Kucharz radzi. 40 porad i 40 przepisów.pdf

(6207 KB) Pobierz
Kucharz radzi
10 porad i 40 przepisów z ich wykorzystaniem
JAK
PRZYGOTOWYWAĆ
OWOCE
I WARZYWA
Z
KURCZAKIEM
W ROLI
GŁÓWNEJ
JAK
ZROBIĆ
PYSZNY
SOS
JAK DZIELIĆ
I CZYŚCIĆ
OWOCE
MORZA
MNIEJ
TŁUSTE
POTRAWY
MIĘSNE
JAK
ZMIENIAĆ
PRZEPISY
JAK
PODZIELIĆ
KURCZAKA
ZANIM
ZACZNIESZ
PIEC
SEKRETY
PRZYRZĄDZANIA
MIĘSA
JAK
FILETOWAĆ
RYBY
spis
wstęp
następna
strona
treści
n n n n n n n na s s s s s s s st ę ę ę ę ę ęp n n n na
s s st r r r ro n n n a
886234277.124.png 886234277.135.png 886234277.146.png 886234277.157.png 886234277.001.png 886234277.012.png 886234277.023.png 886234277.034.png 886234277.045.png 886234277.056.png 886234277.067.png 886234277.078.png 886234277.082.png 886234277.083.png 886234277.084.png 886234277.085.png 886234277.086.png 886234277.087.png 886234277.088.png 886234277.089.png 886234277.090.png 886234277.091.png 886234277.092.png 886234277.093.png 886234277.094.png 886234277.095.png 886234277.096.png 886234277.097.png 886234277.098.png 886234277.099.png 886234277.100.png 886234277.101.png 886234277.102.png 886234277.103.png 886234277.104.png 886234277.105.png 886234277.106.png 886234277.107.png 886234277.108.png 886234277.109.png 886234277.110.png 886234277.111.png 886234277.112.png 886234277.113.png 886234277.114.png 886234277.115.png 886234277.116.png 886234277.117.png 886234277.118.png 886234277.119.png 886234277.120.png 886234277.121.png 886234277.122.png 886234277.123.png 886234277.125.png 886234277.126.png 886234277.127.png 886234277.128.png 886234277.129.png 886234277.130.png 886234277.131.png 886234277.132.png 886234277.133.png 886234277.134.png 886234277.136.png 886234277.137.png
Wstęp
Gotowanie jest szuką
Żeby dobrze gotować, potrzeba przede wszystkim odrobiny talentu i sporo
zapału. Przyda się jednak także znajomość podstawowych metod gotowania,
a nawet paru kuchennych tricków, które mogą znacznie ułatwić pracę w kuchni.
Przedstawiamy kilka sztuczek stosowanych przez doświadczonych kucharzy.
Dotyczą one zarówno przygotowywania potraw z mięsa, ryb, owoców morza
oraz warzyw, jak i pieczenia ciast. Pokazujemy także, jak dostosowywać
przepisy do współczesnych wymagań dietetycznych.
Nie pozostajemy jednak jedynie przy teorii. Prezentujemy również przepisy,
które pozwolą praktycznie wykorzystać nowe umiejętności.
4
poprzednia
strona
spis
treści
następna
strona
886234277.138.png 886234277.139.png 886234277.140.png 886234277.141.png 886234277.142.png
Jak podzielić kurczaka 8
Złociste szaszłyki z kwaskowatym majonezem 10
Kurczak tymiankowy z warzywami korzeniowymi 14
Pikantne udka kurczaka z ryżem po kreolsku 16
Kurczak po kaszmirsku z owocami 18
Kurczak po prowansalsku 20
Jak zrobić pyszny sos do mięsa 56
Udziec jagnięcy pieczony z fasolką 58
Cielęcina z sosem z marsali 60
Jak filetować ryby 62
Dorsz z papryką po baskijsku 66
Ryba w panierce z parmezanu 68
Pieczona ryba z imbirem 70
Z kurczakiem w roli głównej 22
Kurczak pieczony nadziewany z boczkiem 24
Pieczony kurczak w sosie własnym z warzywami 26
Pieczony kurczak z tradycyjnym nadzieniem 28
Jak obierać i czyścić owoce morza 72
Krewetki z grilla w sosie musztardowym 74
Stir-fry z krewetek i warzyw 76
Omułki z ziołami, pomidorami i risoni 78
Mniej tłuste potrawy mięsne 30
Boeuf Strogonow 32
Węgierski gulasz z cielęcin 34
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym 36
Kuszące żeberka wieprzowe 38
Stek z sosem puttanesca 40
Smażona wieprzowina z grzybami 42
Sekrety przyrządzania mięsa 44
Chrupiąca pieczeń wieprzowa z sosem ze świeżych jabłek 46
Mięso duszone z jarzynami 48
Sałatka z wieprzowiny z makaronem i sezamem 50
Tajska sałatka z wołowiną i papają 52
Podsmażana polędwica wołowa z warzywami 54
Jak przygotowywać owoce i warzywa 80
Steki z tuńczyka z czerwoną salsą 82
Klasyczne gazpacho 84
Gęsta zupa jarzynowa 86
Pilaw z bulguru z pomidorami, cebulą i bazylią 88
Zapiekanka z dyni i cieciorki 90
Bakłażany zapiekane z jogurtem 92
6
Zanim zaczniesz piec 94
Ciasto bananowe 96
Ciasteczka z czekoladą i orzechami 98
Herbatniki digestive 100
Biscotti żurawinowo-migdałowe 102
Ciasto anielskie 104
poprzednia
strona
spis
treści
Jak zmieniać przepisy 106
następna
strona
886234277.143.png 886234277.144.png 886234277.145.png 886234277.147.png 886234277.148.png 886234277.149.png 886234277.150.png 886234277.151.png 886234277.152.png 886234277.153.png 886234277.154.png 886234277.155.png 886234277.156.png 886234277.158.png 886234277.159.png 886234277.160.png 886234277.161.png 886234277.162.png 886234277.163.png 886234277.164.png 886234277.165.png 886234277.166.png 886234277.167.png 886234277.002.png 886234277.003.png 886234277.004.png 886234277.005.png 886234277.006.png 886234277.007.png 886234277.008.png 886234277.009.png 886234277.010.png 886234277.011.png 886234277.013.png 886234277.014.png 886234277.015.png 886234277.016.png 886234277.017.png 886234277.018.png 886234277.019.png 886234277.020.png 886234277.021.png 886234277.022.png 886234277.024.png 886234277.025.png 886234277.026.png 886234277.027.png 886234277.028.png 886234277.029.png 886234277.030.png 886234277.031.png 886234277.032.png 886234277.033.png 886234277.035.png 886234277.036.png 886234277.037.png 886234277.038.png
Jak
podzielić
1 Delikatnie odwiedź jedną
nogę od korpusu i przetnij
skórę pomiędzy udkiem
a korpusem. Odginaj nogę dalej,
aż wyskoczy ze stawu. Przetnij
mięso pod stawem. Tak samo
postępuj z drugą nogą.
2 Oddziel pałkę od udka,
ułóż nogę na desce do krojenia
w naturalnej pozycji. Mocno
chwyć koniec pałki jedną ręką
i przetnij na wysokości stawu,
w miejscu gdzie spotykają się
dwie kości.
3 Oddziel skrzydełka
od korpusu, zrób
głębokie nacięcie w piersi,
przy wewnętrznej stronie
skrzydełka ( ustawiaj nóż lekko
ukośnie ). Krój na tyle głęboko,
aby było widać kości.
kurczaka
Podzielenie kurczaka na części jest dużo tańsze
niż kupowanie ich oddzielnie. Czego nie wykorzystasz
od razu – możesz zamrozić. Wielu osobom estetyczne
podzielenie na kawałki odpowiedniej wielkości wydaje się
trudne. Przekonajmy się, że tak nie jest.
8
poprzednia
strona
4 Teraz tnij pomiędzy
końcem kości a stawem
– najłatwiej posłużyć się
kuchennymi nożycami.
Przetnij mięso i kość.
Sprawdź, czy w mięsie
nie pozostały odłamki kości.
5 Oddziel mięso piersi
od korpusu, połóż korpus
na boku, a następnie za pomocą
kuchennych nożyc odetnij
żebra po obu stronach
kręgosłupa.
6 Podziel pierś na dwie
części, ostrożnie tnąc mięso
wzdłuż lub w poprzek ostrym
nożem. Kości i chrząstki
łatwiej będzie przeciąć
nożycami kuchennymi.
spis
treści
następna
strona
886234277.039.png 886234277.040.png 886234277.041.png 886234277.042.png 886234277.043.png 886234277.044.png 886234277.046.png 886234277.047.png 886234277.048.png 886234277.049.png 886234277.050.png 886234277.051.png 886234277.052.png 886234277.053.png 886234277.054.png 886234277.055.png 886234277.057.png 886234277.058.png 886234277.059.png 886234277.060.png 886234277.061.png 886234277.062.png 886234277.063.png 886234277.064.png
Złociste szaszłyki
z kwaskowatym majonezem
Błyskawicznie przyrządzane szaszłyki z owoców, papryki i kurczaka doprawione są
czosnkiem i kurkumą oraz podawanym obok kwaskowatym sosem. Te zupełnie różne
smaki tworzą razem wyśmienite danie.
z
15
10
minut
minut
1 Doprawić kurczaka. Wlać oliwę do miski.
Dodać kurkumę, czosnek oraz dużo soli i pieprzu.
Pokroić każdy filet z kurczaka na 6 kawałków, włożyć je
do miski i obtoczyć starannie w marynacie. Odstawić.
2 Nabić składniki na szpadki. Rozgrzać mocno
opiekacz. Przekroić każdą połówkę nektarynki
na 4 cząstki, by otrzymać ich łącznie 24. Nadziać
kawałki kurczaka i nektarynek oraz papryczki
na 8 metalowych szpadek tak, by kawałki
nektarynki znajdowały się obok połówek papryczek
(lub wewnątrz nich) i były rozdzielone kawałkami
kurczaka. Włożyć do dużego płytkiego naczynia
żaroodpornego lub brytfanny opiekacza.
3 Upiec szaszłyki. Opiekać szaszłyki po 5 minut
z każdej strony. Mięso powinno być upieczone,
a papryka i nektarynki mocno przyrumienione
na brzegach, a miejscami nawet przypieczone.
4 Przyrządzić kwaskowaty majonez.
Wymieszać w małej misce majonez z jogurtem, cebulą
dymką i skórką z cytryny. Doprawić odrobiną pieprzu
kajeńskiego lub chili i dodać trochę soku z cytryny.
Nałożyć porcje kwaskowatego majonezu na talerze
obok szaszłyków.
4 PORCJE
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki kurkumy
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
4 filety z piersi kurczaka
( ok. 125 g każdy )
3 nektarynki, przekrojone
na połówki
12 małych papryk, przekrojonych
na połówki
2 cebulki dymki, posiekane
skórka otarta z 1 / 2 cytryny
100 ml majonezu
75 ml jogurtu naturalnego
szczypta pieprzu kajeńskiego
lub chili
sok z cytryny
10
poprzednia
strona
Możesz
też użyć
spis
treści
Zamiast piersi kurczaka
przyrządź w ten sposób pierś indyka
lub kaczki. Nektarynki można zastąpić
papają lub mango. Powinny być ledwie
dojrzałe, wciąż lekko twardawe.
Usunąć pestki i pokroić na duże
kawałki. Zamiast maleńkich
papryczek użyj zwykłej
papryki przekrojonej na ćwiartki.
następna
strona
886234277.065.png 886234277.066.png 886234277.068.png 886234277.069.png 886234277.070.png 886234277.071.png 886234277.072.png 886234277.073.png 886234277.074.png 886234277.075.png 886234277.076.png 886234277.077.png 886234277.079.png 886234277.080.png 886234277.081.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin