ODCINEK3.doc

(48 KB) Pobierz
ODCINEK3 - DLA RODZINY- TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM

ODCINEK3 - DLA RODZINY- TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM

1 (1,5 kg) kurczaka
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Sól
Świeżo zmielony pieprz czarny
Liście z 3 gałązek rozmarynu, zmielone
⅓ szklanki rodzynek sułtańskich, zamoczone w wodzie na 30 min.
½ szklanki nasion igławy (nasiona jadalnej szyszki), lekko podpieczone
Ok. 450g tagliatelle (włoski makaron)
2-3 łyżki stołowe siekanej pietruszki

Nastaw piekarnik na ok. 180°C

Natrzyj kurczaka oliwą, posyp solą i pieprzem, potem ułóż go w brytfannie piersiami do dołu i piecz ok. 1,5h lub do momentu, aż będzie brązowy. Kurczak będzie gotowy, jeśli po przecięciu będą wypływać z niego czysty płyn (nie różowy). Kiedy kurczak będzie prawie gotowy, wstaw wodę na makaron.

Wyciągnij kurczaka, obierz mięso od kości i potnij lub porwij na mniejsze kawałki.

Żeby zrobić sos, zlej wszystkie płyny z brytfanny do garnka. Dodaj rozmaryn, rodzynki i igławę. Zacznij podgrzewać sos, kiedy będziesz gotować makaron.

Ugotuj i odcedź makaron, w dużej misce pomieszaj go z sosem, kurczakiem i pietruszką.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin