Te bułeczki to hit.
Zapisz sobie ten przepis, gdyż dzięki niemu przygotujesz wspaniałe i pulchne bułeczki i zależnie od tego, co do nich dodasz, możesz zrobić i śniadanie i deser. Przygotowanie jest banalnie proste.
· 50 g świeżych drożdży
· 300 ml ciepłego mleka
· 4 łyżki cukru
· 800 g mąki pszennej tortowe
· · 2 jaja
· · 100 ml oleju roślinnego
· · sól
· · odrobina letniej wody (opcjonalnie)
W ciepłym mleku rozpuść drożdże i odstaw na pół godziny. Jajka w temperaturze pokojowej posyp szczyptą soli, rozkłóć i dodaj do drożdży razem z mąką i olejem.
Wyrób gładkie ciasto i podziel na mniejsze kawałki, formując bułeczki. Przykryj ścierką i zostaw na 15 minut, aby nieco wyrosły.
Ostateczny kształt możesz nadać dłońmi zamoczonymi w ciepłej wodzie. Dzięki temu będą gładkie.
Bułki możesz przygotować bez nadzienia, lub rozwałkować kulkę, nałożyć ulubione owoce, jak morele, jagody lub truskawki, zwinąć, uformować kulę i piec w 180 stopniach przez mniej więcej pół godziny.
Zwykłe bułki możesz posypać grubą solą lub ziołami, a będą idealne na śniadanie lub kanapkę do pracy.
Tak przygotowane ciasto możesz też nafaszerować ziemniakami z serem i upiec na oleju. Wtedy otrzymasz chrupiące i lekkie placuszki. Jeżeli nie dodasz do nich nic, możesz posypać je cukrem i zjeść ze śmietaną.
A-n-i-t-a