sernik z borówkami i przecier pomidorowy.docx

(1711 KB) Pobierz

Przecier pomidorowy do słoika

 

Składniki:

ok.2,5 kg pomidorów

sól, pieprz

 

Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry.

Pokroić i wrzucić do garnka.

Gotować mieszając aż będą miękkie.

Wtedy je wyjąć, zmiksować blenderem

i przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek.

Przełożyć z powrotem do garnka

i troszkę odparować żeby przecier zgęstniał.

Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przełożyć z powrotem do garnka

i troszkę odparować żeby przecier zgęstniał.

Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wkładać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcać

i stawiać do góry dnem.

Przykryć kocem aż wystygną.

 

 

Biszkopt z borówkami i bita śmietaną

 

Składniki na prostokątną dużą formę

 

Biszkopt:

6 jaja

szczypta soli

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

1 opakowanie kisielu cytrynowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia, kopiasta

 

Bita śmietana:

2 śnieżki + 400 ml mleka lub 400-500 ml śmietany 30/36 %

2 opakowania usztywniacza do śmietany

1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego

Poza tym:

50 dag borówek amerykańskich

1 opakowanie galaretki niebieskiej (użyłam szafirowej)

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Przygotowanie biszkoptu: białka ubijamy z solą na sztywna pianę, dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku po każdym krótko ucierając. Na końcu przesiewamy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisiel. Mieszamy delikatnie i dokładnie bez obrotów. Wykładamy ciasto na formę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut.

Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół.

Bita śmietana:

śmietaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu dodając usztywniacze i na końcu cukier. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu (te kolorowe długo tężeją). Na spodnim biszkopcie układamy umyte i odsączone borówki (troszkę zostawiamy na wierzch) i zalewamy całość bitą śmietaną. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzchu układamy resztę borówek i zalewamy tężejącą galaretką. dowolnie dekorujemy.

Chłodzimy w lodówce 2-3 godziny.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin