Boćwinka i buraczki.docx

(1808 KB) Pobierz

Boćwina ze szpinakiem i pęczakiem w curry

 

 

Składniki

(dla 4 osób)

2-3 pęczki boćwiny

duża garść liści szpinaku

szklanka pęczaku

5-6 szklanek bulionuwarzywnego lub wody

łyżka octu jabłkowego (lub innego lub soku z cytryny)

1 czubata łyżeczka curry

3 ząbki czosnku

4 łyżki oleju/ oliwy

sól

ewentualnie nać pietruszki do posypania

 

Wykonanie

Boćwinę płuczę i wrzucam na kilkanaście minut do zimnej wody by wypłukać nieczystości. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam curry i smażę na niedużym ogniu ok 2 min. Dorzucam kaszę, mieszam i po chwili zalewam szklanką bulionu (wody), przykrywam i podgrzewam do wchłonięcia płynu. Tak partiami dolewam bulion aż kasza zmięknie, przy czwartej szklance dodaję ocet, a przy piątej dorzucam pokrojone ogonki boćwiny, dodaję sól (na początek powiedzmy jedna czubata łyżeczka), po ok 7-8 minutach dodaję pokrojone w cienkie paseczki liście boćwiny i wypłukanego szpinaku (stopniowo- początkowo zieleniny jest sporo, ale podczas obróbki znacznie zmniejsza objętość). Podgrzewam całość aż liście zmiękną (ok 7 minut), wciskam przez praskę czosnek, mieszam, dosmaczam solą i wyłączam gaz. Gotowe, smacznego :)

 

Buraczki z soczewicą

 

Składniki

(dla 4 osób)

2 małe buraki

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

1 większa cebula

sól (ewentualnie pieprz, ja dodałam ziołowy: 1/2 łyżeczki)

1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (passaty) lub soku

mile widziana natka pietruszki, jeśli posiadacie

2duże ząbki czosnku

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

 

Wykonanie

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, smażę do zeszklenia, dodaję obrane i starte na tarce o grubych oczkach buraki, smażę kilka minut razem,  dodaję  porządnie przepłukaną soczewicę, zalewam 2 szklankami wody, przykrywam i duszę na wolnym ogniu do odparowania wody (15- 20 minut).

Dorzucam płaską łyżeczkę soli i przecier pomidorowy + 2- 3 łyżki wody i roztarty w palcach tymianek, podgrzewam kolejnych kilka minut. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam i wyłączam. Dosmaczam jeszcze do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Zjadamy z kaszą (u mnie z jęczmienną), ryżem lub kromką chleba, smacznego!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin