"Baba staropolska z kurkumą "
Składniki:
500 g mąki pszennej,0.5 szkl. mleka,0.5 szkl. cukru,1 kostka masła,12 żółtek,60 g rodzynek,60 g drożdży,60 g smażonej skórki pomarańczowej,1 łyżeczka cukru wanilinowego,2 kieliszki spirytusu,sól,0.5 łyżeczki kurkumy.
Sposób przyrządzenia:
Kurkumę zalać spirytusem i odstawić na ok. 1 h. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, dodać 100 g mąki i wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać żółtka utarte z cukrem, resztę mąki, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Wyrabiać ok. 20 min. Następnie dodać roztopione masło i rodzynki, skórkę pomarańczową, spirytus z kurkumą i przez chwilę wyrabiać. Formy wysmarowane masłem i posypane mąką napełnić do 1/3 wysokości i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formy w 0.75 wysokości, piec 50 - 60 min. w temp. ok. 180°C.
peterek57