Baba podolska.doc

(28 KB) Pobierz

"Baba podolska "

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Składniki:

50 dkg mąki pszennej,
15 dkg cukru,
15 dkg masła,
15 żółtek,
3 białka,
2/3 szkl. mleka,
5 dkg drożdży,
3 dkg migdałów,
pół laski wanilii,
5 dkg rodzynek,
szczypta szafranu,
3 łyżki spirytusu,
szczypta soli,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki do przygotowania formy.

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Sposób przyrządzenia:

        Połowę mąki zaparz wrzącym mlekiem (3 łyżki zostawić), dobrze rozetrzyj, żeby nie było grudek i zostaw do wystygnięcia. Drożdże rozmieszaj z 3 łyżkami mleka i wlej do zaparzonej mąki. Żółtka utrzyj z cukrem na gęstą masę. Gdy rozczyn podrośnie, dodaj żółtka, rozpuszczone letnie masło, resztę mąki i szczyptę soli. Starannie wyrób ciasto. Migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj. Rodzynki umyj, sparz i osącz. Wanilię posiekaj. Pod koniec wyrabiania dodaj do ciasta migdały, rodzynki, spirytus wymieszany z szafranem, pianę i wanilię. Formy do pieczenia wysmaruj masłem, wysyp mąką i napełnij do 1/3 wysokości. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie. Gdy formy będą pełne, wstaw je do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C i piecz ok. 1 h. Po przestudzeniu wyjmij ciasto, polukruj lub posyp cukrem pudrem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin