1 (1,5 kg) kurczaka2 łyżki stołowe oliwy z oliwekSólŚwieżo zmielony pieprz czarnyLiście z 3 gałązek rozmarynu, zmielone⅓ szklanki rodzynek sułtańskich, zamoczone w wodzie na 30 min.½ szklanki nasion igławy (nasiona jadalnej szyszki), lekko podpieczoneOk. 450g tagliatelle (włoski makaron)2-3 łyżki stołowe siekanej pietruszkiNastaw piekarnik na ok. 180°CNatrzyj kurczaka oliwą, posyp solą i pieprzem, potem ułóż go w brytfannie piersiami do dołu i piecz ok. 1,5h lub do momentu, aż będzie brązowy. Kurczak będzie gotowy, jeśli po przecięciu będą wypływać z niego czysty płyn (nie różowy). Kiedy kurczak będzie prawie gotowy, wstaw wodę na makaron.
Wyciągnij kurczaka, obierz mięso od kości i potnij lub porwij na mniejsze kawałki.
Żeby zrobić sos, zlej wszystkie płyny z brytfanny do garnka. Dodaj rozmaryn, rodzynki i igławę. Zacznij podgrzewać sos, kiedy będziesz gotować makaron.
Ugotuj i odcedź makaron, w dużej misce pomieszaj go z sosem, kurczakiem i pietruszką.
peterek57