Azjatycka zupa soczewicowa z kapustą i imbirem
Bardzo lubię zupy z soczewicy. Przepis na tę pochodzi z książki "Kuchnia azjatycka" i jest dosyć nietypowy, gdyż dzięki dodaniu pasty z tamaryndy i kapusty, zupa ma lekko kwaskowy smak.Można użyć dowolnego rodzaju soczewicy.95 g soczewicy brązowej (lub innej)1 duża cebula1 łyżeczka tartego imbiru2 łyżki ghee lub oliwy2 ziemniaki2 pomidory2 łyżeczki mielonej kolendry1 łyżeczka mielonego cuminu, 2 łyżki wiórków kokosowych1/2 łyżeczki curry lub kurkumy1 litr wody1 łyżeczka pasty z tamaryndy (Tamarind paste)
150 g poszatkowanej kapustysól, chili i pieprz do smakudo dekoracji: swieza kolendra
Soczewicę ugotować do miękkosci (ok 20 minut). W garnku rozgrzac ghee, dodac drobno pokrojoną cebulę i imbir. Podsmażyć przez ok. 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory obrane ze skórki. Dusić kolejne 3 minuty, następnie dodać przyprawy, ugotowaną soczewicę i wodę. Zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować ok. 20 minut.
Dodać poszatkowaną kapustę i pastę z tamaryndy.
Doprawić solą, pieprzem i chili.
Podawać gorącą, ozdobioną kolendrą.
Smacznego!
xyzgeo