JAPOŃSKIE KRYSZTAŁY (Algi Morskie).pdf
(
2442 KB
)
Pobierz
JAPOŃSKIE KRYSZTAŁY (Algi Morskie)
*
KEFIR WODNY
(
Tibicos
)
Japońskie kryształy
(znane również jako algi, algi morskie,
water kefir grains
,
water kefir crystals
,
seaweed
,
tibicos
,
tibi kernel
,
graines vivantes
,
grains de kéfir
) - mikroorganizmy zdolne do
fermentacji
,
będące
koloniami bakterii
(
Lactobacillus
,
Streptococcus
, a także
Pediococcus
i
Leuconostoc
) i
drożdży
(
Saccharomyces
,
Candida
,
Kloeckera
i prawdopodobnie jeszcze co najmniej dwa gatunki).
Ich pochodzenie nie jest znane - wiadomo jednak, że występują w
Meksyku
w niektórych gatunkach
kaktusów
, gdzie mają pod dostatkiem swego naturalnego pożywienia, czyli
wody
z
cukrem
. Ich nazwa
w tamtym regionie to
Tibi
albo
Tibicos
. Aktualnie hodowane są na całym świecie, a skład
mikrobiologiczny poszczególnych kolonii może znacznie się różnić. Wbrew nazwie nie mają nic
wspólnego z prawdziwymi
algami
.
Mają formę dość kruchych "kryształków" o sporej przejrzystości, łatwo barwiących się w
sokach
bogatych w intensywne barwniki (np. sok z ciemnych
winogron
). Masa "kryształków", czyli kolonia
bakteryjno-drożdżowa, jest zbudowana głównie z
dekstranu
-
polisacharydu
powstałego z
cząsteczek
glukozy
. "Kryształki kefi ru wodnego", w przeciwieństwie do tych, które wytwarzają
kefir
mleczny, nie
syntetyzują
kefiranu
, który jest podobnie jak dekstran polisacharydem (zbudowany zarówno z glukozy,
jak i
galaktozy
).
Od niepamiętnych czasów mieszkańcy Kaukazu znają działanie alg morskich.
Już jako dzieci piją wodę z alg i przeciętnie żyją do 110 lat. To jest jedyne
miejsce na świecie, gdzie ludzie przy pełnym zdrowiu dożywają takiego wieku.
Prof. Menkiw, który całe swoje życie poświęcił badaniom tych alg, stwierdził że
w tym rejonie takie choroby jak gruźlica, rak, schorzenia żołądka zupełnie są
nieznane. W Niemczech potwierdzał lecznicze działanie algi dr Drasek już przed
2 wojną światową. Algami uzdrawiał katary i schorzenia układu oddechowego,
żołądka, chroniczne zapalenie jelit, zapalenie wątroby i kamienie żółciowe,
choroby pęcherza i wspierał rekonwalescentów po ciężkich chorobach.
Japońscy naukowcy stwierdzili, że algi powodują aktywność systemu
immunologicznego organizmu w szczególności komórek tzw. "walczących" z T -
lymphozytem, które mają niszczenie komórek nowotworowych.
Algi znakomicie nadają się do usuwania zmarszczek lub jako odżywka dla
włosów i skóry głowy. Bardzo dobre i widoczne efekty przynoszą stosowani
nacieranie głowy algami np. w stanach łupieżowych, łuszczycowych.
Kryształki japońskie wytwarzają tzw. wodny kefir – zdrowy probiotyczny napój, którym
delektować się można całą rodziną (dorośli i dzieci). To doskonała alternatywa dla słodzonych
napojów gazowych czy nawet większości oferowanych na rynku soków (często są one
dosładzane i chemicznie konserwowane i barwione). Zwłaszcza w przypadku małych pociech
ważne jest, aby nie dostarczać rosnącym organizmom konserwantów oraz sztucznych
barwników i dodatków smakowych zawartych w popularnych reklamowanych napojach dla
dzieci. Czy zdrowy napój przyrządzony własnoręcznie z kontrolowanych przez nas samych
składników, bogaty w substancje odżywcze oraz zawierający pożyteczne bakterie
poprawiające prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu nie jest wymarzoną propozycją
dla tych, którzy chcą o siebie zadbać w czasach masowej konsumpcji niezbyt zdrowej
żywności?
Kefir wodny to doskonałe rozwiązanie:
•
dla dzieci zamiast słodzonych napojów;
•
dla osób z nietolerancją białka mlecznego, którzy nie mogą pić mlecznego kefiru;
•
dla osób na diecie z wykluczeniem produktów mlecznych (np. weganie – mogą w ten
sposób uzupełniać niedobory witaminy B12);
•
dla osób skarżących się na problemy z układem trawiennym;
•
dla osób pragnących oczyścić organizm z toksyn;
•
dla osób cierpiących na chroniczne zmęczenie i problemy natury emocjonalnej;
•
i wiele, wiele innych … (pełen tekst o zdrowotnych właściwościach wodnego kefiru
będzie stanowił osobny wpis – dostępny w najbliższym czasie)
Kryształki japońskie zwane także algami morskimi są kulturami różnych szczepów zdrowych
bakterii i drożdży. Te mikroorganizmy żyją ze sobą w układzie symbiotycznym, a substancją w
której są one połączone jest wytwarzany przez bakterie polisacharyd (powstający z glukozy
dekstran). Tworzą w ten sposób stabilną strukturę przypominającą kryształek o nieregularnym
kształcie i dość dużej przejrzystości. Organizmy te odżywiają się cukrem i produkują kwas
mlekowy, alkohol (zaw. ok.1,5%) oraz dwutlenek węgla. W ten sposób z posłodzonej wody
potrafią one wytworzyć smaczny lekko gazowany fermentowany napój – tzw. wodny kefir.
Kryształki kefiru wodnego nie syntetyzują galaktozy, w przeciwieństwie do ziaren kefirowych
grzybka tybetańskiego fermentujących mleko (kefiran zawiera nie tylko glukozę, ale i
galaktozę). Stąd algi morskie (karmione słodką wodą , a nie zawierającym laktozę mlekiem)
są pozbawione charakterystycznej dla grzybka tybetańskiego śluzowej otoczki i nieco
„gumowatej” dość elastycznej konsystencji. Są raczej gładkie i śliskie, a pod naciskiem kruszą
się.
Kryształki barwią się pod wpływem barwników zawartych w sokach, którymi często dosmacza
się bazowy wodny kefir.
Zastosowanie
Jako produkt uboczny
metabolizmu
tych symbiotycznie żyjących bakterii i drożdży powstaje z
posłodzonej wody, soków owocowych i suszonych
owoców
orzeźwiający napój -
kefir wodny
. Zawiera
m.in.
dwutlenek węgla
,
alkohol etylowy
i
kwas mlekowy
. Można go z powodzeniem otrzymywać w
warunkach domowych. Produkowany jest również na skalę przemysłową na bazie soku z owoców
czarnego bzu
pod nazwą
Carpe Diem
.
Kefir wodny jest uważany za napój korzystny dla zdrowia, m.in. zwiększający
odporność
organizmu.
Zdaniem niektórych użytkowników korzystne jest także wykonywanie okładów z kefi ru albo
przemywanie nim
skóry
(np. w celu łagodzenia
łojotoku
). Leczy również różne choroby ciała i choroby
powstające z winy bakterii.
Wodny kefir – bogactwo probiotyków
Probiotyki to, jak podaje Wikipedia „(…) kultury bakteryjne lub drożdży (…), których zadaniem
jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez stymulację systemu
immunologicznego oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej (…).”
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) probiotyki to „żywe drobnoustroje, które
podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza.
Do probiotyków należą głównie bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i
Bifidobacterium oraz inne drobnoustroje m.in. drożdżaki Saccharomyces.
Probiotyki mają zdolność przetrwania procesów trawiennych człowieka, dlatego są w stanie
dotrzeć do jelita grubego w stanie żywym. Tam osiedlają się i namnażają oraz działają
pozytywne na przewód pokarmowy i stan zdrowia całego organizmu.
Bakterie probiotyczne spożywane są na całym świecie wraz z tradycyjnymi produktami
żywnościowymi. Pokarmy bogate w probiotyki, to m.in. kefiry, jogurty, kiszonki (jak kapusta
czy kiszone ogórki) oraz inne rodzaje żywności fermentowanej (np. sery).
Warto nadmienić, że nie wszyscy mogą lub lubią przetwory mleczne czy kiszonki, w tym także
wspaniały pod względem zawartości korzystnych bakterii, kefir. Myślę tutaj np. o osobach
cierpiących na nietolerancję białka mlecznego czy weganach, którzy ze względów
ideologicznych nie spożywają produktów mlecznych, czy dzieciach, którym czasem trudno jest
zaproponować smaczną i atrakcyjną dla nich formę bogatej w probiotyki „zdrowej żywności”.
Dla tych wszystkich osób oraz każdego, kto poszukuje nowych smaków i zróżnicowanych
produktów o bogatych walorach zdrowotnych doskonałą propozycją jest probiotyczny napój
sporządzony z kryształków japońskich.
Poniżej w tabeli podane są najbardziej typowe rodzaje bakterii (w tym probiotycznych) oraz
probiotycznych drożdży wyizolowane z kryształków japońskich oraz otrzymanego z nich
wodnego kefiru.
Lactobacillus
Lactobacillus galactose
Lb. brevis
Lb. casei
subsp.
casei
Lb. paracasei subsp. paracasei
Lb. casei subsp. ramos
Lb. casei subsp. tolerant
Lb. coraciiform subsp. torquens
Lb. fructose
Lb. hilarities
Lb. homophobia
Lb. plantarum
Lb. pseudo plantarum
Lb. admonishes
Lactococcus
Streptococcus cremeris
Str. faecalis
Str. lactis
Leuconostoc mesenteroides
Pediococcus damnosus
Drożdże:
Saccharomyces cerevisiae
Sacc. florentinus
Sacc. pretoriensis
Candida valida
C. lambica
Kloeckera apiculata
Hansenula yalbensis
Wodny kefir można spożywać zarówno w jego podstawowej formie, jak i przyrządzać na jego
bazie pyszne i orzeźwiające napoje o różnych smakach.
Zapraszam takżę do lektury artykółów na temat:
•
udowodnionych naukowo
właściwości zdrowotn
y
ch
i zastosowań probiotyków w leczeniu
różnych schorzeń;
•
możliwości przyrządzania smakowych napojów na bazie kefiru wodnego z kryształów
japońskich.
Plik z chomika:
wedruss
Inne pliki z tego folderu:
JAPOŃSKIE KRYSZTAŁY (Algi Morskie).pdf
(2442 KB)
Post księżycowy.pdf
(50 KB)
Tajemnice nieśmiertelnych - Orr Leonard.pdf
(632 KB)
NALEWKA TYBETAŃSKA.pdf
(32 KB)
PURPUROWA PŁYTKA TESLI.pdf
(279 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 01.06.2025
Pliki dostępne do 19.01.2025
A TO POLSKA WŁAŚNIE
AGNI JOGA ( ang. )
AGNI JOGA ( pol. )
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin