bhp ocena ryzyka zawodoweg na stanowisku kasjer-sprzedawca.odt

(21 KB) Pobierz

Ocena ryzyka zawodowego

na stanowisku kierownik sklepu, kasjer – sprzedawca artykułów spożywczych  i przemysłowych

 

1.                  Opis stanowiska pracy:

Miejscem pracy kasjera – sprzedawcy jest sklep samoobsługowy z wydzielonymi stoiskami:

                     piekarniczym,

                     nabiałowym,

                     mięsno – wędliniarskim,

                     cukierniczo – alkoholowym

                     warzywno – owocowym

                     drobnej chemii gospodarczej

2.                  Stosowane w pracy maszyny, urządzenia, narzędzia i materiały:

                     regały chłodnicze,

                     lady chłodnicze,

                     szafy chłodnicze,

                     zamrażarki,

                     krajalnice do wędlin i sera,

                     maszynka do mielenia mięsa,

                     ucinarki do folii,

                     przepływowe ogrzewacze wody,

                     kasy fiskalne,

                     wagi elektroniczne,

                     wózki,

                     drukarki,

                     komputery,

                     regały,

                     schodki,

                     drabiny,

                     noże.

Sklep ponadto wyposażony jest w wentylację grawitacyjną, klimatyzatory, w instalację centralnego ogrzewania, posiada oświetlenie dzienne i sztuczne.

     3. Zakres obowiązków pracownika (w aspekcie wszystkich ocenianych czynników):

                     przyjmowanie dostaw towarów,

                     przenoszenie towarów,

                     transport towarów na wózkach,

                     układanie towarów na półkach i paletach,

                     obsługa klientów (udzielanie informacji, podawanie towarów, przyjmowanie należności),

                     obsługa maszyn i urządzeń,

                     mycie i czyszczenie maszyn, urządzeń i drobnego sprzętu,

                     prace porządkowe we wszystkich urządzeniach,

                     wynoszenie śmieci,

                     sporządzanie dokumentów,

                     dostarczanie dokumentów do biura.

     4. Organizacja pracy:

Czas pracy wynosi 8 godzin dziennie w systemie dwuzmianowym.

     5. Stosowane na stanowisku środki ochrony indywidualnej:

                     fartuch

                     czepek,

                     obuwie robocze.

W dniu oceny wszyscy pracownicy na stanowisku kasjer – sprzedawca posiadali aktualne badania lekarskie i wymagane szkolenia w zakresie BHP. W zakładzie znajdują się wymagane instrukcje obsługi maszyn i urządzeń.

    6. Identyfikacja zagrożeń:

Lp.

Zagrożenia lub czynnik niebezpieczny,

szkodliwy, uciążliwy

Źródła zagrożenia

Możliwe skutki

1

Przeciążenie układu ruchu

Towary podnoszone, przenoszone, ustawiane.

Urazy stawów i ścięgien (zwłaszcza naciągnięcia i zwichnięcia), długotrwałe dolegliwości układu mięśniowo - szkieletowego

2

Wymuszona pozycja ciała

Szczególnie wysokie zagrożenie w trakcie wykonywania pracy w boksie kasowym, wynikające z niewielkiej przestrzeni, która ogranicza  swobodę ruchu i wymusza przyjmowanie określonej pozycji ciała. Praca w pochylaniu się i skręcaniu tułowia przy odbieraniu, wykładaniu towarów.

Długotrwałe dolegliwości układu mięśniowo – szkieletowego, schorzenia o charakterze zwyrodnieniowym.

3

Uderzenie spadającymi przedmiotami

Nieprawidłowo ustawiane bądź przenoszone towary.

Stłuczenia ciała

4

Upadek, potknięcie, poślizgnięcie na tej samej płaszczyźnie.

Śliska, zabrudzona, zaśmiecona posadzka. W czasie opadów także błoto przy wejściach do pomieszczeń sklepowych. Ubytki nawierzchni. Zastawione towarami przejścia.

Urazy głównie kończyn (najczęściej złamania i zwichnięcia), potłuczenia ciała (w tym najgroźniejsze stłuczenie głowy).

 

5

Upadek na niższy poziom (z wysokości do 1m).

Uszkodzony lub niewłaściwy sprzęt. Sprzęt źle wykorzystywany do pracy na wysokości do 1m. Zabrudzone schody.

Złamania, zwichnięcia, stłuczenia. Otarcia.

6

Uderzenie o nieruchome elementy wyposażenia sklepu.

Wyposażenie sklepu, ograniczone przestrzenie,

Ogólne potłuczenia ciała, skaleczenia

7

Kontakt z ostrymi, szorstkimi powierzchniami.

Ostre powierzchnie opakowań zbiorczych, taśmy opakowań, krawędzie w zamrażarkach.

Urazy dłoni – skaleczenia i otarcia.

8

Kontakt z ostrymi narzędziami.

Noże, tasaki, tarcza mechanicznej krajalnicy w przypadku nie użycia dociskacza, pracy z tępymi narzędziami.

Urazy dłoni – skaleczenia, stłuczenia, przekłucia, a w przypadku krajalnicy mechanicznej nawet ciężkie urazy dłoni.

9

Kontakt z zimnymi przedmiotami.

Zimne powierzchnie towarów i lód w zamrażarkach

Odmrożenia dłoni.

 

10

Prąd elektryczny.

Instalacja i urządzenia zasilane energią elektryczną

Poparzenia, stłuczenia ciała.

 

11

Stres.

Odpowiedzialność za stan gotówki w kasie, za ilość i stan towarów przyjętych w dostawie, kradzież, agresja ze strony klientów.

Choroba układu krążenia i układu nerwowego.

 

12

Kontakt ze środkami czyszczącymi.

Środki dezynfekujące i czyszczące używane do utrzymania czystości w sklepie i zapleczu oraz sprzedawane w dziale chemii gospodarczej.

Alergie, podrażnienia skóry i oczu.

13

Pożar

Instalacje elektryczne. Materiały łatwopalne.

Poparzenia termiczne, zatrucia a nawet uduszenie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KARTA OCENY RYZYKA NA STANOWISKU PRACY

Data: 23.01.2012r.

Numer karty: 1/2012r.

Stanowisko pracy:

kierownik sklepu, kasjer – sprzedawca artykułów spożywczych 

i przemysłowych

Sporządził zespół:

 

 

 

 

 

Charakterystyka stanowiska pracy:

                     odbiór towarów od dostawców i przenoszenie ich do magazynu,

                     metkowanie,

                     rozkła...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin