ODCINEK9.doc

(37 KB) Pobierz
ODCINEK9 - ZABAWNE POTRAWY - KURCZAK SMAŻONY W STYLU POŁUDNIOWYM

ODCINEK9 - ZABAWNE POTRAWY - KURCZAK SMAŻONY W STYLU POŁUDNIOWYM

2 nóżki kurczaka, ze skórą
2 udka kurczaka, ze skórą
3-4 szklanki mleka
2 ¼ szklanki roślinnego tłuszczu do pieczenia
1 łyżka stołowa + 1 łyżeczka soli
¾ szklanki mąka
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
1 jajko

Do miski włóż kawałki kurczaka i zalej mlekiem. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 h lub cała noc. Dzięki temu mięso zmięknie.

Kurczaka włóż do dużego garnka, zalej mlekiem. Mleko doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. (aż kurczak się ugotuje). Wyciągnij kurczaka z mleka i odłóż na 15 min. do wystygnięcia, potem wysusz kawałki papierowym ręcznikiem.

 

Podgrzej tłuszcz do ok. 160°C. Do dużego worka strunowego wsyp sól, mąkę i pieprz, potrząśnij, aby wszystko się połączyło. W misce ubij jajko.

 

Do worka wkładaj po 1 kawałku kurczaka i potrząśnij, aby pokryły się mąką. Potem zanurz kurczaka w jajku, potem znów włóż go do worka z mąką.

 

Delikatnie wrzuć każdy kawałek kurczaka do gorącego oleju, smaż po 1 min. z każdej strony, aż będą złoto-brązowe. Wyciągnij kurczaka i połóż na papierowy ręcznik.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin