Krem brokułowy z frytkami z pietruszki.docx

(147 KB) Pobierz

Krem brokułowy z frytkami z pietruszki.

Jest to moja najulubieńsza zupa na świecie, więc musiała tu w końcu zagościć. Na pewno jest to zupa, którą robię najczęściej, ale jej wersje minimalnie się od siebie różnią. Czasem jest z fetą i grzankami czosnkowymi. Czasem bez niczego. Czasem z serem pleśniowym i płatkami migdałów. Wczoraj była w najprostszej formie, z odrobiną prażonego słonecznika.

2 brokuły (polecam robienie ze świeżych nie mrożonych)
0,5l bulionu (dowolny, z kostki)
4 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
śmietana lub jogurt naturalny gęsty
dodatki, jak np. płatki migdałów, ziarna słonecznika, ser feta, ser pleśniowy, parmezan

Gotujemy brokuły na bardzo miękko. W tym czasie zagotowujemy bulion. Po ugotowaniu wrzucamy brokuły do bulionu, miażdżony/posiekany czosnek, przyprawiamy i gotujemy chwilę. Blenderujemy, doprawiamy śmietaną/jogurtem i dodajemy ewentualne dodatki.

http://1.bp.blogspot.com/-VAA-KPnsFVA/TxmD-T5mU8I/AAAAAAAAAIQ/KCfs2orwE1I/s400/brokul.jpg


Do zupy świetnie pasują grzanki czosnkowe z bagietki, ale wczoraj, w wersji dietetycznej były frytki z pietruszki - również polecam. Pietruszkę obrać, pokroić w słupki, polać łyżką oliwy, dodać ulubione przyprawy i zioła. U mnie: czosnek granulowany, sól morska, pieprz, papryka, oregano, zioła prowansalskie.
Wykładamy na blachę i pieczemy około 45 minut w 200 stopniach.

http://4.bp.blogspot.com/-BdRHPKObF4M/TxmEeKt8HAI/AAAAAAAAAIY/ESXKsisvsyo/s400/frytki.jpg

http://durszlak.pl/system/campaign/banner/92/embed_CPrNdKcNBLuLbdpYBkvRE0ITPDw4BQzz.jpg

You might also like:

Zupa-krem czosnkowy.

Krupnik.

Crema di porri.

Zupa z pieczonych pomidorów.

LinkWithin

Autor: Miss Disorderly o 07:13 4 komentarze:

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook

Etykiety: obiadowo, warzywnie, zupa

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin