TRAN.docx

(15 KB) Pobierz



 

TRAN

Tran dobry na wszystko

Bez cienia kokieterii można stwierdzić, że tran jest dobry na wszystko. Czasy gdy biegano za maluchami z łyżką nieładnie pachnącej substancji o żółtawym odcieniu, której smak pozostawia wiele do życzenia bezpowrotnie minęły. Dziś tran dostępny jest w aptekach pod rożną postacią.

Tran źródłem witaminy D 

Co to takiego?

Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby ryb z rodziny dorszowatych. Posiada charakterystyczną woń i smak. W tranie zawarte są duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3, omega-6 i witamin (głównie A i D). W mniejszych ilościach występuje witamina E. W latach 60. i 70. XX wieku w ramach profilaktyki zdrowotnej tran był obligatoryjnie podawany dzieciom w przedszkolach. Celem było uzupełnienie ubogiej w latach powojennych 
diety najmłodszych. Dzisiaj stosuje się go jako suplement diety bądź środek leczniczy w postaci żelatynowych kapsułek, co ułatwia jego spożycie.

Lista zalet

Tran stosowany jest jako suplement diety w awitaminozach A i D a także przy krzywicy, ponieważ pobudza procesy regeneracji wszystkich tkanek - w tym chrzęstnej i nabłonkowej. Wzmacnia zęby, poprawia wzrok i jest niezastąpiony w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej. Jak również zbawienny w porze jesiennej, gdy odporność na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów ulega zmniejszeniu. Za działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne odpowiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, a 
szczególnie wyjątkowo wartościowe kwasy omega-3. To właśnie one mają pomagają przy wadliwej funkcji naczyń krwionośnych. Są więc niezbędne przy schorzeniach kardiologicznych. Oczywiście kwasy omega-3 znajdują się nie tylko w tranie - w naturze bogatą zawartość kwasu , można oczywiście znaleźć w rybach, np. w sardynkach czy łososiach. Jednak wiedza, że "ryba wpływa na wszystko" "nie wpływa na wzrost ich spożycia". Tran ma zbawiennie działanie nie tylko na układ sercowo-naczyniowy, lecz 
pomaga również w problemach z nadwagą i cholesterolem. 

Najlepszym przykładem skuteczności tranowo - rybnej diety są Eskimosi. Badania przeprowadzone wśród nich dowiodły, że mimo jedzenia ogromnych ilości tłuszczów zwierzęcych i prawie żadnych warzyw czy owoców Eskimosi nie chorują na miażdżycę, udary mózgu czy zawały serca - właśnie dzięki tranowi. Co więcej, obniża on także poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, łagodzi objawy astmy i łuszczycy, a także zapobiega osteoporozie.

Nadal jest on niezastąpionym lekiem dla dzieci. Brytyjscy naukowcy udowodnili, że tran podawany dzieciom - trzy razy dziennie po jednej kapsułce - znacznie poprawia ich zdolności umysłowe, koncentrację, a nawet uwaga: zachowanie! Dzieci, którym podawano tran, już po trzech miesiącach nie tylko zaczęły dostawać znacznie lepsze stopnie, ale i stały się grzeczniejsze w domu i szkole!

Czasy zmuszania się do tolerancji tłusto-rybnego smaku pod postacią płynu już minęły a tran jako suplement diety występuje także w postaci tabletek, co zdecydowanie ułatwia wszystkim niechętnym tranowi odpowiednią i systematyczną pielęgnację organizmu od wewnątrz.

Tran właściwości lecznicze 

Osoby, które w dzieciństwie z niechęcią przełykały tran, "pachnącą" rybą oleistą substancję, szukają jej teraz w aptekach. Po latach badań okazało się bowiem, że powtarzane codziennie przez mamy informacje o dobroczynnym wpływie tranu na organizm mają swoje naukowe uzasadnienie. Dzisiaj dzięki nowoczesnym metodom produkcji, tran pozbawiono nieprzyjemnego zapachu. Zamknięty w łatwej do połknięcia kapsułce rybi olej pachnie cytrusami lub miętą.

Przed wiekami głównym źródłem z którego pozyskiwano tran były wieloryby. Obecnie olej uzyskuje się z wątroby dorszy, halibutów lub rekinów.

Tran od XVIII wieku stosowany był oficjalnie jako jedyne lekarstwo na krzywicę. Według powielanych za rybakami argumentami wzmacniał kości i zęby, przyspieszał ich wzrost, poprawiał wzrok i apetyt.

Dzięki zawartym w rybim oleju dobrze przyswajalnym witaminom A i D oraz wielonienasyconym kwasom tłuszczowym jest specyfikiem o różnorodnych zastosowaniach. Wyodrębnione w latach 50. wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, przede wszystkim kwas alfa-linolenowy i jego pochodne, przeciwdziałają chorobie wieńcowej, zmniejszają stężenie trójglicerydów we krwi, obniżają jej krzepliwość, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy. 
Te zalety przemawiają za przyjmowaniem kapsułek z tranem m.in. przez kobiety w ciąży. Tran pomaga także uregulować nadciśnienie krwi oraz zmniejszyć reumatyczne bóle stawów i artretyzm.

W badaniach prowadzonych na Uniwersytecie w Cardiff kierowanych przez dr. Brucea Catersona potwierdzono, że tran pomaga chorym z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Łagodzi ból i spowalnia proces niszczenia chrząstki stawowej. Poza tym dowiedziono, że witamina A, której tran jest najbogatszym źródłem (w 100 gramach jest jej 60 000 j.m.) jest niezbędna dzieciom do prawidłowego rozwoju. Dzięki niej zachodzą procesy wzrostu i rozwoju nabłonka, wzrasta odporność błon śluzowych na infekcje i 
szybkość gojenia się ran. U osób starszych odpowiednia ilość tej witaminy zapobiega chorobom wzroku i skóry. Jej niedobór może spowodować niedowidzenie o zmierzchu, tzw. kurzą ślepotę, pieczenie i wysychanie spojówek, a nawet owrzodzenie rogówki. Zbyt mała ilość witaminy A jest także przyczyną nadmiernego wysychania i rogowacenia skóry. Ponadto witamina ta wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Uznaje się, że jej obecność powoduje również zwiększoną odporność na nowotwory.

Tran jest także jednym z najważniejszych produktów dostarczających witaminy D. W 100 g tranu z wątróbek dorsza jest od 8 do 30 tys. j.m. kalcyferolu, w tranie z tuńczyka około 4 mln j.m. natomiast w sardynkach tylko 1800 j.m. Mimo że nasz organizm przyswaja witaminę D pod wpływem słońca, to pozyskiwane w ten sposób jej zasoby są zbyt małe i szybko się wyczerpują, a niedobory mogą się objawiać bólami w kościach. Nawet miłośnicy słonecznych kąpieli mogą jej mieć zbyt mało jeśli mieszkają w 
regionie o dużym zanieczyszczeniu powietrza.

Witamina D uczestniczy w gospodarce wapniowo-fosforowej w organizmie. Dzięki niej możliwe jest wchłanianie wapnia i fosforu, a więc prawidłowe kształtowanie kości i zębów. W starszym wieku zapobiega osteoporozie. Kalcyferol umożliwia również prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, reguluje wydzielanie insuliny i wpływa także na prawidłowe funkcjonowanie szpiku kostnego.


Tran - 60 kaps. suplement diety

Opis 

Suplement diety Tran, w którego skład wchodzi olej z wątroby dorsza to preparat uzupełniający codzienną dietę w niedobory naturalnych witamin. Tran zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 EPA i DHA. Tran jest także bogatym źródłem witamin A, D3. Zawarte w tranie nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy regulują pracę układu odpornościowego. Witamina A ma wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku oraz skóry. Witamina D3 odgrywa ważną rolę w kształtowaniu się kości u dzieci i 
dorosłych oraz ich odpowiednią gęstość i stan uzębienia. Dodatkowo zawarta w preparacie witamina E zapobiega utlenianiu się tłuszczy.

wzmacnia układ odpornościowy 
okresy wytężonej pracy i nauki 
stany nerwowości, napięć, braku apetytu, 
okresy wzrostu i dojrzewania
Sposób użycia: 
Doustnie 1 kapsułka dziennie podczas posiłku ze względu na większą przyswajalność składników. Należy popić co najmniej 0,5 szklanki wody.

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki do spożycia. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować po upływie daty minimalnej trwałości.

Przeciwwskazania: 
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Kobiety w ciąży oraz matki karmiące przed zastosowaniem preparatu powinny skonsultować się z lekarzem.

Przechowywanie: 
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w temp. między 15-250C. Chronić przed światłem i wilgocią.


FISH - SALMON OIL-tran z łososia 60 kaps.suplement diety

Suplement diety zawierający olej z łososia (ang. Fish - Salmon Oil), który jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA, DHA) oraz witaminy E. Składniki zawarte w kapsułkach wzmacniają naturalną odporność organizmu, opóźniają procesy starzenia się. Działają korzystnie na skórę oraz gospodarkę lipidową (poziom cholesterolu). Wspomagają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz pracę mózgu.

Zawartość: 60 kapsułek
Zalecane spożycie: 1 kapsułka dziennie

Produkt przeznaczony dla osób dorosłych.Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia dziennej porcji.

Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nadmierne spożycie może wywołać efekt przeczyszczający.








 


Zgłoś jeśli naruszono regulamin