Śnieżny puch - ciasto bez pieczenia.docx

(63 KB) Pobierz

Śnieżny puch - ciasto bez pieczenia

Śnieżny puch - ciasto bez pieczenia

Składniki

·         1/2 kg twarogu z wiaderka (mielonego 3-krotnie)

·         2 galaretki cytrynowe

·         3 łyżki czubate cukru pudru

·         1 opakowanie cukru wanilionowego

·         250 g śmietanki 36% lub 30% oraz śmietan fix

·         1 średnie opakowanie herbatników Petit Beurre

·         wierzch: 60 g wiórków kokosowych + 30 g masła + 2 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. https://img.smaker.pl/i/_li_step.png

Blachę o wymiarach 20x20 wykładamy folią spożywczą. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzątku dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie na patelni podsmażamy na maśle wiórki kokosowe dodając cukier. Smażymy aż się zarumienią.

  1. https://img.smaker.pl/i/_li_step.png

Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach (36% ubijamy bez dodatków natomiast 30% dodając śmietan fix) na sztywno. Do miski dodać cukier puder, cukier wanilinowy i po łyżce dodawać twaróg ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Kiedy składniki się połączą dodajemy galaretkę - mieszamy delikatnie. Czekamy aż masa lekko stężeje aby nie wypłynęły nam na wierzch herbatniki.

  1. https://img.smaker.pl/i/_li_step.png

Na dnie blaszki układamy herbatniki. Wylewamy gotową masę a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin