Ocena ryzyka zawodowego
na stanowisku kierownik sklepu, kasjer – sprzedawca artykułów spożywczych i przemysłowych
1. Opis stanowiska pracy:
Miejscem pracy kasjera – sprzedawcy jest sklep samoobsługowy z wydzielonymi stoiskami:
• piekarniczym,
• nabiałowym,
• mięsno – wędliniarskim,
• cukierniczo – alkoholowym
• warzywno – owocowym
• drobnej chemii gospodarczej
2. Stosowane w pracy maszyny, urządzenia, narzędzia i materiały:
• regały chłodnicze,
• lady chłodnicze,
• szafy chłodnicze,
• zamrażarki,
• krajalnice do wędlin i sera,
• maszynka do mielenia mięsa,
• ucinarki do folii,
• przepływowe ogrzewacze wody,
• kasy fiskalne,
• wagi elektroniczne,
• wózki,
• drukarki,
• komputery,
• regały,
• schodki,
• drabiny,
• noże.
Sklep ponadto wyposażony jest w wentylację grawitacyjną, klimatyzatory, w instalację centralnego ogrzewania, posiada oświetlenie dzienne i sztuczne.
3. Zakres obowiązków pracownika (w aspekcie wszystkich ocenianych czynników):
• przyjmowanie dostaw towarów,
• przenoszenie towarów,
• transport towarów na wózkach,
• układanie towarów na półkach i paletach,
• obsługa klientów (udzielanie informacji, podawanie towarów, przyjmowanie należności),
• obsługa maszyn i urządzeń,
• mycie i czyszczenie maszyn, urządzeń i drobnego sprzętu,
• prace porządkowe we wszystkich urządzeniach,
• wynoszenie śmieci,
• sporządzanie dokumentów,
• dostarczanie dokumentów do biura.
4. Organizacja pracy:
Czas pracy wynosi 8 godzin dziennie w systemie dwuzmianowym.
5. Stosowane na stanowisku środki ochrony indywidualnej:
• fartuch
• czepek,
• obuwie robocze.
W dniu oceny wszyscy pracownicy na stanowisku kasjer – sprzedawca posiadali aktualne badania lekarskie i wymagane szkolenia w zakresie BHP. W zakładzie znajdują się wymagane instrukcje obsługi maszyn i urządzeń.
6. Identyfikacja zagrożeń:
Lp.
Zagrożenia lub czynnik niebezpieczny,
szkodliwy, uciążliwy
Źródła zagrożenia
Możliwe skutki
1
Przeciążenie układu ruchu
Towary podnoszone, przenoszone, ustawiane.
Urazy stawów i ścięgien (zwłaszcza naciągnięcia i zwichnięcia), długotrwałe dolegliwości układu mięśniowo - szkieletowego
2
Wymuszona pozycja ciała
Szczególnie wysokie zagrożenie w trakcie wykonywania pracy w boksie kasowym, wynikające z niewielkiej przestrzeni, która ogranicza swobodę ruchu i wymusza przyjmowanie określonej pozycji ciała. Praca w pochylaniu się i skręcaniu tułowia przy odbieraniu, wykładaniu towarów.
Długotrwałe dolegliwości układu mięśniowo – szkieletowego, schorzenia o charakterze zwyrodnieniowym.
3
Uderzenie spadającymi przedmiotami
Nieprawidłowo ustawiane bądź przenoszone towary.
Stłuczenia ciała
4
Upadek, potknięcie, poślizgnięcie na tej samej płaszczyźnie.
Śliska, zabrudzona, zaśmiecona posadzka. W czasie opadów także błoto przy wejściach do pomieszczeń sklepowych. Ubytki nawierzchni. Zastawione towarami przejścia.
Urazy głównie kończyn (najczęściej złamania i zwichnięcia), potłuczenia ciała (w tym najgroźniejsze stłuczenie głowy).
5
Upadek na niższy poziom (z wysokości do 1m).
Uszkodzony lub niewłaściwy sprzęt. Sprzęt źle wykorzystywany do pracy na wysokości do 1m. Zabrudzone schody.
Złamania, zwichnięcia, stłuczenia. Otarcia.
6
Uderzenie o nieruchome elementy wyposażenia sklepu.
Wyposażenie sklepu, ograniczone przestrzenie,
Ogólne potłuczenia ciała, skaleczenia
7
Kontakt z ostrymi, szorstkimi powierzchniami.
Ostre powierzchnie opakowań zbiorczych, taśmy opakowań, krawędzie w zamrażarkach.
Urazy dłoni – skaleczenia i otarcia.
8
Kontakt z ostrymi narzędziami.
Noże, tasaki, tarcza mechanicznej krajalnicy w przypadku nie użycia dociskacza, pracy z tępymi narzędziami.
Urazy dłoni – skaleczenia, stłuczenia, przekłucia, a w przypadku krajalnicy mechanicznej nawet ciężkie urazy dłoni.
9
Kontakt z zimnymi przedmiotami.
Zimne powierzchnie towarów i lód w zamrażarkach
Odmrożenia dłoni.
10
Prąd elektryczny.
Instalacja i urządzenia zasilane energią elektryczną
Poparzenia, stłuczenia ciała.
11
Stres.
Odpowiedzialność za stan gotówki w kasie, za ilość i stan towarów przyjętych w dostawie, kradzież, agresja ze strony klientów.
Choroba układu krążenia i układu nerwowego.
12
Kontakt ze środkami czyszczącymi.
Środki dezynfekujące i czyszczące używane do utrzymania czystości w sklepie i zapleczu oraz sprzedawane w dziale chemii gospodarczej.
Alergie, podrażnienia skóry i oczu.
13
Pożar
Instalacje elektryczne. Materiały łatwopalne.
Poparzenia termiczne, zatrucia a nawet uduszenie.
KARTA OCENY RYZYKA NA STANOWISKU PRACY
Data: 23.01.2012r.
Numer karty: 1/2012r.
Stanowisko pracy:
kierownik sklepu, kasjer – sprzedawca artykułów spożywczych
i przemysłowych
Sporządził zespół:
Charakterystyka stanowiska pracy:
• odbiór towarów od dostawców i przenoszenie ich do magazynu,
• metkowanie,
• rozkła...
yahoovip