400 g gulaszu z sarny lub jelenia (przyrządzonego na oleju i słoninie z dodatkiem cebuli,soli i papryki,przecieru pomidorowego,0.5 łyżeczki kminku i kwaśnej śmietany),200 g wołowiny,200 g wieprzowiny,80 g masła,2 cebule,kwaśne jabłko,200 g grzybów,2 pomidory,200 g białej kapusty,300 g kiszonej kapusty,2 łyżki oleju,150 g kiełbasy czosnkowej,0.125 l rosołu,sól,0.5 łyżeczki majeranku,2 - 3 ziarna ziela angielskiego,3 liście laurowe,kilka ziaren pieprzu czarnego,ziarnistego.
Z sarniny oraz podanych w nawiasie składników przygotować gulasz. Wołowinę i wieprzowinę pokroićw dużą kostkę. Masło rozgrzać, pokrojoną cebule krótko podsmażyć z cząstkami jabłek. Dodać grzyby i dusić je razem z cebulą i jabłkami 5 min. Dorzucić pokrojone w kostkę pomidory, poszatkowaną kapustę oraz kapustę kiszoną i dusić kilka minut. W drugim garnku rozgrzać olej, obsmażyć wołowinę i wieprzowinę, wymieszać z pokrojoną w plasterki kiełbasą. Dodać gulasz z sarny i wszystko wymieszać razem z kapustą. Tłuszcz ze smażenia rozprowadzić winem i rosołem, wlać do garnka z mięsem i kapustą. Dodać wszystkie przyprawy. Następnie garnek z bigosem przykryć i wstawić do piekarnika. Piec w ten sposób w temp. 200°C ok. 1 h.
peterek57