Kurczak na biało z dressingiem sojowo-imbirowym.pdf

(117 KB) Pobierz
Kurczak na biało z dressingiem sojowo-
imbirowym
Przepis z programu
Kylie Kwong - czysta magia
(odc.4)
trudność:
łatwe
Składniki
1 kurczak z wolnego chowu
2 łyżki oleju z fistaszków
2 łyżki posiekanej dymki
szczypta mieszanki pieprzu seczuańskiego z solą
Wywar do gotowania kurczaka
3 filiżanki wina shaoxing lub wytrawnej sherry (1 filiżanka = 250 ml)
8 cebulek-dymek, przekrojonych w poprzek na pół
12 zmiażdżonych ząbków czosnku
1 �½ filiżanki plasterków imbiru
1/3 filiżanki soli morskiej
Przygotowanie
Składniki wywaru umieścić w dużym garnku, zalać 6 litrami wody. Zagotować. Zmniejszyć
ogień i powolutku gotować przez 40 minut. Kurczaka opłukać pod zimną bieżącą wodą.
Odciąć skórę z nadmiarem tłuszczu. Włożyć kurczaka, piersią do dołu, do wywaru, tak, aby
był w pełni zanurzony. Delikatnie obgotowywać kurczaka przez 14 minut, nie dopuszczając
do tego, aby wywar zawrzał. Zdjąć garnek z płyty i odstawić na trzy godziny w miejsce o
pokojowej temperaturze, aby kurczak się dogotował. Delikatnie wyjąć kurczaka z wywaru,
uważając, aby nie uszkodzić skóry na piersi. Ułożyć kurczaka na tacy do odcieknięcia. W
miseczce wymieszać składniki dressingu. Dużym nożem lub chińskim tasakiem pokroić
kurczaka po chińsku, ułożyć kawałki na półmisku i polać dressingiem. W małym rondelku
rozgrzać olej niemal do temperatury, w której zaczyna dymić, gorącym olejem polać
kurczaka. Posypać posiekaną dymką i mieszanką pieprzu seczuańskiego z solą.
© Kylie Kwong
Zgłoś jeśli naruszono regulamin