni. Ułożyć sałatę na czterech talerzach. Pokroić piersi i położyć po jednej na każdym talerzu. Podawać z sosem. Przygotowanie sosu: Zmiksować razem cebulę, awokado, oliwę, sok z cytryny i wodę.
ŁOSOŚ Z RUSZTU Z ROZMARYNEM 1 fazaSkładniki- 45 dag łososia- 2 łyżeczki oliwy z oliwek- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny- 1/4 łyżeczki soli- szczypta świeżo zmielonego pieprzu- 2 zmielone ząbki czosnku- 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego - kapary
Sposób przyrządzenia:Pokroić rybę na cztery porcje równej wielkości. Wymieszać w misce oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek i rozmaryn. Natrzeć rybę i ułożyć ją na grillu. Piec ok. 4-6 minut. Przy pieczeniu w piekarniku natłuścić ruszt nad blachą oliwą i ułożyć na nim rybę w odległości 10 cm od źródła ciepła. Podawać z kaparami, udekorowaną gałązkami rozmarynu.
WARZYWA PIECZONE W PIEKARNIKU 1 fazaSkładniki:- 1 średnia cukinia - 1 średni kabaczek - 1 średnia czerwona papryka- 1 średnia żółta papryka - 45 dag świeżych szparagów- 1 czerwona cebula- 3 łyżki oliwy- 1 łyżeczka soli- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sposób przyrządzenia:Rozgrzać piekarnik do 230 C. Pokrojone w dużą kostkę warzywa umieścić w dużym naczyniu do zapiekanek. Wymieszać dokładnie z oliwą, solą i pieprzem. Rozłożyć na dnie naczynia pojedynczą warstwę. Piec przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa zmiękną i lekko się zarumienią.
OBIAD 1 DIETY SOUTH BEACH: Pistacjowy kurczak z sałatą
SKŁADNIKI
· 1 średniej wielkości pierś z kurczaka (bez skóry)
· szczypta soli (najlepiej morskiej)
· szczypta pieprzu
· 5 płaskich łyżek oliwy z oliwek
· 1 mała, biała cebula pokrojona w drobną kostkę
· 1 główka sałaty rzymskiej
· 10-20 gram łuskanych pistacji
· 1 duże, dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w drobną kostkę
PRZYGOTOWANIE:
Ustaw piekarnik na 190 stopni.
Posiekaj pistacje i wymieszaj z solą i pieprzem. W powstałej panierce wymieszaj kurczaka.
Rozgrzej jedną łyżkę oliwy na patelni i zasmaż kurczaka przez około 2 minut. Przełóż pierś do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika na 15 minut.
W tym czasie, na pozostałej oliwie uduś cebulę, następnie dopraw solą i pieprzem.
W dużej misce połącz porwaną na strzępy sałatę rzymską, awokado, duszoną cebulę i pokrojona na plastry, upieczoną pierś z kurczaka.
Dopraw do smaku.
OBIAD 2 DIETY SOUTH BEACH: Kurczak ziołowy
· świeże lub suszone zioła:
o koper
o bazylia
o oregano
o tymianek
· 1 kostka rosołowa
· 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia do smażenia.
Pierś z kurczaka podzielić na drobne kawałki i delikatnie ubić, obtaczać w ziołach i rzuć na rozgrzany tłuszcz.
Zasmażać przez około 2 minuty.
Przygotować pół szklanki bulionu z kostki rosołowej i dodać do mięsa.
Dusić przez około 10 minut na małym ogniu, do odparowania wody.
Podawać z dowolnym warzywem dozwolonym w pierwszym etapie diety South Beach.
OBIAD 3 DIETY SOUTH BEACH: Rolada z kurczaka
· 10 małych pieczarek drobno pokrojonych
· 2 płaskie łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
· inne przyprawy do smaku
Kurczaka mocno rozbić i przyprawić.
Cebulę przysmażyć z pieczarkami, odparować, przyprawić do smaku.
Przestudzić, przełożyć na mięso, zwinąć w roladę, spiąć.
Roladę z piersi przełożyć do wysokiego naczynia, zalać bulionem i dusić około 20 minut na małym ogniu.
OBIAD 4 DIETY SOUTH BEACH: Kurczak grillowane z sałatą rzymską
· 1 płaska łyżka oliwy z oliwek
Kurczaka doprawić, usmażyć na grillu, pokroić w drobną kostkę.
Lekko przestudzić. Sałatę podrzeć na drobne części, posolić, doprawić oliwą, dodać kawałki kurczaka.
OBIAD 5 DIETY SOUTH BEACH: Sałatka z kurczaka
· 1 garść kiełków soi
· 1 mała cebula dymka
· 1 główka sałaty rzymskiej lub innej dowolnej sałaty
· 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
Pierś doprawić, pokroić na drobne kawałki, usmażyć i przestudzić.
Sałatę podrzeć na drobne części, dodać kiełki, posolić, doprawić oliwą, przyprawami i octem, dodać kawałki kurczaka.
OBIAD 6 DIETY SOUTH BEACH: Kurczak z fasolką szparagową
· 2 szklanki fasolki szparagowej, ugotowanej na miękko, bez dodatków.
Podawać z fasolką szparagową, doprawiać oliwą z oliwek.
OBIAD 7 DIETY SOUTH BEACH: Grillowany kurczak z brokułami
· 1 średniej wielkości, grillowana pierś z kurczaka (bez skóry)
· 2 szklanki ugotowanych na parze brokułów
· 2 łyżki tartego, odtłuszczonego, żółtego sera
brokuły posypać serem, doprawić do smaku.
Połączyć z kurczakiem pokrojonym w drobną kostkę, dodać oliwę.
OBIAD 8 DIETY SOUTH BEACH: Kurczak z cukinią
· 1 mała cukinia
· 1 płaska łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
· 1 duży ząbek czosnku
· woda lub bulion
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić, podsmażyć na tłuszczu.
Cebulę i cukinię pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa, przyprawić zmiażdżonym czosnkiem, dusić około 20 minut na bardzo małym ogniu, podlewając odrobiną wody lub bulionu. Odparować, posypać serem.
OBIAD 9 DIETY SOUTH BEACH: Kurczak z papryką
· 1 średniej wielkości żółta papryka
· 1 średniej wielkości czerwona papryka
· 1 średniej wielkości zielona papryka
· ząbek czosnku
· 1 średnia czerwona cebula
· przyprawy do smaku
· 1 pomidor
· pół szklanki bulionu
Składniki pokroić, przyprawić, podsmażyć.
Zalać bulionem i dusić na małym ogniu do odparowania.
OBIAD 10 DIETY SOUTH BEACH: Kurczak z pastą z fety
· 3 łyżki chudej fety
· 5 zielonych oliwek
· świeże zioła
· 2 zmiażdżone ząbki czosnku
Oliwki pokroić drobno, połączyć z fetą i odrobiną oliwy z oliwek i drobno posiekanymi świeżymi ziołami.
Dodać drobno posiekane warzywa, można zmiksować na gładką masę.
Pierś przekroić na pół lub wyciąć w niej kieszonkę.
Wypełnić pasta z fety.
Zapiekać około pół godziny w temperaturze 200 stopni.
OBIAD 11 DIETY SOUTH BEACH: Kurczak z porem
· 1 duży por pokrojony w cienkie plasterki
· 1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
Pieczarki poram zasmażyć na tłuszczu.
Dodać pierś pokrojoną na małe kawałki. Zalać bulionem i dusić na małym ogniu do odparowania.
OBIAD 12 DIETY SOUTH BEACH: Faszerowane kieszonki z kurczaka
· 1 mała, biała, drobno posiekana cebula
· ...
Naama_Vorago