Ogórki w zalewie octowej (ostro-kwaśne).doc

(775 KB) Pobierz
Ogórki w zalewie octowej (ostro-kwaśne)

Ogórki w zalewie octowej  (ostro-kwaśne) 

Składniki:


 - 0k. 2 kg małych ogórków

 - ostra papryczka chilli

 - marchewka

 - korzeń chrzanu

 - czosnek

 - cebula

 - liść laurowy

 - ziele angielski

 - gorczyca

 - koper  

Zalewa:

 - 1 szkl. octu

 - 5 szkl. wody

 - 6 łyżek cukru

 - 2 łyżki soli

 

Wykonanie:

Umyte ogórki , ciasno wkładamy do słoików, końcem ogórka do góry ( miejscem gdzie znajduje się ogonek) .

Do każdego słoiczka wkładamy : kawałek marchewki, kawałek chrzanu, gałązkę kopru włoskiego, cebulkę, ząbek czosnku, 2 ziarnka ziela angielskiego, listek laurowy, paseczek ostrej papryczki chilli.

Między czasie robimy zalewę.

Wszystkie składniki na zalewę należy włożyć do garnka i doprowadzić do zagotowania ,( pamietajmy o wymieszaniu składników w garnku).

 Zalewę chwilke gotujemy, następnie ściągamy z ognia i studzimy.

Ostudzona zalewę, wlewamy do słoiczków z przygotowanymi ogórkami .

Słoiki zakręcamy i umieszczamy w kociołku do gotowania. Gotujemy 5 min. od chwili zagotowania się wody.

 

Moje uwagi:

Jeżeli nie dodamy papryczki chilli to otrzymamy tradycyjne ogórki w zalewie octowej.

Należy przestrzegać czasu gotowania, gdyż zbyt długo gotowane ogórki staną się miękkie , skurczą się i stracą ładny kolor.

Do konserwowania ,najlepiej nadają się odmiany gruntowe  ogórka.

   

Zgłoś jeśli naruszono regulamin