MAGNEZ I POTAS.docx

(22 KB) Pobierz


MAGNEZ I POTAS

Niedobór magnezu i potasu powinien nas zaalarmować

Pierwsze sygnały organizmu to problemy z koncentracją, zaburzenia rytmu serca, podatność na zmiany nastroju oraz kurcze łydek. - Symptomy te powinny zwrócić naszą uwagę, na niedobór ważnych pierwiastków w organizmie
Około 60% dorosłych Polaków cierpi na stres oraz zaburzenia lękowe przeplatane okresami depresji sezonowej. Ponad 40 % Polaków ma kłopoty z zaśnięciem i trudności z koncentracją uwagi następnego dnia. Prawie 2 miliony z nas choruje na serce. Większa cześć społeczeństwa lekceważy objawy, które wysyła organizm, uważając, że "to minie", a w wiecznym stresie żyją dzisiaj wszyscy. 

Zaburzenia koncentracji i kurcze łydek mogą być bardzo groźne dla wszystkich pracujących, zwłaszcza tych "za kierownicą". Podatność na zmiany nastroju, nadmierny stres, płytki sen oraz brak lub nadmierny apetyt mogą przyczynić się nie tylko do wzrostu bądź spadku masy ciała, ale również do wystąpienia depresji sezonowej i pojawienia się myśli samobójczych.
- Powyższe objawy mogą być spowodowane niewystarczającym poziomem magnezu i potasu w organizmie. - diagnozują farmaceuci z sieci Tanich Aptek w Kielcach i regionie świętokrzyskim. 

Magnez - król życia

Magnez nazywa się pierwiastkiem życia. Nazwa ta oddaje w pełni ważną rolę magnezu w organizmie. Magnez katalizuje wiele procesów życiowych - jest czynnikiem wzrostu, przywraca równowagę psychiczną i pracę układu nerwowego, nerwu trójdzielnego, układu współczulnego, "odsącza" wątrobę powiększając ilość wydzielanej żółci, wzmacnia reakcje obronne organizmu, zwalcza uczulenia oraz procesy starzenia się, zwalcza podatność organizmu na powstawanie nowotworów, zwalcza miażdżycę i zakrzepy, działa 
przeciwstresowo. Niedobór magnezu powoduje liczne zaburzenia i choroby organizmu i objawia się nadmierną pobudliwością nerwowo - mięśniową, skłonnością do drgawek, zaburzeniami układu nerwowego, zaburzeniami dotyczącymi serca i naczyń krwionośnych. Z mniej ostrych, ale dokuczliwych objawów występują: poranne zmęczenie nawet po wielu godzinach snu, wypadanie włosów, bóle głowy, zmęczenie, trudności w skoncentrowaniu myśli, zmienność nastroju, osłabienie układu odpornościowego.

Potas - aby być w formie

Potas jest jonem wewnątrzkomórkowym, wpływającym na prawidłowe utrzymanie gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu. Pierwiastek niezbędny do syntezy białek, bierze udział w metabolizmie węglowodanów. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, odgrywa znaczącą rolę przy aktywności mięśnia sercowego. Od potasu zależą m.in.: dotlenienie mózgu, działanie mięśni, funkcjonowanie i zaopatrzenie komórek, funkcjonowanie nerek, gospodarka wodna organizmu, prawidłowa czynność 
serca, przemiana węglowodanowa.
Organizm ludzki wymaga stałych "dostaw" magnezu i potasu. Niestety z reguły sposób, w jaki się odżywiamy nie dostarcza pierwiastków w wystarczających ilościach. Tryb życia (nadmierne tempo), przesadne ilości kawy, papierosów i dieta obfitująca w tłuszcze zwierzęce nie sprzyjają utrzymaniu optymalnego "poziomu pierwiastków życia" w organizmie. Dlatego tak ważne jest to, aby zapewnić sobie regularny "dowóz" magnezu i potasu. Najlepiej, najwygodniej i najbezpieczniej w formie tabletki.

-Nowoczesnym, bezpiecznym preparatem stosowanym w uzupełnianiu jak i leczeniu niedoborów magnezu i potasu w organizmie jest na przykład Aspargin. Zapewnia on organizmowi utrzymanie potasu i magnezu na właściwym poziomie i zapewnia najbardziej optymalne wykorzystanie dostarczonych pierwiastków w organizmie. Jest lekiem stale monitorowanym, wygodnym i pewnym dla pacjenta. Zawiera też dobrze przyswajalne przez organizm ludzki sole - magnezową i potasową kwasu asparaginowego, będącego ważnym 
składnikiem budulcowym organizmu. W odróżnieniu od suplementów diety, których działanie polega wyłącznie na "wzbogacaniu diety", Aspragin leczy niedobory pierwiastków w organizmie.


Pomidory są najlepszym źródłem potasu i magnezu

Nazywa się je pierwiastkami życia i jest to całkowicie uzasadnione. Magnez i potas biorą udział w najważniejszych procesach życiowych zachodzących w naszym organizmie. Żeby uzupełnić ich niedobór wystarczy jeść dużo pomidorów.

Co powoduje, że tracimy potas i magnez

Na to, że cierpimy na niedobory potasu i magnezu, zarabiamy sami. Szkodzimy sobie, prowadząc niezdrowy tryb życia, sprzyjający "uciekaniu" tych pierwiastków z organizmu. Ma to miejsce, gdy pijemy dużo kawy, mocnej herbaty, napojów gazowanych, zwłaszcza coca-coli, gdy na własną rękę łykamy rozmaite leki, gdy nie potrafimy się relaksować. Także dieta obfitująca w białe pieczywo, tłuste mięsa, przetworzoną żywność, uboga w warzywa i owoce, powoduje niedobory potasu i magnezu. Potas "ucieka" nam z 
organizmu podczas gorączki, upałów (wypacamy go wraz z sodem), w trakcie wzmożonego wysiłku fizycznego. Ponadto oba te pierwiastki tracimy, gdy dokuczają nam biegunki, a także podczas kuracji odchudzających.
Pomidory dostarczają magnezu i potasuW sytuacji gdy niedobory są znaczne, lekarz może zalecić suplementację w postaci gotowych preparatów. Jednak zawsze należy zacząć od zmiany trybu życia. Poziom potasu można sobie podwyższyć, pijąc sok pomidorowy czy jedząc banany lub potrawy z ziemniaków, natomiast magnez znajduje się m.in. w pieczywie wieloziarnistym, kaszach, zielonych warzywach, roślinach strączkowych.
Pomidory zawierają witaminy: A B1, B2, C, PP, nieco D, E i K (zależnie od odmiany). Mają także dużo składników mineralnych: sód, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor, chlor, nikiel, kobalt, magnez, mangan. Pomidory są zasadotwórcze chociaż mają kwaskowy smak, zawierają kwas cytrynowy i jabłkowy. Są bardzo pomocne przy dietach na odchudzanie, cukrzycy, a nawet w chorobach nerek i serca.

Uwaga: nawet jeśli przypuszczasz, że objawy wskazują na brak potasu i magnezu, nie stosuj kuracji na własną rękę, bez porozumienia z lekarzem.

Dlaczego warto jeść pomidory - do czego potrzebujemy potasu i magnezuPotas i magnez uaktywniają wiele enzymów zarządzających naszym metabolizmem, umożliwiają syntezę białek, są regulatorami wielu reakcji. Najskuteczniej działają w parze, dlatego nie powinno się dopuszczać do niedoborów żadnego z nich.

Objawy niedoboru magnezu i potasu

Brak magnezu objawia się spadkiem odporności, zaburzeniami rytmu serca, tikami nerwowymi (np. drży powieka), ale przede wszystkim pogorszeniem nastroju, nerwicami, depresją. Zaostrzenie reakcji alergicznych, problemy ze stawami, nasilające się bóle mięśniowe, skłonność do zakrzepów i postępująca miażdżyca to też może być skutek niedoboru tego pierwiastka.
Z kolei niedobory potasu mogą objawiać się apatią, sennością, zaparciami, zaburzeniem rytmu serca, zwyżką ciśnienia tętniczego, a także problemami z koncentracją uwagi.

POMIDORY - jak wpływają na urodę i zdrowie ?

Pomidory to jedne z najbardziej dobroczynnych warzyw dla naszego zdrowia i naszej urody. Przeciwdziałają starzeniu się skóry i przyspieszają gojenie się ran. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy.

Jakie wartości mają pomidory ?

- mają dużo witaminy C - dzięki niej szybciej goją się rany i jesteśmy bardziej odporni na infekcje
- zawieraja witaminę E i beta-karoten - to dwie substancje modości. Dzięki nim poprawia się wygląd i kolor skóry
- zawierają witamine B - to oznacza, że pomagają w sprawnym funkcjonowaniu układu nerwowego
- witamina K ma właściwości przeciwkrzepliwe, również jest składnikiem pomidorów
- pomidory mają w sobie sole mineralne: potas (obniżający cisnienie krwi), wapń, magnez, żelazo, a nawet mangan, miedź i kobalt.

Jak pomidory wpływają na zdrowie ?

Dzięki zawartości likopenu w pomidorach możemy uniknąć zawału serca, raka szyjki macicy, prostaty, a w starszym wieku nawet ślepoty.Badania naukowców z Har-vardu wykazały wyraźnie, że jedzenie pomidorów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka o aż 53 proc.

Jak pomidory wpływają na urodę ?

Warzywa te w większości składają się z wody, dlatego można je bez obaw jeść podczas diety odchudzającej. Pomidory mają dużo witaminy E, która zapobiega szybkiemu starzeniu się skóry. Pomidory w formie maseczek łagodzą stan skóry po trądziku. Zawierają likopen, znany składnik maseczek poprawiających kolor skóry i działających przeciwstarzeniowo.
Warto jeść także przetwory z pomidorów, ponieważ dowiedziono, że w ich przetworach stężenie likopenu jest prawie 3 razy wyższe niż w tych surowych świeżych warzywach.


Brak magnezu - jak się objawia?

Prawidłowe funkcjonowanie organizmu bez magnezu jest niemożliwe. Pierwiastek uczestniczy nie tylko w budowie kości, ścięgien, działa tonizująco i uspokajająco na cały układ nerwowy. 

Na dodatek aktywizuje ponad 300 enzymów współpracując z witaminami B1 i B6, co wpływa na proces pozyskiwania energii. Bierze też udział w syntezie białek. Jego niedobór może prowadzić do bardzo poważnych powikłań. 

- Magnez to cenny pierwiastek dla naszego organizmu, jego niedobór wpływa niekorzystnie na nasze samopoczucie – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrum Naturhouse. - Zwiększone zapotrzebowanie na magnez występuje w sytuacjach szczególnego napięcia nerwowego, gdy jesteśmy w dużym stresie. Większej dawki magnezu potrzebują również kobiety ciężarne i karmiące. 

Cenny pierwiastek 

Wszystkie układy mniej lub bardziej korzystają z dobrodziejstwa, jakiego dostarcza magnez. - Magnez reguluje wiele procesów w organizmie, przede wszystkim ma wpływ na układ krążenia i pracę serca, chroni też naczynia krwionośne przed wzrostem cholesterolu. Pomaga również zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu. Stanowi niezbędny budulec zębów i kości, ma udział w przemianach węglowodanów i tłuszczów, a także syntezie białek ustrojowych. Wpływa na pracę mięśni i mózgu oraz na przewodnictwo nerwowe 

Sam sobie szkodzisz 

W dzisiejszych zabieganych czasach bardzo łatwo jest nabawić się niedoborów magnezu. W naturalnym środowisku pierwiastek bogato występuje w spożywanych przez człowieka pokarmach. Jednak obecnie nie możemy liczyć zbyt bardzo na naturę. W wyniku nawożenia chemicznego gleby związkami zawierającymi potas, w produktach jest go coraz mniej. Podobnie przez stosowanie nadmiernej ilości konserwantów w żywności. 

- Niedobór magnezu może pojawić się w przypadku nadmiernego spożywania alkoholu i kawy, produkty te powodują bowiem przyspieszają jego wydalanie – mówi dietetyk. - Podobny efekt występuje przy niedoborach witamin z grupy B, fosforu i potasu. Dodatkowo, magnez "wypłukują" też fosforany (napoje gazowane, niektóre wędliny), tanina, która znajduje się np. w herbacie czy fityniany, obecne m. in. w nasionach roślin strączkowych i otrębach. Związki te znacznie ograniczają wchłanianie się 
magnezu. 
Wpływ na niedobór pierwiastka ma także nadmierne spożycie wapnia i błonnika pokarmowego. 

Co się dzieje, gdy go brakuje w organizmie

- Niedobory magnezu mogą spowodować bolesne skurcze mięśni, drgawki czy nie przyjemne mrowienie kończyn. Jego brak objawia się również poprzez trudności z koncentracją, uczucie notorycznego zmęczenia, często pojawia się również spadek odporności. Dolegliwościom towarzyszy też nadmierna nerwowość i osłabienie kości - informuje specjalista.

Zbyt mała ilość pierwiastka w organizmie wpływa źle na pracę serca – pojawia się kołatanie serca, arytmia, trudności w koncentracji, zaburzenia snu, nocne poty, bóle głowy, mdłości i nagłe zawroty głowy. Bywa, że pojawia się nadciśnienie lub miażdżyca.
Czasami nie zdajemy sobie sprawy, że wzmożone wypadanie włosów, łamanie się paznokci i próchnica zębów to również objaw braku magnezu. Podobnie jak bolesne miesiączkowanie czy migrena.

Niedobór magnezu - czym uzupełnić dietę?

Współczesny tryb życia wymusza na nas ciągły pośpiech i stres. Fastfood zamiast obiadu, krótki sen i poranne zmęczenie, które usiłujemy zwalczyć szybko wypitą kawą, dieta mająca pomóc w zgubieniu dodatkowych kilogramów, szybkie tempo i nieustająca obawa, czy zdążymy ze wszystkim - to nieodłącznie towarzyszące nam elementy życia. Nawet, jeśli staramy się zdrowo odżywiać i ruszać, nie odetniemy się całkiem od szybkiego tempa jakie narzuca nam cywilizacja.

Ciągłe zmęczenie, zaburzenia snu i bóle mięśni to syndromy, które wielu z nas towarzyszą na co dzień. Nierzadko przywyczailiśmy się już do nich i traktujemy je jako nieodłączny element codzienności, bez głębszej refleksji nad przyczynami takiego stanu rzeczy. Niestety, czasem do tych "oswojonych" objawów dołączają gorsze - bezsenność, nerwica czy depresja. Gubimy się wtedy, nie wiedząc, czemu przypisać te dolegliwości, zażywamy antydepresanty i inne cudowne środki, które mają przywrócić 
stracone siły i natchnąć nową energią. Jednak przyczyna naszej złej kondycji często da się wyjaśnić prosto - niedoborem magnezu.

Magnez to pierwiastek, którego znaczenie często jest niedoceniane. Tymczasem pełni on w organizmie bardzo ważną rolę. Znajduje się i w krwi, gdzie utrzymuje jej ciśnienie osmotyczne, i w układzie nerwowym, w którym uczestniczy w przekazywaniu sygnałów, w komórkach - służy do utrzymywania właściwej struktury rybosomów, jest obecny także w kościach i innych tkankach.

W każdej sekundzie w każdej z komórek naszego ciała zachodzi 600 reakcji chemicznych, a magnez bierze udział w 300 z nich. Łatwo zgadnąć, że przy tylu ważnych funkcjach, które pełni ten pierwiastek, jego niedobór może mieć dla nas fatalne skutki. Co gorsza, brak magnezu objawia się wieloma syndromami, których nierzadko nie łączymy ze sobą, a czasem nawet nie doszukujemy się ich przyczyn, wychodząc z założenia, że takie są właściwości naszego organizmu i próbujemy leczyć np. skurcze maściami, a 
osłabione włosy szamponem.

Skutki niedoboru magnezu:

zwiększenie pobudliwości nerwowo-mięśniowej, tiki nerwowe (np. drganie powieki czy warg)
osłabienie i nieprawidłowość pracy serca
nagłe zawroty i bóle głowy skurcze łydek
odrętwienie i mrowienie w kończynach
wypadanie włosów łamliwość paznokci
próchnica zębów lęk, rozdrażnienie
trudności w koncentracji zaburzenia snu
nocne poty mdłości biegunki nerwicadepresja
ciągłe zmęczenie i brak energii

Czasem swoje objawy, ciągłe rozdrażnienie i zmęczenie wiążemy rzeczywiście z brakiem magnezu. Żeby sprawdzić podejrzenia, wykonujemy badanie krwi na obecność tego pierwiastka - i nasze obawy rozwiewają się, gdyż wynik jest zgodny z normą. Czy rzeczywiście powinniśmy być spokojni? Niestety, badanie krwi na obecność magnezu nie jest miarodajne - organizm potrafi zachować jego stałą ilość we krwi, gdy w pozostałych tkankach jego poziom jest dramatycznie niski. W układzie krwionośnym znajdują się 
bowiem zaledwie 3 promile z ogólnej ilości tego pierwiastka w organizmie. Więcej magnezu - ok. 60 % - znajduje się w kościach, a także w mięśniach. Dlatego zgodny z normą wynik badania krwi wskazuje jedynie na sprawność mechanizmów regulujących krwioobieg. Lepszym testem diagnostycznym będzie np. badanie włosów - stężenie pierwiastków jest tam pięćdziesięciokrotnie wyższe.

Niestety, to, ze cierpimy na niedobór magnezu jest bardzo prawdopodobne. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi około 300 mg na dobę - przy czym zwiększa się ono w okresie wysiłków fizycznych i psychicznych, stresu, ciąży i karmienia. Rzadko dostarczamy sobie taką ilość magnezu, zwłaszcza przy normalnym w dzisiejszych czasach szybkim, nerwowym trybie życia i niezdrowej diecie. Stres jest bardzo silnym czynnikiem wpływającym na brak tego pierwiastka: podczas 10 minut silnego 
zdenerwowania zużywamy tyle magnezu, ile wynosi normalne dobowe zapotrzebowanie. Pijąc kawę i mocną herbatę oraz alkohol również zwiększamy zapotrzebowanie na magnez, a jednocześnie zaburzamy jego wchłanianie. Do powszechnego niedoboru pierwiastka przyczynia się konserwowanie żywności - konserwanty, zwłaszcza fosforany działają podobnie co kawa czy alkohol. Inną przyczyną może być także stosowanie środków antykoncepcyjnych, czy niewydolność nerek.

Ogromne znaczenie ma nasza dieta: jeśli nie znajdujemy czasu na pełnowartościowe posiłki i w naszym codziennym menu znajdują się głównie posiłki typu fastfood, zawierające dużo tłuszczu, albo też właśnie zrzucamy wagę i jemy produkty ubogie w białko, prawdopodobnie także dotyczy nas niedobór magnezu.
Jeśli zdiagnozowano u nas niedobór magnezu lub mamy poważne podstawy podejrzewać, że ten problem nas dotknął - musimy nieco zmienić nasze przyzwyczajenia. Na pierwszym miejscu w przypadku zbyt małej ilości tego pierwiastka w organizmie znajduje się właściwe odżywianie. Zmiana diety kojarzy sie z reguły z wyrzeczeniami i niesmacznymi potrawami - na szczęście pokarmów bogatych w magnez jest tak wiele, że bez problemu będziemy mogli wybrać i włączyć do naszej diety produkty spożywcze które są nie 
tylko zdrowe, ale i smaczne.

Pamiętajmy przy tym, że jeśli cierpimy na niedobór tego pierwiastka, nie wystarczy, jeśli przyjmujemy jego ilość zalecaną przez dietetyków. Musimy dostarczyć sobie tyle magnezu, żeby uzupełnić jego brak w tkankach i zapobiec dalszej redukcji. Z magnezu znajdującego się w pożywieniu przyswajamy niestety tylko ok. połowę - dlatego w naszym menu powinny znaleźć się produkty, które dostarczą nam minimum 600 mg magnezu dziennie.


Rola potasu w organizmie

1. Obok sodu i chloru, potas jest podstawowym elektrolitem w komórkach naszego organizmu. Są to minerały, które rozpuszczone we wszystkich płynach zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych odpowiadają za wytwarzanie ładunków elektrycznych i różnicy potencjałów błon komórkowych. Potas jest głównym kationem wewnątrzkomórkowym. Uczestniczy w funkcjonowaniu ATP-azy Na/K, która utrzymuje odpowiednie stężenie potasu w komórce oraz sodu poza komórką.
2. Uczestniczy w powstawaniu potencjału spoczynkowego i czynnościowego błony komórkowej neuronów oraz w przewodzeniu impulsów nerwowych.
3. Działając antagonistycznie w stosunku do sodu, potas zmniejsza objętość płynów zewnątrzkomórkowych kosztem zwiększania uwodnienia koloidu wewnątrz komórki, a co się z tym wiąże reguluje gospodarką wodną organizmu.
4. Kontroluje skurcze i pracę mięśni.
5. Odpowiada za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
6. Reguluje pH wewnątrz komórki i ciśnienie osmotyczne w niej panujące.
7. Jest aktywatorem wielu enzymów komórkowych.
8. Pobudza wydzielanie insuliny.

Niedobór potasu - hipokaliemia

Do niedoboru potasu może dojść u pacjentów z chorobami sercowo-naczyniowymi np. z nadciśnieniem, którzy stosują środki moczopędne oraz leki nasercowe. Niektóre z tych farmaceutyków zwiększają wydalanie potasu z moczem, dlatego w trakcie przewlekłej terapii tymi lekami konieczne jest regularne kontrolowanie jego poziomu w surowicy i ewentualne uzupełnianie braków. Nigdy jednak nie wolno stosować suplementacji na własną rękę zawsze musi być ona skonsultowana z lekarzem!

Z niedoborem potasu spotykamy się także przy intensywnych wymiotach lub biegunkach, najczęściej w przebiegu przedawkowania leków przeczyszczających, przy zatruciach pokarmowych lub przy przewlekłych chorobach jelit.

Hipokaliemia występuje także przy niedoborach aldosteronu hormonu produkowanego przez korę nadnerczy. Niedoczynność nadnerczy może prowadzić do wzrostu wydalania tego minerału i jego niedoboru.

Inne rzadsze przyczyny hipokaliemii to: rozległe oparzenia (utrata z osoczem), urazy, wstrząs, masywne krwotoki (utrata z krwią), śpiączka cukrzycowa, sterydoterapia i choroba lub zespół Cushinga.

Objawy niedoboru potasu:

1. Ogólne osłabienie.
2. Upośledzenie funkcji ośrodkowego układu nerwowego objawiające się apatią i nadmierną sennością.
3. Zaburzenia funkcjonowania mięśnia sercowego, zaczynające się najpierw zmniejszeniem jego kurczliwości, a wraz ze wzrostem niedoboru prowadzące do arytmii i ostatecznie zatrzymania akcji serca.
4. Zaburzenia funkcjonowania mięśni szkieletowych i gładkich, począwszy od osłabienia ich siły, po całkowite zniesienie skurczu (np. uporczywe zaparcia). Pierwszym objawem zwiastunowym hipokaliemii mogą być samoistne drżenia i skurcze mięśni szkieletowych, np. uda lub łydki, po intensywnym wysiłku w upalny dzień, świadczące o znacznej utracie potasu z potem.
5. Obrzęki kończyn dolnych.

Nadmiar potasu - hiperkaliemia

Hiperkaliemia jest zjawiskiem bardzo rzadkim. Spotkać ją można w zaawansowanych chorobach nerek prowadzących do ich niewydolności lub najczęściej w wyniku przedawkowania potasu stosowanego jako suplementacja. Nie można przedawkować potasu spożywanego w formie produktów naturalnych.

Objawy hiperkaliemii:

- zwolnienie akcji serca,
- spadek siły mięśniowej,
- parestezje kończyn: mrowienie, drętwienie.

Zapotrzebowanie dzienne
Dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi 2000 - 4000 mg.

Źródła

Potas jest szeroko rozpowszechnionym pierwiastkiem, jest obecny w warzywach, owocach i mięsie. Najbardziej bogate w ten pierwiastek są suszone owoce morele, figi, jabłka i rodzynki. Na drugim miejscu znajdują się pomidory i ich przetwory. Owoce zawierające dużo potasu to awokado, banany, kiwi oraz cytrusy, natomiast warzywa ziemniaki, seler i zielone warzywa liściaste.

W zatruciach pokarmowych, w celu szybkiego pokrycia strat potasu nie zalecą się jednak spożywania ww. produktów, a picie niegazowanej wody mineralnej, słabej niesłodzonej/lekko słodzonej herbaty lub rozcieńczonych soków owocowych.







 



Zgłoś jeśli naruszono regulamin