Baba petynowa.doc

(28 KB) Pobierz

"Baba petynowa "

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Składniki:

2 - 4 żółtka,
0.25 szkl. mleka,
6 dkg drożdży,
25 dkg mąki,
20 dkg cukru,
10 dkg masła,
0.5 laski wanilii,
5 dkg rodzynek,
szczypta soli.

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Sposób przyrządzenia:

        Żółtka ubić na parze z cukrem, aż zbieleją. 0.5 szkl. mąki wymieszać z łyżeczką cukru i rozdrobnionymi w mleku drożdżami. Do dobrze ubitych żółtek dodać mąkę, wanilię, sól. Wymieszać, połączyć z rozczynem i wyrabić ok. 60 min. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, wlać sklarowane masło, dodać umyte i sparzone rodzynki i wyrabiać ok. 40 min. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie powiększy swoją objętość, nałożyć ciasto w wysmarowane tłuszczem formy. Gdy ponownie urośnie, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 60 min.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin