PRZEKLADANIEC MARCEPANOWY.rtf

(1 KB) Pobierz

Przek艂adaniec marcepanowy

Sk艂adniki: 800 g obranych, zmielonych migda艂贸w, 800 g cukru pudru, 250 g gorzkiej czekolady, sok z 1 cytryny.

Do wy艂o偶enia tortownicy: 150 g biszkopt贸w.

Lukier: 25 ml araku lub rumu, 300 g cukru pudru, 1 bia艂ko.

Przygotowanie: Zaczynamy od marcepana. Przygotowujemy dwa rondelki. Dzielimy cukier i mielone migda艂y na dwie r贸wne cz臋艣ci. Do ka偶dego garnuszka wsypujemy cukier i dolewamy po p贸艂torej szklanki wody. Podgrzewamy i czekamy, a偶 cukier si臋 rozpu艣ci. Wtedy dosypujemy do ka偶dego garnka mielone migda艂y, z tym, 偶e do jednego opr贸cz migda艂贸w wlewamy te偶 sok z cytryny, a do drugiego pokruszon膮 czekolad臋. Obie masy musimy gotowa膰 oko艂o 15 minut, ci膮gle je mieszaj膮c, dlatego do tego zaj臋cia dobrze jest zatrudni膰 drug膮 osob臋. Po ugotowaniu obie masy studzimy. Dno tortownicy wyk艂adamy biszkoptami i nak艂adamy na przemian dwie masy marcepanowe. Wstawiamy na 2-3 godziny do lod贸wki.

Przygotowujemy lukier: bia艂ko ubijamy z cukrem pudrem na bardzo g臋st膮 pian臋, w trakcie ubijania dodajemy arak lub rum. Po wyj臋ciu z lod贸wki przek艂adaniec polewamy lukrem.

Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin