1
Nazwa stanowiska pracy, na którym występuje narażenie na szkodliwe czynniki biologiczne
Liczba pracowników narażonych na działanie czynników biologicznych
Nazwy czynników biologicznych
Grupa zagrożenia
Czas narażenia
Wykonywane czynności
Piekarz
1 pracownik
Arthrobacter globiformisBrevibacterium linensPantoea agglomeransStreptomyces albusStreptomyces sppAspergillus fumigatusCandida albicansCandida tropicalisTrichophyton spp.
2
8h/zmianę
1. Pobieranie mąki i innych surowców, w tym ziarna zbóż z magazynu
2. Przesiewanie mąki
3. Ważenie i dozowanie mąki i innych surowców do dzieży, w tym ziarna zbóż
4. Mieszanie ciasta w dzieży przy pomocy mieszarki
5. Kontrola i nadzór nad rozrostem ciasta w dzieży (kontrola przebiegu procesu fermentacyjnego na każdym etapie)
6. Ręczne dzielenie, naważanie kęsów ciasta, narabianie i formowanie kęsów
7. Układanie zaformowanych kęsów ciasta na deskach (na wózkach regałowych) posypanych otrębami
8. Wstawienie/wystawienie wózków regałowych z zaformowanymi kęsami ciasta do/z komory gazowniczej
9. Zasadzanie ciasta do pieca (układanie na trzonie pieca)
10. Dozorowanie wypieku pieczywa
11. Wyjmowanie pieczywa z pieca i układanie na wózkach regałowych
12. Przewożenie pieczywa na wózkach do magazynu i przekładanie na regały
13. Sprzątanie i mycie używanych narzędzi i urządzeń oraz stołów w hali produkcyjnej
Lp.
Zagrożenie/grupa
Drogi przenoszenia
Możliwe skutki zagrożenia
Środki ochrony przed zagrożeniami
Ciężkość następstw
Prawdopodobieństwo następstw
Ryzyko
1.
Arthrobacter globiformisBAGRUPA 2A
powietrzno-pyłowe
alveolitis allergica –alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych i inne choroby alergiczne
ochrony osobiste (respiratory), redukcja zapylenia, oświata zdrowotna
mała
prawdopodobne
małe
2.
Brevibacterium linensBAGRUPA 2A
alveolitis allergica –alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych
3.
Pantoea agglomeransBAGRUPA 2A, T
alveolitis allergica i inne choroby alergiczne, reakcje immunotoksyczne wywołane wdychaną toksyną
4.
Stereptomyces albusBAGRUPA 2A
5.
Stereptomyces spp.BAGRUPA 2A
6.
Aspergillus fumigatusGRZGRUPA 2A
powietrzno-pyłowe, powietrzno-kropelkowe
aspergiloza płuc, alveolitis allergica, astma, alergiczny nieżyt nosa, wytwarza mikotoksyny
ochrona produktów roślinnych przed spleśnieniem, ochrony osobiste (respiratory), redukcja zapylenia, oświata zdrowotna
7.
Candida albicansGRZGRUPA 2A
bezpośrednie
jmichno0