Baba staropolska z kurkumą.doc

(28 KB) Pobierz

"Baba staropolska z kurkumą "

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Składniki:

500 g mąki pszennej,
0.5 szkl. mleka,
0.5 szkl. cukru,
1 kostka masła,
12 żółtek,
60 g rodzynek,
60 g drożdży,
60 g smażonej skórki pomarańczowej,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
2 kieliszki spirytusu,
sól,
0.5 łyżeczki kurkumy.

http://kuchnia.kisa.pl/kwiatki.gif

 

Sposób przyrządzenia:

        Kurkumę zalać spirytusem i odstawić na ok. 1 h. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, dodać 100 g mąki i wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać żółtka utarte z cukrem, resztę mąki, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Wyrabiać ok. 20 min. Następnie dodać roztopione masło i rodzynki, skórkę pomarańczową, spirytus z kurkumą i przez chwilę wyrabiać. Formy wysmarowane masłem i posypane mąką napełnić do 1/3 wysokości i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formy w 0.75 wysokości, piec 50 - 60 min. w temp. ok. 180°C.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin