Raka piersi można uniknąć.pdf

(53 KB) Pobierz
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
Jak uniknąć raka piersi
W Unii Europejskiej co dwie minuty wykrywany jest rak piersi u kobiety. W skali roku daje
to zatrważającą liczbę 331 tys. zachorowań, z których ok. 90 tys. kończy się śmiercią.
Choroba nie oszczędza także mężczyzn (co rok ok. tysiąc z nich pada ofiarą nowotworu).
Polskie Forum Europejskiej Koalicji Do Walki z Rakiem Piersi szacuje, że w naszym kraju
na ten rodzaj raka zapada rocznie 15 tys. kobiet, prawie pięć tys. z nich przegrywa z
chorobą! Dlaczego tak się dzieje i co robić, by zmniejszyć liczbę ofiar? / Monika Mikołajska
Konsultacja Emilia Gnybek-Ciosek: dietetyk, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki,
specjalista ds. żywienia.
Warto zdać sobie sprawę z tego, że choroby nowotworowe "upodobały sobie" przede
wszystkim kraje Zachodu, w których chroniczny stres, ciągły pośpiech, brak ruchu i tłusta
dieta oparta na wysokoprzetworzonych produktach są na porządku dziennym. Wskazuje to
jednoznacznie na fakt, że nie tylko regularne badania, które najczęściej niestety
zaniedbujemy, ale i zmiana trybu życia są w stanie odsunąc od nas groźbę choroby.
Aktywność oraz przestrzeganie odpowiedniej diety to żelazne punkty skutecznej profilaktyki
antynowotworowej - pomagają wzmocnić układ odpornościowy, oczyścić organizm i
uregulować gospodarkę hormonalną.
Oczywiście nie możesz zapominać o regularnych badaniach (w przypadku raka piersi są
to:
-samobadanie piersi - min. raz w miesiącu,
-mammografia - pierwsze badanie ok. 40 roku życia; od 50. do 69. roku życia obowiązkowo
co dwa lata, ewentualnie
-ultrasonografia piersi od 25. roku życia - w szczególności wówczas, gdy piersi są w dotyku
niejednorodne, zawierają stwardnienia itp.).
Jaka dieta najskuteczniej zabezpieczy przed nowotworem piersi? Jakie produkty należy
ograniczyć, z jakich w ogóle zrezygnować? Kto szczególnie jest narażony na
zachorowanie i obowiązkowo powinien wprowadzić zmiany?:
Czynniki zwiększające prawdopodobieństwo zachorowania :
1. Otyłość, szczególnie po menopauzie (komórki tłuszczowe mogą wytwarzać estrogeny
sprzyjające rozwojowi raka piersi).
2. Regularne spożywanie dużej ilości alkoholu.
3. Palenie papierosów.
4. Dieta bogata w tłuszcze nasycone (m. in. masło, smalec, margaryny).
5. Pierwsza miesiączka przed 12. rokiem życia
6. Późna menopauza (po. 55 roku życia)
7. Zachorowania na raka piersi w rodzinie oraz obciążenie genetyczne (około 10–20 proc.
wszystkich zachorowań jest uwarunkowane znanymi defektami genetycznymi)
8. Nieurodzenie dziecka lub urodzenie pierwszego dziecka w późnym wieku
9. Narażenie na promieniowanie jonizujące (np. radioterapia w dzieciństwie z powodu
chłoniaka obejmująca klatkę piersiową może spowodować rozwój raka piersi po co najmniej
kilkunastu latach)
10. Hormonalna terapia zastępcza.
Najbardziej typowe objawy nowotworu piersi :
1. Guzek wyczuwalny w piersi lub pod pachą.
2. Zmiany wielkości lub kształtu piersi.
3. Krwawienie lub wydzielina z brodawki sutkowej.
4. Powiększone pachowe węzły chłonne.
5. Ewentualnie inne objawy, takie jak: zaczerwienienie skóry piersi, stan zapalny piersi,
poszerzone żyły w skórze piersi, owrzodzenie skóry, wciągnięcie brodawki sutkowej do
środka.
Jedz świeże warzywa i owoce :
- szczególnie te o intensywnych barwach (szpinak, pomidory, sałata, pomarańcze, marchew,
buraki). Zawarte w nich barwniki (np. likopen w pomidorach lub beta-karoten w marchwi)
chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, winnych uszkodzeń powstałych w
komórkach.
Jedz warzywa kapustne :
- (brokuł, kalafior, brukselka, jarmuż). Rośliny te zawierają sulforafan, flawonoid znany z
silnych właściwości antynowotworowych.
Pij świeżo wyciśnięte soki z owoców i warzyw :
– to prawdziwe królestwo przeciwutleniaczy, witamin i enzymów roślinnych (dodatkowo
świetnie oczyszczają organizm).
Jedz błonnik :
- (brązowy ryż, otręby, płatki owsiane, rośliny strączkowe). Wg badań opublikowanych w
American Journal of Clinical Nutrition, kobiety stosujące wysokobłonnikową dietę mają
niższy poziom estrogenów, co zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia mutacji podczas
wzrostu i mnożenia się komórek i przekształcenia się ich w komórki rakowe.
Jedz produkty zawierające fito estrogeny:
- (soja, tofu, mleko sojowe, owies, pszenica, siemię lniane, soczewica). Związki te
zmniejszają ilość powstających w komórkach mutacji, które mogą pojawić się jako "skutek
uboczny" działania estrogenów.
Jedz produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe :
- (orzechy, awokado, oliwa z oliwek extra virgin, tłuste ryby: łosoś, tuńczyk, śledź).
Substancje te hamują podział komórek rakowych, wzrost guza, tempo powstawania
przerzutów, a nawet poprawiają samopoczucie osób już chorych.
Pij zioła :
- przede wszystkim: jeżówkę (echinaceę), która wzmocni układ odpornościowy i zieloną
herbatę, bogatą w polifenole (przeciwutleniacze).
Pij wodę :
- (min. osiem szklanek dziennie) - doskonale oczyszcza i nawadnia organizm.
Regularnie ćwicz;
Biegaj, pływaj, spaceruj przynajmniej pół godziny pięć razy w tygodniu. Ruch uchroni cię
przed nadwagą, wzmocni układ odpornościowy i obniży stężenie hormonów.
Unikaj tłustej i wysokoprzetworzonej żywności:
Dieta taka powoduje wzrost poziomu estrogenów w organizmie, co - jak pisaliśmy wyżej -
prowadzić może do zaburzeń w procesie wzrostu i mnożenia się komórek, zwiększając
prawdopodobieństwo ich przekształcenia w komórki rakowe.
Unikaj rafinowanego cukru i produktów, które go zawierają:
Cukier sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych i obniża działanie leukocytów (których
zadaniem jest obrona organizmu przed wirusami i bakteriami).
Unikaj alkoholu:
- szkodzi wątrobie, która bierze udział w rozkładaniu estrogenów.
Unikaj mięsa:
- (szczególnie silnie spieczonego lub przypalonego zawierającego związki rakotwórcze;
pochodzącego od zwierząt, którym podawano hormony; czerwonego, zawierającego dużą
ilość tłuszczów nasyconych).
Unikaj produktów zawierających tłuszcze trans. :
Ich głównym źródłem jest żywność typu fast food (chipsy, frytki, hamburgery), ale także
wyroby cukiernicze, które nie powstają na maśle, lecz twardych margarynach cukierniczych.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin