"Baba petynowa "
Składniki:
2 - 4 żółtka,0.25 szkl. mleka,6 dkg drożdży,25 dkg mąki,20 dkg cukru,10 dkg masła,0.5 laski wanilii,5 dkg rodzynek,szczypta soli.
Sposób przyrządzenia:
Żółtka ubić na parze z cukrem, aż zbieleją. 0.5 szkl. mąki wymieszać z łyżeczką cukru i rozdrobnionymi w mleku drożdżami. Do dobrze ubitych żółtek dodać mąkę, wanilię, sól. Wymieszać, połączyć z rozczynem i wyrabić ok. 60 min. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, wlać sklarowane masło, dodać umyte i sparzone rodzynki i wyrabiać ok. 40 min. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie powiększy swoją objętość, nałożyć ciasto w wysmarowane tłuszczem formy. Gdy ponownie urośnie, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 60 min.
peterek57