Te bułeczki to hit.docx

(227 KB) Pobierz

Te bułeczki to hit.

Najlepsze przepisy to te uniwersalne i takie, które można łatwo dostosować do więcej niż jednego dania.

Zapisz sobie ten przepis, gdyż dzięki niemu przygotujesz wspaniałe i pulchne bułeczki i zależnie od tego, co do nich dodasz, możesz zrobić i śniadanie i deser. Przygotowanie jest banalnie proste.

Składniki

·         50 g świeżych drożdży

·         300 ml ciepłego mleka

·         4 łyżki cukru

·         800 g mąki pszennej tortowe

·         ·  2 jaja

·         ·  100 ml oleju roślinnego

·         ·  sól

·         ·  odrobina letniej wody (opcjonalnie)

buleczki1

 

W ciepłym mleku rozpuść drożdże i odstaw na pół godziny. Jajka w temperaturze pokojowej posyp szczyptą soli, rozkłóć i dodaj do drożdży razem z mąką i olejem.

buleczki2

Wyrób gładkie ciasto i podziel na mniejsze kawałki, formując bułeczki. Przykryj ścierką i zostaw na 15 minut, aby nieco wyrosły.

Ostateczny kształt możesz nadać dłońmi zamoczonymi w ciepłej wodzie. Dzięki temu będą gładkie.

buleczki3

Bułki możesz przygotować bez nadzienia, lub rozwałkować kulkę, nałożyć ulubione owoce, jak morele, jagody lub truskawki, zwinąć, uformować kulę i piec w 180 stopniach przez mniej więcej pół godziny.

buleczki4

Zwykłe bułki możesz posypać grubą solą lub ziołami, a będą idealne na śniadanie lub kanapkę do pracy.

buleczki5

Tak przygotowane ciasto możesz też nafaszerować ziemniakami z serem i upiec na oleju. Wtedy otrzymasz chrupiące i lekkie placuszki. Jeżeli nie dodasz do nich nic, możesz posypać je cukrem i zjeść ze śmietaną.

buleczki6

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin