CZY PIĆ MLEKO.docx

(35 KB) Pobierz


CZY PIĆ MLEKO? Michał Tombak "Jak żyć długo i zdrowo"

Utworzona przez użytkownika Jedz Mądrze

Żaden ssak na świecie (oprócz człowieka), będąc dorosłym już osobnikiem nie spożywa mleka. Tak urządziła to natura. Jeśli chodzi o koty, to my ludzie, nauczyliśmy je pić mleko. Koty, które go nie piją żyją dwa razy dłużej (co zostało udowodnione przez naukę). Obecnie mleko zostało zastąpione specjalnym pożywieniem, które ze smakiem zajadają nasi ulubieńcy. Sami więc Państwo widzicie, że gust naszych pupilków jest zmienny.
Podstawowa różnica między mlekiem krowim i kobiecym to wysoka zawartość białka - kazeiny w mleku krowim. Kazeina to substancja niezbędna cielakowi, by mu rosły kopyta i rogi, ale nawet cielak pije mleko tylko do 6 miesięcy. Człowiek nie ma kopyt ani rogów, dlatego też, żywieniowe normy białka są jawnie zawyżone. Człowiek potrzebuje znacznie mniej białka, ponieważ określony gatunek bakterii, znajdujący się w jelicie grubym posiada zdolność syntetyzowania białka z węglowodanów, których 
dostarczamy spożywając produkty roślinne.

W mleku kobiecym białka - kazeiny jest mało, zaledwie 0,2%. W krowim mleku znajduje się mało żelaza, dlatego też cielak żywi się trawą. W tym celu natura specjalnie przystosowała organy trawienne cielaka, które pozwalają mu strawić mleko i trawę oddzielnie. Układ pokarmowy człowieka jest zbudowany inaczej. Krowie mleko, dostając się do żołądka człowieka, pod wpływem kwaśnych soków żołądkowych ścina się, tworząc coś przypominającego twaróg. Ten "twaróg" oblepia cząstki innego pokarmu znajdujące 
się w żołądku. Dopóki ścięte mleko nie ulegnie strawieniu, proces trawienny innego pokarmu nie rozpocznie się.

Zjawisko to, często powtarzające się, może spowodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Stąd też pytanie: po co zamieniać swój organizm w "fabrykę - przetwórnię" mleka i kwaśnych produktów mlecznych, tracąc przy tym wiele energii na proces trawienia ?

Wapń, tłuszcz i cholesterol

Nikt nie podważa faktu, że mleko zawiera dużo wapnia, który jest niezbędny do rozwoju kości. A czy mniej jest wapnia w orzechach, kapuście, marchwi, burakach? Więcej. A co najważniejsze - jest tam w idealnej proporcji z innymi minerałami i do tego w formie łatwo przyswajalnej przez organizm.

W mleku występują tłuszcze zwierzęce - a jak wiemy tłuszcz zwierzęcy powoduje zwiększenie ilości cholesterolu i wypłukuje wapń z organizmu, dlatego też mleko się odtłuszcza. Tłuszcze znajdujące się w orzechach i ziarnach np. słonecznika (najbardziej wartościowe) są przyswajalne przez organizm w 80%, podczas gdy tłuszcze z mleka - tylko w 20%.

W prasie zachodniej dawno, już pisano, że zaobserwowano tendencję rezygnowania ze spożywania tłustego mleka i coraz częściej spożywa się niskotłuszczowe. To przyniosło odczuwalne wyniki - znacznie zmniejszyła się ilość zachorowań związanych z układem krwionośnym i pokarmowym. Nasuwa się pytanie: po co zwiększać liczbę zachorowań, spowodowanych przez mleko, a potem walczyć o ich zmniejszenie ?

Co się tyczy kwaśnych produktów mlecznych - kefiru, jogurtu, a szczególnie twarogu i żółtego sera, to te produkty można spożywać, a nawet trzeba. Specjalnie zaleca się spożywanie ich ludziom w podeszłym wieku i dzieciom. Chodzi o to, że bakterie znajdujące się w kwaśnych produktach mlecznych już zrobiły to, co organizm człowieka czyni z wielkim trudem.

Niestrawna kazeina

Należy brać pod uwagę jeszcze jeden ważny fakt. Obecnie mleko jest szkodliwe, szczególnie dla dzieci, z racji swych ekologicznych zanieczyszczeń. Nieodłącznym towarzyszem wapnia w mleku jest radioaktywny (promieniotwórczy) pierwiastek - stront - 90. Niektórzy lubią dodawać mleko do kawy, herbaty. Lepiej tego nie robić, ponieważ pod wpływem temperatury kazeina, znajdująca się w mleku, ścina się.

K-azeina to surowiec do produkcji kleju organicznego. W naszym organizmie niestrawiona kazeina "klei" kamienie w nerkach, naczynia krwionośne, powoduje powstawanie guzów w nogach, deformację palców rąk, a inne niestrawione składniki mleka osiadają w naszych tkankach i ścięgnach pod postacią śluzu. Znakomity uczony - specjalista do spraw żywienia, znawca diet - H. Shelton pisał: Mleko krowie jest źródłem powstawania śluzu w organizmie człowieka od okresu niemowlęctwa do głębokiej starości, a 
doktor Walker dodał: ... i jest przyczyną takich chorób jak grypa, przeziębienia, astma, bronchit (zapalenie oskrzeli).

Informacja w mleku

W bioenergetyce istnieje teoria - każdy produkt żywnościowy zawiera w sobie informację o warunkach swoich "narodzin", rozwoju, dojrzewania itd. - jednym słowem kształtuje w człowieku "naturalny instynkt zachowawczy". Co z punktu widzenia tej teorii przedstawia sobą mleko krowie, nietrudno się domyślić.

Mądrzy jogowie, żeby nie spożywać krowiego mięsa i nie pić mleka uczynili krowę "świętą". Nawyk picia mleka w dużych ilościach, szczególnie w ciągu ostatnich 100 lat, przywędrował z Ameryki. Nadmiar otrzymanego mleka Amerykanie przerabiali na proszek (odżywki mleczne) i "obdarowywali" nim kraje Trzeciego Świata. Całej tej akcji towarzyszyła szeroko reklama o pożytkach płynących z mleka. Jak wiadomo, darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda.

Rozstanie z "nałogiem"

Czy wszystkie te argumenty przyjmują do wiadomości ci, u których mleko zajmuje czołowe miejsce w jadłospisie? Najprawdopodobniej nie. Człowiek z trudem rozstaje się z nałogiem. Jednak chcę poradzić, szczególnie ludziom starszym, zastąpienie mleka kefirem i chudym twarogiem. A wszyscy ci, którzy będą nadal pić mleko powinni przyjrzeć się uważnie swoim odczuciom. Czy po spożyciu mleka nie odczuwają żadnych dolegliwości jelitowych, nie mają wzdęcia brzucha itp. Oprócz tego należy pamiętać, że 
mleko z uwagi na specyficzne trawienie należy spożywać zawsze oddzielnie, nie łącząc go z innymi produktami."

Fragmenty książki dr.hab. Michał Tombak JAK ŻYĆ DŁUGO I ZDROWO

O higienie zewnętrznej każdy wie z dzieciństwa, natomiast o higienie wewnętrznej my wiemy niewiele. Podczas gdy stan naszych wewnętrznych organów określa nasz wygląd zewnętrzny.

Mało kto wie, że u dorosłej osoby w jelicie grubym znajduje się od do 15 kg kamieni kałowych, które człowiek nosi przez całe życie.

Przeważnie po 40 roku życia grube jelito jest na tyle zapełnione kamieniami, że wypiera ze swoich miejsc inne organy, utrudniając pracę wątrobie, nerkom i płucom. To jest właśnie istotna przyczyna większości chorób. Spróbujmy wyjaśnić na czym to polega.

Wszystkie posiłki możemy podzielić na grupy:

1. Białka - mięso ryby, jaja itd.
2. Węglowodany - chleb, miód, cukierki, ziemniaki itd.
3. Tłuszcze - masło, olej, smalec itd.
4. Roślinne - warzywa, owoce, soki.

Trawienie węglowodanów zaczyna się już w jamie ustnej, białka żołądku, a potrawy roślinne w jelicie cienkim.Wystarczy zatem, ze zjemy mięso razem z ziemniakami, by mieć kłopoty trawienne.
Na przetrawienie ziemniaka - potrzebne jest około 1 godz., natomiast mięsa od 3 do 7 godzin.
Nie myślimy o tym, ze różne produkty żywnościowe są trawione różnym czasie. Masę energii, przeznaczonej na czynności życiowe i walkę z chorobami, organizm traci na próby strawienia obiadu składającego się z nieodpowiednio dobranych składników.
Niestrawione resztki pokarmu dostają się do jelita grubego, oddzielają się
od strawionego pokarmu, zlepiają się w bryłkę, nazywaną kamieniem kałowym.
Jelito grube dla nas - jest jak doniczka dla roślin, a strawiony pokarm gra role dobrze nawiezionej gleby. Człowiek - to drzewo. Ścianki jelita grubego są pokryte korzonkami, które podobnie jak korzenie rośliny, wsysają do krwi pożyteczne substancje. Każda grupa korzonków odżywia odpowiedni organ. Zbyteczne pozostałości są wydalane. To jest zrozumiale. A Co się dzieje z niestrawioną bryłką?
Podczas następnego posiłku do niej dokleja się jeszcze jedna, potem jeszcze... Niestrawiony pokarm przylepia się do ścianek jelita grubego. Człowiek nosi ich aż po kilka kilogramów. A Co się dzieje z tymi produktami ,,przechowywanymi\" przez wiele lat w temperaturze powyżej 360C nietrudno sobie wyobrazić.
Funkcjonujący nadal pod warstwą ,,brudów\" układ wchłaniający jelita grubego dostarcza do ciała toksyny, substancje rakotwórcze, produkty gnicia. To się rozumie samo przez się, że z tych substancji nie zbuduje się nowych komórek. Rozchodzą się one z krwią po całym organizmie i stopniowo osiadają na ściankach naczyń krwionośnych, w stawach.
Z powyższego jasno wynika, że u człowieka nie może być chory tylko jeden organ. Chory jest cały organizm. Po prostu jakiś organ odmawia posłuszeństwa jako pierwszy i leczyć go nie ma sensu. Bowiem gdy medycyna leczy jakąś konkretną chorobę, to tak naprawdę likwiduje skutek ogolnej choroby, czyli zanieczyszczenia, całego organizmu.
Tymczasem główny sprawca chorób pozostaje i jest gotowy w każdej chwili ujawnić się w każdej części ciała. Przecież z zanieczyszczonego jelita grubego stale przedostają się do organizmu szkodliwe substancje. Takie jelita są źródłem ogólnego zatrucia. Stale rosnące zasoby kamieni kałowych zmieniają się w zwały.
Ogromny nieruchomy worek z odpadami wypiera z właściwego miejsca organy wewnętrzne, uciska przeponę - główny mięsień oddechowy, wyłącza ją z procesu oddychania, znacznie zmniejszając objętość płuc. Wypierana jest ze swe go miejsca wątroba, podpierane są nerki, zmniejsza się ruchliwość jelita cienkiego, u mężczyzn zaciskany jest układ moczo­wo - płciowy.
Szczególnie cierpi dolna część odbytu: przeciążone żyły uwypuklają się, tworząc krwawe guzy. Niezliczone są objawy i uszkodzenia organ6w, nieprzewidywalna jest diagnostyka chorób powstałych z powodu stale zanieczyszczonego jelita grubego. Ale szczytem wszystkiego jest nie­drożność w ostatnim stadium raka, kiedy zatyka się wąski kanał i człowiek skazany jest na śmierć z powodu zatrucia organizmu.

Mikroflora jelita grubego

W jelicie grubym znajduje się ponad 500 gatunków bakterii. W zdrowym jelicie grubym te bakterie przetwarzają resztki pokarmu, niszczą chorobotwórcze bakterie, a takie wytwarzają niezbędne dla organizmu witaminy, hormony, enzymy, aminokwasy.

Spożywanie dużych ilości białka powoduje w jelicie grubym procesy gnicia, przy których wydziela się trujący gaz metan. Ten gaz niszczy gatunek bakterii produkujący witaminy grupy B, i spełniający bardzo ważną funkcję, a mianowicie chroniących organizm przed powstawa­niem komórek nowotworowych.

Wynika z te go, że brak tylko jednego rodzaju bakterii może spowo­dować nieobliczalne komplikacje w naszym zdrowiu. Francuski profesor Pachent pisze: Zauważyłem, że u kobiet, które zachorowały na raka piersi w 9 przypadkach na 10 można było zaobserwować zahamowanie pracy jelit. Jeśliby na 10 - 15 lat przed tym faktem przeprowadzono zabiegi profilaktyczne (oczyszczenie jelita grubego) to nigdy nie miałyby ani nowotworu piersi, ani jedne inne choroby nowotworowej.

Jelito grube - bezpiecznik zdrowia

Przyroda zaopatrzyła organizm człowieka w mocny system obronny. Jelito grube spełnia tym bardzo istotna ro1ę. Każdy odcinek jelita grubego stymuluje odpowiedni organ w naszym ciele. Jeśli jelito grube jest zdrowe, nie są nam straszne żadne choroby, natomiast jeśli w jelicie grubym powstaje ,,osad\" lub naruszona jest jego mikroflora, to Stan zdrowia jest zagrożony. Na przedstawionym rysunku (str. 16) widoczne są choroby, które powstają w wyniku tworzenia się ,,osadu\" na jelicie grubym.

Niektóre oznaki chorego jelita grubego:

1. Wzdęcia brzucha, zaparcia, gazy.
2. Czarny nalot na zębach.
3. Szary, biały lub lekko żółty nalot na języku.
4.Pojawienie się na ciele znamion, wiszących brodawek.

Szanuj swoje zdrowie - jak swój samochód troskliwie i czule

To powiedzenie często jest używane na Zachodzie Każdy kto posiada samochód dba o jego czystość z zewnątrz i od wewnątrz. Stosu oleje i paliwo najlepszej jakości. Dlaczego człowiek podchodzi do własnego zdrowia bez takiej odpowiedzialności? Jeśli nie będziemy sprzątać samochodu wewnątrz chociażby rok, nazbiera się brudu i kurzu. Tymczasem większość ludzi przez całe życie ,,nie sprząta\" wnętrza swojego organizmu i dlatego po czterdziestym roku życia organizm jest tak zmęczony walką z 
zanieczyszczeniami, złogami, i chorobotwórczymi bakteriami, że zaczyna być bardziej podatny na choroby. Popatrzmy na siebie uważnie - trudno znaleźć człowieka który byłby po przekroczeniu tej magicznej granicy zupełnie zdrowy. Weźmy dla przykładu przeciętną rodzinę. Babcia ma ciągle bóle w stawach, kolanach, kościach, słaby wzrok. Dziadek ma chore serce, choroby układu pokarmowego, lub astmę. Ojciec kłopoty z trawieniem i bóle w kręgosłupie, mama częste zaparcia, ciągłe bóle głowy. Po praniu 
lub myciu okien cierpi na bóle w plecach itp. Dzieci noszą okulary, są alergikami, na twarzy i ciele mają wypryski, pryszcze, ciągle trapią je katary i przeziębienia. W telewizji często reklamowane są ,,cudowne\" środki na pryszcze, próchnice, bóle w stawach, katar. Ale tak naprawdę wszystkie te środki są tylko walką ze skutkami, które widzimy na zewnątrz, a których przyczyny znajdują się wewnątrz nas. Natura tak stworzyła organizm, że w każdej sekundzie rodzi się i umiera jednakowa ilość 
komórek. W zanieczyszczonym organizmie ilość starych komórek zawsze jest większa niż nowych. I właśnie taki ,,bilans\" jest przyczyną chorób i niedołężnej starości. Ciało jest złożone z komórek. Ewolucja komórek rozpoczęła się od prostego jednokomórkowca, który miał dwa otwory: jeden przystosowany do odżywiania (pobieranie pokarmu), drugi przystosowany do wydalania. Między tymi dwoma otworami toczyło się życie komórki. Jeśli proces wydalania był naruszony, to komórka ginęła. Był to idealny, 
mimo iż tak prosty, model Organizm człowieka stworzony jest z miliardów komórek, ale zasady ich pracy są takie same: zakłócenia pracy wydalania w komórce powodują choroby i śmierć. Znany lekarz Gerżon w swojej książce pod tytułem ,,Leczenie raka\" pisał: ,,Rak\" to jest zemsta natury za nieprawidłowo zjedzone posiłki

Autotoksykacja

Samozatruwanie organizmu (autotoksykacja) jest najstraszniejszym Wrogiem naszego zdrowia. Jest przyczyną prawie wszystkich chorób, ponieważ wszystkie one mają swój początek w zatruciu krwi. Są wśród nich choroby uszkadzające serce, wątrobę nerki, stawy i tętnice (arterie). Starożytni mędrcy, jogowie, lekarze egipscy i tybetańscy już od dawien dawna znali fundamentalną prawdę; jelito grube musi być utrzymywane w absolutnym porządku, jeśli oczywiście człowiek chce być zdrów. W wyniku 
nieprawidłowego odżywiania się, a głównie spożywania produktów gotowanych i skrobiowych, (artykuły mleczne, obficie do­prawiane masłem i cukrem, łączone na przemian z produktami biał­kowymi: mięsem, kiełbasą żółtym serem, nabiałem, jajami). Wszystkie te produkty, przechodząc przez jelito grube pozostawiają na ściankach osad. Każdy pokarm, przekształcając się w masę rojącą się od bakterii, tworzącą substancje trujące - toksyny. Te substancje są wchłaniane przez ścianki jelita grubego, następnie 
przedostają się do krwi, roz­chodzą się po całym organizmie i powodują choroby. Jak wiec widziany pokarm ma nie tylko działanie budujące, ale również niszczące. Gromadząc się w fałdach jelita grubego osad tworzy kamienie, które powodują procesy gnicia i fermentowania. Toksyczne produkty tych procesów i wywołują zjawisko, które otrzymało nazwę samozatruwania orgazmu - autotoksykacji. Jedną z wielu przyczyn autotoksykacji są zaparcia. Jeżeli trwają od 24 do 32 godzin są już problemem dla 
organizmu. Obłożony język, nieświeży oddech, napadowe bóle głowy, zawroty głowy, apatia, senność ciążenie w dolnej części brzucha, wzdęcia, burczenie w brzuchu, zmniej­szenie apetytu, skrytość, pobudliwość; mroczne myśli - wszystko to skutki zaparcia.

Krew jak życie

Nasze ciało skrada się z komórek. Komórki ,,tkają tkankę. Te zaś kształtują się w organy. Z szeregu organów tworzy się układ organów (nerwowy, kostny, wydzielania wewnętrznego itd.), przy czym wszystkie ze sobą ściśle powiązane. Komórki odżywiają się krwią. Krew - to życie. Ale tylko czysta zdrowa krew, która jest nasycona niezbędną energią, mikroelementami i witaminami, może stworzyć zdrowe komórki, kości, skórę włosy, zęby. Tylko krew wolna od trucizn może utrzymywać się w należytym porządku 
i stanie cały organizm. Krew zanieczyszczona w wyniku zaparcia jest źródłem samozatrucia. Wiele chorób przychodzi do nas przez żołądek. Jedną z najczęstszych przyczyn zaparcia jest spożycie wysokokalorycznego pożywienia niedużej objętości. Zły nawyk zaspokajania głodu jedząc kanapkę, którą popija się herbatą lub kawą powoduje powstawanie bardzo małej ilości masy kałowej w jelicie grubym. Nie wywołuje ona parcia na stolec w wyniku czego w ciągu kilku dni nie odczuwamy potrzeby wypróżniania. 
Jest to ewidentny przykład zaparcia. Następną przyczyną zaparcia jest spożywanie zbyt dużych ilości pokarmu. Już dawno zostało dowiedzione, ze człowiek spożywał o 3 - 5 razy więcej pokarmu niż jest to niezbędne dla jego organizmu. Kiedy człowiek się objada a nie wszystkie produkty są przyswajane, to cześć pokarmu zacznie gnić. Podczas gnicia produktów tworzy się pleśń, która sprzyja tworzeniu się stanów chorobowych.

Niebezpieczna pleśń

W utworzonej pleśni pojawiają się zarodniki. Są one wchłaniane przez krew i rozchodzą się po calem organizmie. Nastopnie zaczynajq wrastać\' w najbardziej oslabione części ciała.

Rozrastając się dają produkty fizjologiczne pod postacią białych, podobnych do wosku substancji. Takie schorzenie nazywamy stward­nieniem. Czas biegnie, proces ten się komplikuje i gnijące masy w jelicie powoduje zwyrodnienie pleśni, która zaczyna uszkadzać stawy. W ten sposób powstaje zapalenie stawów. Zewnętrznym dowodem utworzenia się pleśni w organizmie i zwyrod­nienia błon śluzowych jelita grubego jest powstawanie czarnego nalotu na zębach. Gdy zaprowadzi się porządek w jelicie grubym ten 
nalot znika. Proces gnicia w jelicie grubym powoduje ciężki, nieprzyjemny zapach z jamy ustnej. Nie można pozbyć się go myciem zębów ani płukaniem ust. Pryszcze, wypryski, czyraki, skórne egzemy, pojawienie się torbieli guzów to wszystko są skutki zatrucia organizmu. Czystość naszego organizmu - to gwarancja zdrowia. Czysty organizm to zdrowe paznokcie, włosy, zęby, skóra, organy wewnętrzne. Istnieje wiele sposobów oczyszczania organizmu. W rozdziale ,,Oczyszczenie\" każdy może znaleźć dla 
siebie najodpowiedniejszy sposób, żeby pozbyć się toksyn i złogów, które latami odkładają się w naszym ciele.

Nieprawidłowe odżywianie

Weźmy dla przykładu ulubiony posiłek - kanapkę (chleb posmarowany masłem z wędliną) popijany herbatą lub kawą. Taka kanapka ma w sobie dużo kalorii. Mała objętość kanapki nie zmusza jednak jelita grubego do pracy. Staje się ono osłabione, wiotkie, Co z czasem powoduje zaparcie ze wszystkimi szkodliwymi skutkami dla organizmu. Chleb, masło, wędlina, gotowane i rafinowane produkty posiadają w sobie w małych ilościach bioregulatory (naturalne witaminy, hor­mony, enzymy). Spożywanie tych produktów 
powoduje zakłócenia pracy hormonalnego systemu układu pokarmowego, który ,,ciągnie\" za sobą kolejne zaburzenia. Np. przy nieprawidłowej pracy dwunastnicy powstają choroby tarczycy i trzustki, a także zaburzenia niektórych ośrodków mózgu.

Chleb przeważnie pszenny) jest zawsze wypiekany na drożdżach piekarskich, które powodują procesy gnicia i fermentacji w układzie pokarmowym. Chleb należy do weglowodan6w, masło do tłuszczów, a wędliny do grupy białkowej. Połączenie tych produktów tworzy ciężko strawną mieszankę. Węglowodany są częściowo trawione w jamie ustnej i dwunastnicy, białka w żołądku i dwunastnicy, przy czym w żołądku i dwunastnicy dla strawienia białka i węglowodanów są wytwarzane różne soki tra­wienne. Masło dostając 
się do żołądka hamuje ich działanie. W rezultacie tego proces trawienia jest zahamowany, pożywienie w żołądku leży ,,kamieniem\". Popijając to wszystko płynem (herbatą, kawę itp.) zmywamy nie-strawiony pokarm i kwaśny żołądkowy sok dwunastnicy. W dwunastnicy istnieje odczyn zasadowy. Kwaśny sok żołądkowy niszczy śluzówkę dwunastnicy, Co powoduje jej zapalenie, zgagi, wrzody i z biegiem czasu choroby całego układu pokarmowego. Z dwunastnicy niestrawione resztki pokarmu dostają się do jelita 
grubego, gdzie niestrawiony chleb powoduje gnicie, a wędlina tworzy ,,osad" i kamienie kałowe. Jak .,osad\" wpływa na stan zdrowia już wiemy. Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez kanapki. Nie jestem przeciwnikiem kanapek, ale chce tym przykładem zwrócić uwagę na niebezpieczne dla zdrowia połączenie produktów. Zużywanie dużych ilości białka zwierzęcego (meso, wędliny itp.) powoduje ciągle gnicie w układzie pokarmowym, zaparcia i zanieczysz­czenie organizmu. Mięso nie ma zapachu, smaku i 
dlatego, by można je było spożywać należy je smażyć, gotować, dodawać różne przyprawy, solić, tak by poprawić jego smak. W trakcie gotowania mięsa wytwarza się w nim 20 trujących substancji, które niszczą naczynia krwionośne i układ nerwowy. Jednym z ubocznych produkt6w trawienia mięsa kwas mlekowy szczawiowy - bardzo negatywnie wpływające na stan naszego zdrowia. Nadmierne używanie bialka zwierzęcego szczególnie we wczesnym dzieciństwie obniża naturalne zabezpieczenie przed chorobami (na 
trawienie mięsa organizm traci duże ilości energii). Wszelkiego rodzaju uczulenia, egzemy i inne dziecinne choroby, które określamy mianem chorób przemiany materii są skutkiem ślepej miłości rodziców. To właśnie oni wzbogacając odżywianie dziecka mięsem, nie świadomi tego, powoli "zabijają" wiasne dziecko. Jaki pokarm daje nam energię życia? Taki, który rośnie pod promieniami słońca. Tylko słońce jest uniwersalnym źródłem energii i wszystkiego co żywe. Natura obdarzyła rośliny zdo1nością 
akumulowania i przerabiania energii słonecznej, którą potem oddają człowiekowi. Każdy z nas łatwo może policzyć ilość kalorii, które są zużyte w ciągu doby. Przy codziennym mieszanym pożywieniu (należy także liczyć zjedzone ilości słodyczy, kawy, lodów itd.), otrzymujemy średnio 2500 kcal. Według danych Kwiatowej Organizacji Zdrowia od momentu urodzenia, aż do śmierci człowiek średnio zużywa 50.000.000 kcal. Teraz możemy podliczyć średnią długość życia (przy mieszanym pożywieniu) i dlatego 
50.000.000 kcal (energia zużyta w ciągu życia) dzielona na 2500 kcal (energia zużyta w ciągu doby = 20.000 dób, czyli 58 lat. Teraz spróbujemy podliczy średnią długość życia zwolenników naturalnych roślinnych posiłków, którzy średnio zużywają do 1.000 kcal w ciągu doby. 50.000.000kcal:1.000kcal = 50.000 dób, lub 137 lat. To już. nic jest arytmetyka - a nasze życie. Niezaprzeczalnym naukowym faktem jest to, ze na każde 1.000 osób odżywiających się mieszanymi posiłkami lub mięsożernych w wieku 
do 60 lat przypada jeden wegetarianin, a na każde 1.000 ,,mięsożernych\" po siedemdziesiątce, jest już 100 wegetarian. W wieku ponad 80 lat na każde 1.000 mięsożernych przypada 600 wegetarian. Odżywianie oparte tylko na liczeniu kalorii jest błędne z fizjologicznego punktu widzenia. Cała tajemnica tkwi w bilansie bialka, węglowodanów, tłuszczów, soli mineralnych, witamin i mikro­elementów. Jeśli ich ilość jest zbilansowana (przy odżywianiu się naturalnymi produktami roślinnymi), to organizm 
otrzymuje wiele energii i człowiek nie bywa głodny. Energetyczna wartość posiłków jest uzależniona od ich łączenia i sposobu gotowania, przy długim gotowaniu prawie wszystkie posiłki tracą od 50 do 70% swojej wartości.

Enzymy giną przy podgrzewaniu powyżej 470C, a większość witamin przy 1000C, gotowane posili mają w sobie bardzo mało energii. Człowiek żeby nie być głodny musi spozywac duże ilości gotowanych posiłków. To powoduje nadwagę i tak tworzy się zamknięte koło. Z jednej strony człowiek walczy z ilością spożywanych posiłków, a z drugiej strony z nadwagą. Niepotrzebnie meczy swój organizm różnymi dietami oraz środkami odchudzającymi. Kuracje się kończą,

a nadwaga wraca. Stąd też wniosek: żadna kuracja i dieta, żaden kucharz, nie zbilansuje zawartości białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin i mikroelementów w posiłkach, tak jak to już stworzyła natura w warzywach owocach, w orzechach i słoneczniku - jednym słowem w naturalnym pożywieniu.

Nie każdy musi być wegetarianinem

Chcę żeby mnie prawidłowo zrozumiano. Nie wszyscy muszą być wegeterianami. Ja nie namawiam, by zrzec się wszystkich dobrodziejstw i ziemskich radości, bez których samo życie traci połowę wdzięku. Ja namawiam do przestrzegania umiaru we wszystkim, bo to jest jeden z warunków istnienia człowieka. Najbardziej interesującym wszystkich a jednocześnie najbardziej trudnym pytaniem jest to co człowiek powinien jeść. Jaką dietę powinien zastosować. Umiejętność prawidłowego odżywiania - to wielka 
sztuka! Nie wystarczy smacznie gotować, trzeba się nauczyć prawidłowo odżywiać. Odpowiedzi na pytania jak prawidłowo łączyć ( komponować\') produkty, żeby jedzenie służyło naszemu zdrowiu, znajdziecie Państwo w rozdziale ,,Zdrowe odżywianie\".

Brak umiejętności by żyć szczęśliwie.

Człowiek jest produktem swojego trybu życia. Innymi słowy mówiąc- wszystko co jest dobre i złe w naszym życiu - to wynik naszego sposobu myślenia, wpływającego na to, co się z nami dzieje. Przysłuchajcie się Państwo swoim słowom, jeśli zauważycie, że jedną i tę sama myśl wypowiadacie przez kilka dni i to po kilka razy, to oznacza, że stała się ona dla Was szablonowa, stereotypową. Zgodnie z prawem energii na każde działanie istnieje równe mu przeciwdziałanie. Myśl - to produkt ener­getyczny 
naszego mózgu i ona bezwarunkowo powróci do nas w naszych sprawach i postępowaniu. A jeśli nasze myśli są przepełnione gniewem i trwogą, bólem, smutkiem i uczuciem zemsty, to jak Państwo sądzą w jakie czyny mogą się one przerodzić?. Kontrolować swoje zdrowie i życie można kontrolując swoje słowa i myśli. Wszyscy żyjemy myślami - stereotypami. Jeśli myśli są pozytywne, to w życiu zazwyczaj nas czeka wszystko co najlepsze, jeśli dominują myśli negatywne - to i życie staje się nieudane i trudne.

Jak się okazuje, nasze myśli stanowią nie tylko o naszych powodzeniach i klęskach życiowych, a także odgrywają znaczącą rolę w naszym zdrowiu, wpływając na nie. Na przykład, wiele osób uskarża się na bóle głowy, mięśni szyi i pleców. Jaka jest przyczyna tych dolegliwości? Szyja - to symbol miękkości (elastyczności, giętkości podejścia do powstałych problemów, umiejętności podejścia do roz­wiązania problemu z różnych stron. Ludzie uparci, nie potrafiący pójść na kompromis, którzy są pozbawieni 
umiejętności spojrzenia na sprawę oczami swego oponenta (przeciwnika), zawsze będą odczuwać bóle głowy, bóle szyi i pleców, dopóki się nie nauczą traktować cudzą opinie (inne zdanie) z większą miłością i zrozumieniem, niż swoją. Koniecznie należy zrozumieć\', że każda dolegliwość\" w naszym ciele ma nie tylko fizyczne, ale również i psychiczne przyczyny. Jeśli człowiek przyzwyczaił się do krytykowania wszystkich i wszystkiego, to zaczynają go boleć stawy i mięśnie; jeśli w człowieku dominuje 
gniew nienawiść, to jego organizm jak gdyby się spalał, jest atakowany przez różne infekcje (choroby wątroby). Długo pamiętana doznana kiedyś krzywda rozkłada ,,pożera\" ciało i w końcu prowadzi do powsta­wania nowotworów i rozwoju chorób onkologicznych.

Człowiek, który nieustannie ma poczucie winy również cierpi na różnorodne dolegliwości, które się pojawiają w całym ciele. Nasuwa się jasny wniosek: należy obowiązkowo jak najszybciej pozbyć się ne­gatywnych myśli - stereotypów, wtedy kiedy jeszcze jesteśmy zdrowi, niż usiłować wykorzenić je ale już po pojawieniu się choroby.

Kontrola swoich myśli i uczynków skierowana na ciągłe myślenie pozytywne, tworzenie pozytywnych myśli - stereotyp6w - to droga nie tylko do zdrowia psychicznego, ale r6wniez i fizycznego. Każdy człowiek powinien ciągle wypracowywać w sobie umiejętność życia szczęśliwie.

Oczyszczenie jelita grubego

Do realizacji tego celu może służyć każdy ze sposobów oczyszczenia jelita grubego ale oprócz tego należy pić codziennie 500 ml świeżo wyciśniętego soku z marchwi na 30 minut przed posiłkiem, brać naprzemienny ciepły i zimny prysznic rano i wieczorem i na noc zażywać tabletkę przeczyszczającą.

Jak tylko Państwo przeprowadziliście cykl oczyszczenia jelita grubego należy się nauczyć\' prawidło spożywać\' pokarm (

Oczyszczanie jelit - odtwarzanie normalnej flory bakteryjnej

Częste przyjmowanie lekarstw (szczególnie antybiotyków), spożywanie słodyczy, ciasta drożdżowego, mleka, a także nieprawidłowe łączenie produktów w potrawach sprzyja zagnieżdżeniu się w przewodzie pokarmowym obcych mikroorganizmów - bakterii, grzybów, drożdży. Te pasozyty wdzierają się do śluzówki dróg pokarmowych żywią się naszą krwią i wydalają ,,w nas\" trujące produkty fizjologiczne ,,toksyny\". Toksyny te są przyczyną bó1ów głowy, różnego rodzaju alergii, szybkiego męczenia się angin, 
przeziębień, katarów, częstych zapaleń oczu, pęcherza moczowego, nerek, silnych bó1ów brzucha, żołądka, wątroby, nerek itd. Jednym słowem działalność tych bakterii w naszym organizmie czasem bywa zupełnie nieprzewidywalna Nisz­cząc zdrową mikroflorę, bakterie chorobotwórcze powodują dysbakteriozę, na którą cierpi, według danych specjalistów, do 80% populacji, niezależnie od wieku. W walce z chorobotwórczymi ,,pasożytami\" ˇnajbardziej skuteczny jest czosnek. Przez dwa tygodnie należy zjadać po 
1 ząbku czosnku wieczorem dwie godziny po kolacji, sygnałem wyzdrowienia będzie nie odczuwanie ociężałości lub wzdęcia brzucha (powiększenie żołądka) po spożyciu pokarmu. Czosnek należy jeść bez chleba, dobrze przeżuwać. W czasie jedzenia czosnku w jamie ustnej, przełyku i w żołądku pojawia się silne pieczenie. Trzeba pocierpieć, ponieważ sok czosnku ,,zabijając\" bakterie chorobotwórcze wchłania się w pojawiające się ranki, gdzie gnieździły się pasożyty. W czasie spożywania czosnku może się 
wzmóc bicie serca u osób z zaburzeniami układu krwionośnego - to naturalna reakcja ponieważ czosnek, to jedyny produkt zawierający rozpuszczony ger­tnan, a ten pierwiastek wspaniale regeneruje i oczyszcza naczynia krwionośne. Tak wiec chwilowe ,,niewygody\" podczas jedzenia czosnku trzeba przecierpieć. Zapewniam Państwa, ze zdrowie jest tego warte. Po zjedzeniu czosnku możną przepłukać\' usta, umyć zęby i przed snem zjeść jabłko lub wypić herbatę z cytryna i miodem. Zapach czosnku zupełnie 
zanika jedli pozuje się skórkę cytryny, pomarańczy lub drobno posiekaną pietruszkę.

Profilaktyka jest najlepszym sposobem na uniknięcia kłopotów z kręgosłupem

1. Należy cały czas obserwować siebie, chodzić prosto, stać prosto, siedzieć prosto, brzuch powinien być wciągnięty, plecy wyprostowane, głowa uniesiona lekko w górę.
2. Siedząc nie należy nigdy zakładać nogi na nogę, ponieważ pod kolanami znajdują się dwie duże arterie (tetnice) ucisk których powoduje naruszenie ogólnego krążenia krwi.
3. Przyzwyczajenie siadania z nogą założoną na nogę, z wiekiem powoduje bóle w kregoslupie i mięśniach nóg, żylaki, choroby naczyń krwionośnych kończyn dolnych.
4. Nie podnosić ciężarów z pozycji stojącej. Mniej obciążasz kręgosłup, jak uginasz kolana.
5. Wzmacniaj mięsnie brzucha - odciążają one kręgosłup o 20%.
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin