ODCINEK8.doc

(44 KB) Pobierz
ODCINEK8 - ŚNIADANIE PRZEZ CAŁY DZIEŃ - PLACEK Z JABŁKIEM I JEŻYNAMI

ODCINEK8 - ŚNIADANIE PRZEZ CAŁY DZIEŃ - PLACEK Z JABŁKIEM I JEŻYNAMI

Ciasto:
2 ¼ szklanki mąki
½ łyżeczki soli
2 łyżki stołowe cukru
7 g (ok. 1 łyżeczka) drożdży 2 jajka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka z ½ cytryny ¼ łyżeczki cynamonu ½ szklanki letniego mleka ¼ szklanki miękkiego masła

Potrzebny sprzęt: prostokątna forma do ciasta (33 cm na 22 cm)

 

Nastaw piekarnik na 205°C

Do miski wrzuć mąkę, sól, cukier i drożdże. W innej misce ubij jajka i dodaj je razem z wanilią, skórka z cytryny i cynamonem do mleka. Mokre składniki wlej do suchych i mieszaj, aż uzyskasz średnio miękkie ciasto, jeśli trzeba dodaj więcej mąki. Dodaj miękkie masło ugniataj rękami 10 min. lub 5min. w mikserze. Kiedy ciasto będzie gładkie i sprężyste, to znajże jest gotowe.

 

Zaczyn przykryj szmatką i odstaw, by podwoiło swoją objętość (to powinno zabrać ok. 1h - 1h 15min). Lub zostaw w chłodnym miejscu na całą noc. Potem rozgnieć i ułóż w formie, może się zdawać, że ciasto się nie rozciągnie, ale wystarczy zostawić je jeszcze na 10 min, zwłaszcza, jeśli rosło przez noc. Kiedy jest już w foremce zostaw je jeszcze na 15-20 min, potem posmaruj wcześniej przygotowaną miksturą z jajka, śmietany i cynamonu.

 

 

Górna warstwa:
1 jajko ubite z 1 łyżką stołową śmietany i szczyptą cynamonu
1 małe lub ½ dużego jabłka
1 ⅔ szklanki jeżyn
½ cytryny, bez skórki
⅓ szklanki mąki z proszkiem do pieczenia (jeśli nie macie gotowej, oto składniki: 6 szklanek mąki, 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa soli)
2 łyżki stołowe mielonych migdałów
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ szklanki zimnego masła, pokrojonego w kosteczki
2 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe brązowego cukru
2 łyżki stołowe płatków migdałów

 

Obierz i pokrój jabłko, wrzuć do miski z jeżynami i skórką z cytryny. Odstaw na kilka minut, w tym czasie zrób kruszonkę. Mąkę, mielone migdały i cynamon włóż do jednej miski, pomieszaj i dodaj zimne masło. Czubkami palców połącz je razem, zostawiając grudki. Dodaj cukier i płatki migdałów.

 

Wsyp owoce na ciasto w formie i posyp kruszonką. Włóż wszystko do pieca na 15min, po tym czasie zmniejsz temperaturę do ok. 177°C i piecz jeszcze ok. 20 min

 

Wyciągnij ciasto z pieca i odstaw na ok. 5 min, potem możesz kroić.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin