Przecier pomidorowy do słoika
Składniki:
ok.2,5 kg pomidorów
sól, pieprz
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry.
Pokroić i wrzucić do garnka.
Gotować mieszając aż będą miękkie.
Wtedy je wyjąć, zmiksować blenderem
i przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek.
Przełożyć z powrotem do garnka
i troszkę odparować żeby przecier zgęstniał.
Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wkładać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcać
i stawiać do góry dnem.
Przykryć kocem aż wystygną.
Biszkopt z borówkami i bita śmietaną
Składniki na prostokątną dużą formę
Biszkopt:
6 jaja
szczypta soli
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 opakowanie kisielu cytrynowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia, kopiasta
Bita śmietana:
2 śnieżki + 400 ml mleka lub 400-500 ml śmietany 30/36 %
2 opakowania usztywniacza do śmietany
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
Poza tym:
50 dag borówek amerykańskich
1 opakowanie galaretki niebieskiej (użyłam szafirowej)
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Przygotowanie biszkoptu: białka ubijamy z solą na sztywna pianę, dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku po każdym krótko ucierając. Na końcu przesiewamy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisiel. Mieszamy delikatnie i dokładnie bez obrotów. Wykładamy ciasto na formę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut.
Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół.
śmietaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu dodając usztywniacze i na końcu cukier. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu (te kolorowe długo tężeją). Na spodnim biszkopcie układamy umyte i odsączone borówki (troszkę zostawiamy na wierzch) i zalewamy całość bitą śmietaną. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzchu układamy resztę borówek i zalewamy tężejącą galaretką. dowolnie dekorujemy.
Chłodzimy w lodówce 2-3 godziny.
SZ4G2N0