1
DOKUMENTACJA RYZYKA ZAWODOWEGO
FONTEVA FISHING BAITS
Spłka z o.o.
72-015 KARPIN
Informacje potrzebne do oceny ryzyka zawodowego, dotyczące
· lokalizacja stanowiska pracy i realizowanych na nim zadań
· osób pracujących na stanowisku ( czy są to kobiety, młodociani itp. )
· stosowanych środków pracy, materiałów i wykonywanych operacji
· wykonywanie czynności oraz sposobu i czasu ich wykonywania przez pracujące na stanowisku osoby
· wymagań przepisów prawnych i norm, odnoszących się do analizowanego stanowiska
· zagrożeń, które zostały zidentyfikowane, i ich źródeł
· możliwych skutków występujących zagrożeń
· stosowanych środków ochronnych
· wypadków przy pracy, zdarzeń potencjalnie wypadkowych, chorób zawodowych oraz innych związanych z warunkami pracy, a także awarii.
Źródłami tych informacji są:
· dane techniczne o stosowanych na stanowisku maszynach i urządzeniach
· dokumentacja techniczno – ruchowa i instrukcje stanowiskowe
· wyniki pomiarów czynników szkodliwych i niebezpiecznych, a także uciążliwych, występujących na stanowisku pracy
· dokumentacja dotycząca wypadków przy pracy, chorób zawodowych oraz awarii
· przepisy prawne i inne dokumenty normatywne
· karty charakterystyk substancji chemicznych ( jeżeli jest taka potrzeba ):
· obserwacja środowiska pracy
· obserwacja zadań wykonywanych na stanowisku i poza nim
· wywiady z pracownikami
· obserwacja czynników zewnętrznych
· analiza organizacji działań
Identyfikacja zagrożeń
Zagrożenia zostały zidentyfikowane na podstawie analizy informacji zebranych w firmie
Oszacowanie ryzyka zawodowego
Oszacowanie ryzyka zawodowego związanego z poszczególnymi zagrożeniami zidentyfikowanymi na stanowisku pracy polega na ustaleniu:
- prawdopodobieństwa wystąpienia zagrożeń,
- ciężkości szkodliwych następstw tych zagrożeń.
Ryzyko zawodowe występujące w firmie oparto na wytycznych PN-N-18002 : 2000 Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy (ogólne wytyczne do oceny ryzyka zawodowego).
Przy szacowaniu ryzyka zawodowego korzystano z tablic (skala pięciostopniowa). Tablice nr 1 i 2. W przypadku znania wartości wielkości charakteryzujących narażenie również uwzględnia się je w oszacowaniu ryzyka.
Wartości wielkości charakteryzującej
narażenie ( P )
Oszacowanie ryzyka
Zawodowego
P > Pmax
Duże
P max ≥ P ≥ 0,5 Pmax
Średnie
P < 0,5 P max
Małe
Powyższe stosuje się w przypadku narażenia na szkodliwe substancje chemiczne, zapylenie, hałas, oświetlenie
Dopuszczalność ryzyka zawodowego
Dopuszczalność ryzyka zawodowego można wyznaczyć na podstawie jego oszacowania np. w skali pięciostopniowej – tablica 3 i 5
działania wynikające z oceny ryzyka zawodowego
Wyniki oceny ryzyka zawodowego stanowią podstawie planowania działań korygujących i zapobiegawczych na stanowiskach pracy oraz służą do zapoznania pracowników z ryzykiem zawodowym na ich stanowiskach pracy ( informacja pracodawcy )
Podstawowym zyskiem dla firmy z faktu wprowadzenia systemu oceny ryzyka zawodowego, jest zwiększenie bezpieczeństwa na podstawowych stanowiskach pracy. W tym celu, konieczne jest dokładne poznanie podstawowych elementów składających się na całość zagadnienia. Istotne znaczenie ma organizacja i dyscyplina pracy, w tym zasady współpracy na linii zwierzchnik – podwładny. Istotne są w wzajemne relacje współpracowników względem siebie, ich kompetencje i pełna odpowiedzialność. Czynnik ludzki czyli człowiek w środowisku pracy, jego kwalifikacje i zdobyte umiejętności zawodowe oraz odpowiednia technika i technologia procesów pracy, gwarantują bezpieczeństwo, satysfakcję i komfort pracy.
Dla właściwej oceny ryzyka zawodowego niezbędna jest świadomość u pracownika występujących zagrożeń, poważne ich traktowanie oraz wiedza i chęć ich eliminacji. Odpowiedni program, pozytywne nastawienie i wola działania, mogą znacznie ograniczyć a niekiedy zupełnie wykluczyć negatywne zjawisko jakim jest zagrożenie dla zdrowia lub życia człowieka w środowisku pracy. Dlatego istnieje konieczność zapoznawania pracowników z ryzykiem zawodowym choćby w ramach prowadzonych szkoleń ( ogólne, stanowiskowe i okresowe bhp ) i instruktaży ( oprócz pisemnego zapoznania pracownika z ryzykiem ).
OPIS DZIAŁALNOŚCI FIRMY ORAZ STANOWISK PRACY
- Firma zajmuje się produkcją żywych przynęt wędkarskich, zatrudnia 13 pracowników na podstawie umowy o pracę. Praca jednozmianowa. Pracownicy posiadają aktualne badania lekarskie, szkolenia BHP. uprawnienia do prowadzenia samochodów ( kierowcy ).
- Pracownikom została przydzielona odzież robocza i obuwie robocze oraz środki ochrony indywidualnej.
- Stanowiska pracy wyposażone są w instrukcje BHP oraz w apteczki I-szej pomocy. Wyznaczeni są pracownicy do udzielania pierwszej pomocy oraz ewakuacji na wypadek pożaru.
- W skład firmy wchodzą następujące obiekty: Budynek socjalno-biurowy, dwie chłodnie, hala surowca i paczkowania produktu, budynek składowania jaj przez muchy, trzy budynki wylęgarni i dojrzewania robaków, trzy silosy, wiata oraz składowisko kompostu.
- Teren firmy ogrodzony siatką stalowa z brama wjazdową, fosą dezynfekującą, zabezpieczony przed wstępem osób postronnych, nawierzchnia ze żwirobetonu.
- Zakład posiada własne ujęcie wody. Pomieszczenia socjalne znajdują się w budynku socjalno-biurowym; szatnie pracowników czysta i brudna, wyposażone w szafki dla każdego pracownika.
- Węzły sanitarne wyposażone są w natryski, umywalki, toalety.
- Spozywanie posiłków odbywa się tylko w jadalni. Pomieszczenia są wentylowane.
- Pracodawca zapewnia środki czystości-mydło, środek do dezynfekcji i mycia rąk, ręczniki papierowe. Pomieszczenie utrzymywane w czystości, myte i dezynfekowane. Oświetlenie sztuczne i naturalne.
- Pomieszczenia biurowe-oddzielone od produkcji, podłoga terakota, ściany farba akrylowa, wentylacja grawitacyjna, oświetlenie sztuczne i naturalne. Wyposażenie zgodne z przeznaczeniem.
- Maszyny i urządzenia stosowane w procesie technologicznym-maszyna do mielenia mięsa BG-035 obsługiwana jest przez pracownika max. Do 0,5 godziny w dniu pracy, 1 do 2 razy w miesiącu – w zależności od dostaw surowca ( padlina trzody chlewnej i drobiu ). Kierowcy obsługują samochody-chłodnie Iveco.
Na teren hal produkcyjnych zabronione jest wnoszenie jakichkolwiek środków spożywczych oraz ich spożywanie. W firmie obowiazuje całkowity zakaz palenia. Pomiar hałasu nie wykazuje przekroczenia dopuszczalnych norm.
Ocenie poddano następujące stanowiska:
1 – stanowisko administracyjno-biurowe
2 - stanowisko kierowcy
3 – stanowisko robotnicze
4 – stanowisko pracownika ochrony
Oszacowanie ryzyka w skali pięciostopniowej – tablica nr 1
Ciężkość następstw
Prawdopodobieństwo
Mała
Średnia
Duża
Mało prawdopodobne
Ryzyko bardzo małe
Ryzyko małe
2
Ryzyko średnie
3
Prawdopodobne
Ryzyko duże
4
Wysoce prawdopodobne
Ryzyko bardzo duże
5
Szacowanie ciężkości następstw - tablica nr 2
Następstwa
Charakterystyka
O małej szkodliwości
Urazy i choroby, które nie powodują długotrwałych dolegliwości i absencji w pracy; są to: czasowe pogorszenie stanu zdrowia takie jak niewielkie stłuczenia i zranienia, podrażnienie oczu, objawy niewielkiego zatrucia, bóle głowy itp.
O średniej dolegliwości
Urazy i choroby, które powodują niewielkie, ale długotrwałe lub nawracające okresowo dolegliwości i są związane z okresami absencji; są to np. zranienia, oparzenia drugiego stopnia na niewielkiej powierzchni ciała, alergie skórne, nieskomplikowane złamania, zespoły przeciążeniowe układu mięśniowo-szkieletowego ( np. zapalenie ścięgna ) itp.
O dużej szkodliwości
Urazy i choroby, które powodują ciężkie i stałe dolegliwości i/lub śmierć; są to np. oparzenia trzeciego stopnia, oparzenia drugiego stopnia o dużej powierzchni ciała, amputacja, skomplikowane złamania z następową dysfunkcją, choroby nowotworowe, toksyczne uszkodzenia narządów wewnętrznych i układu nerwowego w wyniku narażenia na czynniki chemiczne, zespół wibracyjny, zawodowe uszkodzenie słuchu, astma, zaćma, itp.
Szacowanie prawdopodobieństwa następstw - tablica nr 3
marcel28ko