2 nóżki kurczaka, ze skórą2 udka kurczaka, ze skórą3-4 szklanki mleka2 ¼ szklanki roślinnego tłuszczu do pieczenia1 łyżka stołowa + 1 łyżeczka soli¾ szklanki mąka1 łyżeczka pieprzu Cayenne1 jajkoDo miski włóż kawałki kurczaka i zalej mlekiem. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 h lub cała noc. Dzięki temu mięso zmięknie.
Kurczaka włóż do dużego garnka, zalej mlekiem. Mleko doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. (aż kurczak się ugotuje). Wyciągnij kurczaka z mleka i odłóż na 15 min. do wystygnięcia, potem wysusz kawałki papierowym ręcznikiem.
Podgrzej tłuszcz do ok. 160°C. Do dużego worka strunowego wsyp sól, mąkę i pieprz, potrząśnij, aby wszystko się połączyło. W misce ubij jajko.
Do worka wkładaj po 1 kawałku kurczaka i potrząśnij, aby pokryły się mąką. Potem zanurz kurczaka w jajku, potem znów włóż go do worka z mąką.
Delikatnie wrzuć każdy kawałek kurczaka do gorącego oleju, smaż po 1 min. z każdej strony, aż będą złoto-brązowe. Wyciągnij kurczaka i połóż na papierowy ręcznik.
peterek57