Kucharz radzi. 40 porad i 40 przepisów.pdf
(
6207 KB
)
Pobierz
Kucharz radzi
10 porad i 40 przepisów z ich wykorzystaniem
JAK
PRZYGOTOWYWAĆ
OWOCE
I WARZYWA
Z
KURCZAKIEM
W ROLI
GŁÓWNEJ
JAK
ZROBIĆ
PYSZNY
SOS
JAK DZIELIĆ
I CZYŚCIĆ
OWOCE
MORZA
MNIEJ
TŁUSTE
POTRAWY
MIĘSNE
JAK
ZMIENIAĆ
PRZEPISY
JAK
PODZIELIĆ
KURCZAKA
ZANIM
ZACZNIESZ
PIEC
SEKRETY
PRZYRZĄDZANIA
MIĘSA
JAK
FILETOWAĆ
RYBY
spis
wstęp
następna
strona
treści
n
n
n
n
n
n
n
na
s
s
s
s
s
s
s
st
ę
ę
ę
ę
ę
ęp
n
n
n
na
s
s
st
r
r
r
ro
n
n
n
a
Wstęp
Gotowanie jest szuką
Żeby dobrze gotować, potrzeba przede wszystkim odrobiny talentu i sporo
zapału. Przyda się jednak także znajomość podstawowych metod gotowania,
a nawet paru kuchennych tricków, które mogą znacznie ułatwić pracę w kuchni.
Przedstawiamy kilka sztuczek stosowanych przez doświadczonych kucharzy.
Dotyczą one zarówno przygotowywania potraw z mięsa, ryb, owoców morza
oraz warzyw, jak i pieczenia ciast. Pokazujemy także, jak dostosowywać
przepisy do współczesnych wymagań dietetycznych.
Nie pozostajemy jednak jedynie przy teorii. Prezentujemy również przepisy,
które pozwolą praktycznie wykorzystać nowe umiejętności.
4
poprzednia
strona
spis
treści
następna
strona
Jak podzielić kurczaka
8
Złociste szaszłyki z kwaskowatym majonezem
10
Cynamonowy kurczak ze słodkimi ziemniakami i papryką
12
Kurczak tymiankowy z warzywami korzeniowymi
14
Pikantne udka kurczaka z ryżem po kreolsku
16
Kurczak po kaszmirsku z owocami
18
Kurczak po prowansalsku
20
Jak zrobić pyszny sos do mięsa
56
Udziec jagnięcy pieczony z fasolką
58
Cielęcina z sosem z marsali
60
Jak filetować ryby
62
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym z fasolą i szpinakiem
64
Dorsz z papryką po baskijsku
66
Ryba w panierce z parmezanu
68
Pieczona ryba z imbirem
70
Z kurczakiem w roli głównej
22
Kurczak pieczony nadziewany z boczkiem
24
Pieczony kurczak w sosie własnym z warzywami
26
Pieczony kurczak z tradycyjnym nadzieniem
28
Jak obierać i czyścić owoce morza
72
Krewetki z grilla w sosie musztardowym
74
Stir-fry z krewetek i warzyw
76
Omułki z ziołami, pomidorami i risoni
78
Mniej tłuste potrawy mięsne
30
Boeuf Strogonow
32
Węgierski gulasz z cielęcin
34
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
36
Kuszące żeberka wieprzowe
38
Stek z sosem puttanesca
40
Smażona wieprzowina z grzybami
42
Sekrety przyrządzania mięsa
44
Chrupiąca pieczeń wieprzowa z sosem ze świeżych jabłek
46
Mięso duszone z jarzynami
48
Sałatka z wieprzowiny z makaronem i sezamem
50
Tajska sałatka z wołowiną i papają
52
Podsmażana polędwica wołowa z warzywami
54
Jak przygotowywać owoce i warzywa
80
Steki z tuńczyka z czerwoną salsą
82
Klasyczne gazpacho
84
Gęsta zupa jarzynowa
86
Pilaw z bulguru z pomidorami, cebulą i bazylią
88
Zapiekanka z dyni i cieciorki
90
Bakłażany zapiekane z jogurtem
92
6
Zanim zaczniesz piec
94
Ciasto bananowe
96
Ciasteczka z czekoladą i orzechami
98
Herbatniki digestive
100
Biscotti żurawinowo-migdałowe
102
Ciasto anielskie
104
poprzednia
strona
spis
treści
Jak zmieniać przepisy
106
następna
strona
Jak
podzielić
1
Delikatnie odwiedź jedną
nogę
od korpusu i przetnij
skórę pomiędzy udkiem
a korpusem. Odginaj nogę dalej,
aż wyskoczy ze stawu. Przetnij
mięso pod stawem. Tak samo
postępuj z drugą nogą.
2
Oddziel pałkę od udka,
ułóż nogę na desce do krojenia
w naturalnej pozycji. Mocno
chwyć koniec pałki jedną ręką
i przetnij na wysokości stawu,
w miejscu gdzie spotykają się
dwie kości.
3
Oddziel skrzydełka
od korpusu,
zrób
głębokie nacięcie w piersi,
przy wewnętrznej stronie
skrzydełka ( ustawiaj nóż lekko
ukośnie ). Krój na tyle głęboko,
aby było widać kości.
kurczaka
Podzielenie kurczaka na części jest dużo tańsze
niż kupowanie ich oddzielnie. Czego nie wykorzystasz
od razu – możesz zamrozić. Wielu osobom estetyczne
podzielenie na kawałki odpowiedniej wielkości wydaje się
trudne. Przekonajmy się, że tak nie jest.
8
poprzednia
strona
4
Teraz tnij pomiędzy
końcem kości a stawem
– najłatwiej posłużyć się
kuchennymi nożycami.
Przetnij mięso i kość.
Sprawdź, czy w mięsie
nie pozostały odłamki kości.
5
Oddziel mięso piersi
od korpusu,
połóż korpus
na boku, a następnie za pomocą
kuchennych nożyc odetnij
żebra po obu stronach
kręgosłupa.
6
Podziel pierś na dwie
części,
ostrożnie tnąc mięso
wzdłuż lub w poprzek ostrym
nożem. Kości i chrząstki
łatwiej będzie przeciąć
nożycami kuchennymi.
spis
treści
następna
strona
Złociste szaszłyki
z kwaskowatym majonezem
Błyskawicznie przyrządzane szaszłyki z owoców, papryki i kurczaka doprawione są
czosnkiem i kurkumą oraz podawanym obok kwaskowatym sosem. Te zupełnie różne
smaki tworzą razem wyśmienite danie.
z
15
10
minut
minut
1
Doprawić kurczaka.
Wlać oliwę do miski.
Dodać kurkumę, czosnek oraz dużo soli i pieprzu.
Pokroić każdy filet z kurczaka na 6 kawałków, włożyć je
do miski i obtoczyć starannie w marynacie. Odstawić.
2
Nabić składniki na szpadki.
Rozgrzać mocno
opiekacz. Przekroić każdą połówkę nektarynki
na 4 cząstki, by otrzymać ich łącznie 24. Nadziać
kawałki kurczaka i nektarynek oraz papryczki
na 8 metalowych szpadek tak, by kawałki
nektarynki znajdowały się obok połówek papryczek
(lub wewnątrz nich) i były rozdzielone kawałkami
kurczaka. Włożyć do dużego płytkiego naczynia
żaroodpornego lub brytfanny opiekacza.
3
Upiec szaszłyki.
Opiekać szaszłyki po 5 minut
z każdej strony. Mięso powinno być upieczone,
a papryka i nektarynki mocno przyrumienione
na brzegach, a miejscami nawet przypieczone.
4
Przyrządzić kwaskowaty majonez.
Wymieszać w małej misce majonez z jogurtem, cebulą
dymką i skórką z cytryny. Doprawić odrobiną pieprzu
kajeńskiego lub chili i dodać trochę soku z cytryny.
Nałożyć porcje kwaskowatego majonezu na talerze
obok szaszłyków.
4 PORCJE
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżeczki
kurkumy
2 ząbki
czosnku, wyciśnięte
4 filety
z piersi kurczaka
( ok. 125 g każdy )
3 nektarynki,
przekrojone
na połówki
12 małych papryk,
przekrojonych
na połówki
2 cebulki
dymki, posiekane
skórka
otarta z
1
/
2
cytryny
100 ml
majonezu
75 ml
jogurtu naturalnego
szczypta
pieprzu kajeńskiego
lub chili
sok
z cytryny
10
poprzednia
strona
Możesz
też użyć
spis
treści
Zamiast piersi kurczaka
przyrządź w ten sposób pierś indyka
lub kaczki. Nektarynki można zastąpić
papają lub mango. Powinny być ledwie
dojrzałe, wciąż lekko twardawe.
Usunąć pestki i pokroić na duże
kawałki. Zamiast maleńkich
papryczek użyj zwykłej
papryki przekrojonej na ćwiartki.
następna
strona
Plik z chomika:
Veryperi00
Inne pliki z tego folderu:
Kanon kuchni polskiej (2019).pdf
(7206 KB)
Dobre z lasu czyli natura od kuchni. Wyd. II (2021).pdf
(25112 KB)
Rola kuchni w promocji Polski. Raport.pdf
(14368 KB)
Gotowanie na parze. Książka kucharska.pdf
(485 KB)
Rozwój Kultury Kulinarnej w Polsce 2010-2020. Raport.pdf
(2785 KB)
Inne foldery tego chomika:
Bistro
BPD
chleby
chleby(1)
Czosnek
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin