zupa kurkowa i zupa rybna inaczej.docx

(1515 KB) Pobierz

zupa rybna na białym winie z owocami morza i tymiankiem

 

Składniki:

30 dag świeżego dorsza

30 dag świeżego łososia

100g małży w białym winie

6 szt. krewetek królewskich

3 szt. pomidorów

120ml białego wytrawnego wina

2 łyżki sosu rybnego

3 szt. szalotki

8 gałązek świeżego tymianku

50 dag masła

450ml wywaru warzywnego

2 ząbki czosnku

1 łyżka natki pietruszki

 

Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie pokrojoną szalotkę, chwilę podsmażcie i dodajcie czosnek. Następnie wrzućcie pokrojone pomidory pozbawione gniazd nasiennych, dolejcie wino i sos rybny. Chwilę podgotujcie i dodajcie wywar warzywny i tymianek, wymieszajcie wszystko , przykryjcie i gotujcie przez 2min. Dodajcie rybę pokrojoną w spore kęsy, poczekajcie aż zmięknie, ok. 3min, wtedy wrzućcie małże i obrane krewetki. Dodajcie posiekaną natkę. Podawajcie z grzankami.

 

Zupa kurkowa

 

Składniki:

mała garść suszonych grzybów np. prawdziwków

400g kurek

2 ząbki czosnku

1 spora cebula np. cukrowa albo czerwona

50g masła

2 łyżki oleju

garść świeżo oberwanych listków tymianku lub macierzanki

sól i pieprz

0,75-1 litra domowego wywaru z warzyw i kości (lub mięsa)

garść listków natki pietruszki

2 nieco kopiaste łyżki serka mascarpone (można zastąpić śmietanką kremową)

1 cytryna

opcjonalnie: oliwa truflowa, grzanki

 

Wykonanie:

Suszone grzyby włożyć do miseczki, zalać wodą (ok. 3/4 szklanki) i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Jeśli nie mamy, to jest właśnie czas na przygotowanie wywaru (rosołu). Po tym czasie zabrać się za przygotowanie zupy.

Kurki oczyścić. Cebulę i czosnek obrać i dość drobno posiekać.

W garnku o szerokim dnie, albo na sporej patelni, rozgrzać masło z dodatkiem oleju (jeśli używamy masła klarowanego, można pominąć olej), dodać posiekane cebulę i czosnek, po minucie także tymianek i grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Jak kurki puszczą sok, dodać odciśnięte z wody i posiekane suszone grzyby. Podsmażyć kilka minut, dodać gorący bulion i wodę z namaczania grzybów suszonych (uwaga na piasek na dnie miseczki, tego oczywiście nie wlewać). Gotować przez 15-20 minut aż nieco płynu odparuje, dodać mascarpone, zmiksować na puree - część grzybów możemy wyjąć, by potem serwować je na środku talerza - w celach dekoracyjnych. Doprawić solą i pieprzem.

Cytrynę porządnie wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę z cytryny i wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu, do tej mieszanki wycisnąć sok z połowy cytryny. Sos cytrynowy wlać łyżeczką (ok. pół łyżeczki) na środek każdego z talerzy, już po wlaniu zupy. Przyozdobić natką pietruszki.

Tuż przed podaniem zupę można skropić odrobiną oliwy truflowej.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin