ARONIA.docx

(29 KB) Pobierz


ARONIA - lek na XXI wiek

Czy owoce aronii zawarte w Aronoxie Siła Serca mają szansę zrewolucjonizować leczenie większości chorób cywilizacyjnych?

Już Indianie byli przekonani, że jagody są darem Wielkiego Ducha i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Wiara znalazła oparcie w nauce i 50 lat temu odkryto, że wolne rodniki powodują choroby i starość, niszczą białko, DNA oraz lipidy. Proces produkowania wolnych rodników hamują jedynie przeciwutleniacze (antyoksydanty).
Mieszkańcy francuskiej Tuluzy, którzy piją dużo alkoholu i jedzą tak samo tłusto jak Amerykanie, znacznie rzadziej umierają na zawały. Dr Serge Renaud analizujący ten tzw. francuski paradoks nie miał wątpliwości, że to zasługa czerwonego wina, bez którego trudno sobie wyobrazić tamtejszy obiad. Ustalił, że winogrona to nie tylko skarbnica witamin i rzadkich minerałów, ale przede wszystkim naturalnych przeciwutleniaczy. Po ogłoszeniu wyników badań sprzedaż wina wzrosła o 40 procent, ale 
ponieważ przedawkowanie trunku zamiast leczyć szkodziło, na rynku pojawiły się tabletki, zawierające ekstrakt z winogron. Okazało się, że podobne działanie jak winogrona, ma czarny bez, czarna jagoda, czarna porzeczka i wiśnia. Naukowcy świętowali sukces, kiedy w 1995r Duńczycy ogłosili, że ludzie, którzy dostarczają swoim organizmom przeciwutleniaczy są o 50 procent mniej podatni na choroby. Polscy naukowcy szukali jednak dalej. Sensacją okazały się owoce aronii, niezwykła skarbnica 
życiodajnych pierwiastków, najsilniejszy antyoksydant (przeciwutleniacz) ze wszystkich znanych owoców. Aronia zawiera dodatkowo katechinę, z której słynie zielona herbata. Dzięki obecności ketechiny aronia ma dobroczynny wpływ na układ trawienny i procesy przemiany materii. Efektem tych odkryć było to, że ekstrakt z owoców aronii zapakowano w tabletki. Tak powstał Aronox Siła Serca. Badania kliniczne prowadzone w warszawskiej Akademii Medycznej udowodniły, że preparat leczy nadciśnienie i 
miażdżycę, sprawdza się w profilaktyce zawałów, udarów mózgu, demencji, chorób Alzheimera, Parkinsona, cukrzycy, poprawia wzrok, obniża ryzyko zachorowania na raka i zwiększa odporność organizmu. Aronox Siła Serca jest cennym źródłem witamin takich jak C, B2, B6, D, E, PP, prowitaminy A, witaminy P oraz pierwiastków: molibdenu, manganu, miedzi, boru, jodu i kobaltu. Przez setki lat nie potrafiliśmy poradzić sobie z problemem krzywicy. Przełomem stało się odkrycie, że chorobę powoduje niedobór 
witaminy D. Podobnie było ze szkorbutem. Przestał być plagą, kiedy ustalono, że rozprawia się z nim zwyczajna witamina C. Wszystko wskazuje na to, że przeciwutleniacze z aronii mają szansę zrewolucjonizować leczenie większości chorób cywilizacyjnych. 

Sok z aronii to sok dla wszystkich ,zawiera niezwykłe bogactwo witamin i
mikroelementów ,sole mineralne i węglowodany .Zawarte w aronii
przeciwutleniacze nie tylko bronią nas przed rakiem oraz atakami wirusów
,bakterii i grzybów ,lecz także wpływają bardzo korzystnie na metabolizm
,ułatwiają przemianę materii , regulują gospodarkę tłuszczową ,pomagają
pozbyć się z organizmu -metali ciężkich oraz uodporniają skórę na
działanie promieniowania UV ,zadba także o nasz układ krwionośny i
nerwy . Zawarte w nim substancje substancje ograniczają powstawanie
złego cholesterolu ,regulują ciśnienie krwi ,wzmacniają naczynia
krwionośne ,zapobiegając miażdżycy i zawałom serca . Sok z aronii
zapobiega zanikom pamięci ,chroni przed chorobami Parkinsona i
Alzhaimera .Usprawnia działanie pamięci i refleks , zwiększa
koncentrację ,zalecany pracującym przy komputerze i przesiadującym
przed TV ,ponieważ poprawia widzenie i korzystnie wpływa na oczy
.Świetny dla kobiet w ciąży ,dobroczynny dla rozwoju płodu .Wpływa na
wzmocnienie dzieci i młodzieży ,gdyż pomaga budować i regenerować
tkankę mięśniową i kostną . Pomoże także osobom ,które przechodzą lub
przeszły chemioterapię .Pomaga przy przemęczeniu oczu .Jest żródłem
witamin ;C ,B2 ,B6 ,PP ,P ,E ,prowitaminy A oraz pierwiastków ;molibdenu
[magnezu] ,manganu , miedzi ,boru ,jodu i kobaltu .
Sok z aroni jest rewelacyjny . .Aronia
zawiera w sobie drętkość ,aby to zmienic należy zrobic sok -można
pozbyć sie drętkości wg .kilku sposobów ; 1] połączyć z sokiem z wiśni
,2] przemrozić w zamrażarce .3] do robienia soku dodać sporą ilośc liści
z wiśni . 

Aronia na nadciśnienie

Aronia to niewymagający krzew . Warto posadzić ją w ogrodzie, będzie nie tylko zdobiła, ale dostarczy także cennych owoców na domowe przetwory.

Wartości odżywcze Owoce aronii to najbogatsze ze znanych źródeł naturalnych witaminy P, przeciwutleniającej, wzmacniającej naczynia krwionośne i poprawiającej przyswajalność witaminy C. Ponadto zawiera karoteny oraz niewielkie ilości witamin: C, PP, B2, B9 i E, a ze składników mineralnych: znaczne ilości wapnia i żelaza oraz liczne mikroelementy w przyswajalnej formie, w tym miedź, molibden, mangan, bor i jod. Poza tym aronia zawiera dużo różnych kwasów organicznych, cukrów, związków 
pektynowych i garbników.

Łączna zawartość substancji biologicznie aktywnych w owocach aronii (flawonoidy, katechiny, antocyjany i leukoantocyjany) wynosi nawet 5% masy. Flawonoidy w aronii to głównie rytyna - uszczelniająca naczynia krwionośne i kwercetyna - cenny przeciwutleniacz.
Dzięki antocyjanowym barwnikom sok z aronii ma piękną, czystą barwę nawet w dużym rozcieńczeniu.

Właściwości lecznicze Owoce aronii to cenny naturalny środek leczniczy. Obniżają ciśnienie krwi, przeciwdziałają miażdżycy i korzystnie wpływają na ogólne samopoczucie.
Ale uwaga: nie zaleca się leczenia nadciśnienia za pomocą świeżego soku z aronii w przypadku jednoczesnego występowania wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także zapalenia żołądka przy nadkwaśności.

Zewnętrznie sok z aronii można stosować do leczenia oparzeń. Preparaty z aronii w postaci tabletek stosowane są przy skazie krwotocznej, toksykozach kapilarnych, różnego rodzaju krwawieniach i nadciśnieniu, a także jako środek profilaktyczny przy leczeniu antykoagulantami.

Wykorzystanie aronii Świeże owoce aronii zawierają znacznie więcej witamin i środków odżywczych niż owoce przetworzone, ale z powodu dużej ilości garbników charakteryzują się cierpkim, ściągającym smakiem. W miarę dojrzewania owoców zawartość cukrów wzrasta, a zawartość garbników spada. Dlatego owoce w pełni dojrzałe tracą cierpkość i można spożywać je nawet na surowo, ale i tak wykorzystuje się je przede wszystkim w przetworach.

Z owoców aronii robi się głównie soki, często w połączeniu z jabłkiem. Używane są również do wyrobu dżemów, marmolad, galaretek czy syropów. Wykorzystuje się je także w produkcji domowych win i nalewek. Owoce aronii można także suszyć i zamrażać. Są też cenione jako dodatek nadający piekną barwę przetworom z bezbarwnych owoców.

Świeże owoce, często z dodatkiem np. imbiru lub pieprzu używane są jako przyprawa do potraw mięsnych.

Z uwagi na to, że aronia jest niezwykle zasobna w witaminę P, ułatwiającą przyswajalność witaminy C, a sama nie ma jej zbyt wiele, zaleca się łączenie w przetworach aronii z owocami bogatymi w witaminę C, np. z różą.

oprac. barb 

Cud natury,aronia

Aronia ma szansę stać się wybawieniem dla ośmiu milionów Polaków, cierpiących na nadciśnienie tętnicze.
W dobroczynne działanie aronii wierzyli dawni mieszkańcy wschodniej Europy. To właśnie ona miała ich zabezpieczać przed najróżniejszymi infekcjami. I to ponoć na tyle skutecznie, że sława tego mało smacznego - twardego i cierpkiego - owocu szybko dotarła do naukowców na świecie. Odkrywając jego kolejne tajemnice, uczeni doszli do wniosku, że wprawdzie nie uwalnia on nas od większości współczesnych schorzeń, ale na pewno ma właściwości antyutleniacza, czyli skutecznie niszczy wolne rodniki. 
Wypicie szklanki soku z aronii dziennie powinno chronić nasze komórki przed uszkodzeniami materiału genetycznego. Taką kurację zalecano między innymi osobom, które chciały zatrzymać młodość.
Wielu naukowców podejrzewało jednak, że na tym nie kończy się ozdrowieńczy wpływ aronii na nasz organizm. Prof. Marek Naruszewicz z Pomorskiej Akademii Medycznej we współpracy z Kliniką Kardiologii AM w Warszawie, kierowaną przez prof. Mirosława Dłużniewskiego, po dwóch latach intensywnych badań udowodnił, że wyciąg z tego owocu pozwala zmniejszyć nadciśnienie tętnicze - jeden ze wskaźników zapowiadających rozwój choroby serca. Odnotował to już po sześciu tygodniach terapii u prawie wszystkich 
badanych osób, którym podawał trzy tabletki wyciągu z aronii dziennie.
W teście wzięły udział zarówno osoby, które przeszły zawał serca i mają mają podwyższony poziom białka C-reaktywnego (świadczący o stanie zapalnym naczyń krwionośnych).
Okazało się również, że preparat nie tylko niezwykle skutecznie reguluje ciśnienie, lecz też obniża stan zapalny drobnych naczyń krwionośnych. Dzięki temu pacjenci zagrożeni chorobami serca mogli zażywać mniejsze dawki leków, niż zalecają lekarze w takich sytuacjach. Na dodatek u żadnej z badanych osób nie wystąpiły objawy uboczne.
Dalsze badania wykazały, że aronia zawiera związki chemiczne, między innymi flawonoidy, których działanie prozdrowotne od dawna jest znane w medycynie. Związki te zapobiegają bowiem miażdżycy, a być może również i niektórym nowotworom. - Francuzi piją czerwone wino, które ich chroni przed chorobami serca, Amerykanie zajadają się żurawiną, a my powinniśmy docenić uprawianą u nas aronię - zachęca prof. Naruszewicz. Dodaje, że owoc ten może rosnąć nawet na mało żyznych glebach, a takich w Polsce 
nie brakuje. Wyniki jego pracy przedstawione pod koniec ubiegłego roku na światowym kongresie poświęconym miażdżycy w Kioto wzbudziły ogromne zainteresowanie specjalistów z Japonii i Stanów Zjednoczonych. Naukowcy mają nadzieję, że badania te pozwolą podawać pacjentom lek, który zrewolucjonizuje profilaktykę, a być może również leczenie chorób serca. Pacjentom potrzebny jest bowiem specyfik, który - nie uszkadzając tkanek ani narządów - chroniłby przed dolegliwościami układu krążenia. 

Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa)

Roślina ta, zwana czasem czarną jarzębiną, znana przez działkowiczów ale jej walory zdrowotne nie są należycie spopularyzowane. Jest to krzew owocowy z rodziny różowatych, o owocach prawie czarnych.
Owoce aronii bogate są w cukry- glukozę, fruktozę i sacharozę. Zasobne są także w garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy. Nie brakuje tu witamin, owoce zawierają bowiem sporo witaminy C, P a także E, B2, karoten. Obecne są także makroelementy, głównie magnez i żelazo a z mikroelementów miedź, bor, mangan, molibden i bor. Ogromnym bogactwem aronii są zawarte w niej antocyjany, polifenole i katechiny- podobny skład mają winogrona- ale przetworzone na wino, które znane ze swych dobroczynnych 
właściwości.
Owoce i zawarty w nich sok są doskonałe przy nadciśnieniu, arteriosklerozie. Pomagają na krwotoki, dzięki witaminie P, korzystnie wpływają na kondycje ścianek naczyń krwionośnych. Przeciwutleniacze zawarte w aronii pomagają zwalczać wolne rodniki, zapobiegają odkładaniu się cholesterolu na ścianach tętnic i wpływają ochronnie na cały układ sercowo-naczyniowy. Barwniki antocyjanowe są bronią w walce z nowotworami, w owocach aronii ich nie brakuje!. 

Aronia to krzew, odporny na złe warunki atmosferyczne, dorastający do 3 m,
a pochodzący z Ameryki Północnej. Owoce aronii zawierają wiele witamin (B, C, E, prowitaminę A) i mikroelementów (molibden, mangan, miedź, bor, jod, kobalt).

Są również źródłem antocyjanów, czyli substancji, które opóźniają proces starzenia się, usuwają toksyczne substancje z organizmu, np. ołów, uodparniają skórę na szkodliwe działanie promieni słonecznych oraz ułatwiają przemianę materii. Według najnowszych badań owoce aronii zmniejszają także uboczne działanie leków przeciwnowotworowych
i łagodzą skutki radioterapii. Substancje zawarte w owocach przeciwdziałają miażdżycy
i chorobom serca. Aronię wykorzystuje się nie tylko w lecznictwie, ale także w kosmetyce na bazie wyciągu z owoców produkuje się preparaty hamujące proces starzenia się skóry. Owoce aronii są również cennym surowcem przetwórczym. Nadają się
do produkcji soków, dżemów, konfitur i nalewek, a także jako naturalny barwnik do win, galaretek, likierów i innych przetworów. 

mgr inż. Monika Kamińska,
dietetyk, specjalista żywienia Aronia ma w sobie tyle cennych witamin i minerałów, że naukowcy nazwali ją cudem natury. Choć jest cierpka i ma dość twarde owoce warto z niej wykonać przetwory na zimę.
Według najnowszych badań aronia to najzdrowsza jagoda, choć tak mało jeszcze popularna. Co dziwne - Polska rocznie produkuje aż 15 tysięcy ton tych owoców. Krzew ten jest bliskim kuzynem jarzębiny. Świetnie nadaje się do ekologicznej uprawy. Roślina ta odporna jest bowiem na szkodniki i choroby. Aronia zawiera sporą liczbę garbników, które dość mocno uodparniają ją na proces fermentacji. Dzięki temu zebrane jagody można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Dobroczynne składniki
Okazuje się, że owoc ten jest źródłem wielu witamin i mikroelementów. W jego składzie jest między innymi:

witamina C,
witaminy B2 i B6,
witamina PP,
witamina E,
karoten, czyli prowitamina A,
molibden,
mangan,
miedź,
bor,
jod,
kobalt,
błonnik,
pektyny,
antocyjany.

Wszechstronne działanie
Składniki zawarte w aronii ułatwiają pracę układu pokarmowego, a co najważniejsze, wspierają niezawodnie nasz system immunologiczny.

Warto pamiętać, że aronia w swoim składzie ma antocyjany - substancje czynne należące do grupy przeciwutleniaczy. To za ich sprawą z naszego organizmu usuwane są toksyny i to dzięki nim nie powstaje szkodliwy tlen mający wpływ na kondycję naszej skóry oraz główny sprawca procesów starzenia się. Ponadto badania naukowe wykazują, że składniki aronii zmniejszają uboczne działanie leków przeciwnowotworowych i łagodzą skutki radioterapii.

Im częściej, tym lepiej
Częste picie soku z aronii wzmacnia organizm, łagodzi przebieg cukrzycy, chroni błonę śluzową żołądka przed szkodliwym działaniem kwasu solnego i alkoholu.

Jagoda ta ma także zbawienny wpływ na nasze żyły. Świetnie przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca, neutralizuje wolne rodniki oraz reguluje poziom cukru. Warto pamiętać, że wspomaga także nasz organizm w procesie usuwania z ciała metali ciężkich.

Wskazania
Sok z aronii powinny pić osoby często korzystające z solarium i cierpiące na dolegliwą łuszczycę. Zawiera on bowiem substancje uodparniające skórę na szkodliwe działanie promieni UV.

Przeciwwskazania
Aronii nie powinno się spożywać przy podwyższonej krzepliwości krwi oraz wrzodach żołądka i dwunastnicy.

Zastosowanie
Aronia na surowo nie jest zbyt smaczna. Spora zawartość garbników sprawia, że jest dość twarda i cierpka. Warto jednak zatrzymać właściwości odżywcze tej rośliny na dłużej. Dlatego można spróbować wykonać z aronii przetwory: przeciery, dżemy lub soki. Aronia, podobnie jak borówka czy żurawina, świetnie nadaje się jako dodatek do mięs i sosów. Idealna do profilaktycznego stosowania może być nalewka z tych owoców.

Aroniowa nalewka:

Składniki:

0,75 l gatunkowo dobrej wódki
ok. 1,5 kg owoców aronii
1 kg cukru
6 goździków
laska wanilii
szczypta mielonego kardamonu,
szczypta mielonego cynamonu.
Przygotowanie:

Owoce oraz wszystkie przyprawy zalać wódką. Pozostawić w zaciemnionym miejscu na około 1-2 miesiące. Po tym czasie odsączyć owoce i osobno zasypać je 1 kg 

Artykuł opublikowany w portalu e-zdrowie.pl w dniu 2007-11-19

Aronia - źródło zdrowia i młodości

Aronia czarnoowocowa to wieloletni krzew pochodzący z Ameryki Północnej. Jego owoce od dawna były stosowane przez ludową medycynę Indian. Sok podawano jako środek wzmacniający, rozjaśniający umysł, pomocny w problemach kostnych, a nawet uważany był za eliksir młodości. U nas aronia, jako produkt prozdrowotny, została odkryta stosunkowo niedawno.
Owoce aronii zawdzięczają swe terapeutyczne właściwości bioflawonoidom, antocyjanom, rutynie, witaminom (C, B2, B6, PP, P, E, karotenowi, czyli prowitaminie A), mikroelementom (molibdenowi, manganowi, miedzi, borowi, jodowi, kobaltowi) oraz błonnikowi i pektynom ułatwiającym pracę układu pokarmowego i usuwającym toksyny z organizmu. Wszystkie te składniki wspomagają nasz układ odpornościowy.

Antocyjany - podobnie jak witaminy C, E, A - należą do tzw. antyutleniaczy zapobiegających tworzeniu szkodliwych cząsteczek tlenu. Działalność antocyjanów, zawartych także w czerwonym winie typu Cabernet, opóźnia proces starzenia się dzięki temu, że wychwytują one i unieszkodliwiają wolne rodniki, które uszkadzają struktury komórkowe organizmu. Antocyjany ułatwiają także przemianę materii, a zwłaszcza gospodarkę tłuszczową organizmu, łagodzą dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.

Współdziałające ze sobą substancje i składniki zawarte w aronii wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca, ponieważ ograniczają powstawanie tzw. złego cholesterolu. Wspomagają więc prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i regulują ciśnienie krwi. Dzięki tym zaletom aronia jest zalecana w profilaktyce chorób serca, układu krwionośnego oraz układu nerwowego.

W Pomorskiej Akademii Medycznej oraz Klinice Kardiologii AM w Warszawie, udowodniono, że wyciąg z tych owoców pozwala dość skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic oraz chroni przed chorobami serca. Spadek ciśnienia notowano zaledwie po sześciu tygodniach terapii u niemal wszystkich badanych osób. Okazuje się więc, że aronia zmniejsza też stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych i zapobiega miażdżycy, działa przeciwkrwotocznie i 
uspokajająco.

Badania dowiodły także, iż owoce aronii zmniejszają także uboczne działanie leków przeciwnowotworowych i łagodzą skutki radioterapii.

Kolejną zaletą tych niewielkich, cierpkich owoców jest to, że pomagają usuwać z organizmu szkodliwe metale ciężkie, takie jak ołów, które gromadzą się w wyniku wpływu zanieczyszczonego środowiska oraz uodparniają skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV.
Owoce aronii są jednymi z najlepszych "wymiataczy wolnych rodników" i najbardziej prozdrowotnie wszechstronnych owoców naszej strefy klimatycznej.

Surowe owoce aronii są dość cierpkie i gorzkawe, dlatego też częściej stosuje się przetwory z nich, często w połączeniu np. z jabłkami. Największą ilość antyoksydantów i rutyny (rutozyd) zawiera sok świeżo wyciśnięty z owoców. Przy nadciśnieniu sugerowane jest wypijanie około 30 ml soku trzy razy dziennie przed posiłkiem przez cały miesiąc.

Aronia - rodzaj krzewu z rodziny różowatych. W niektórych ujęciach systematycznych rodzaj aronia nie jest wyróżniany, lecz włączany jest do rodzaju głogownik. Aronia pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego, na którym występuje w stanie dzikim. Owocami aroni są jagody o barwie ciemnogranatowej, prawie czarnej i słodkawym, aromatycznym miąższu. Owoce mają średnicę ok. 10 mm, są pokryte delikatnym, meszkowatym nalotem. Aronia występuje często na terenach podmokłych, jak 
i bardzo suchych. Roślina o niewielkich wymaganiach glebowych, dobrze rośnie także na glebach IV i V klasy. Krzewy aroni tolerują niskie temperatury sięgające -35 °C. Preferuje stanowiska od w pełni nasłonecznionych do półcienia. Owoce aronii mają zastosowanie w zielarstwie oraz lecznictwie. Surowcem leczniczym są świeże lub suszone owoce. Aronia daje siłę niedźwiedzia i długość życia sekwoi, mówili o niej kanadyjscy Indianie. Uprawa aronii jest tym bardziej atrakcyjna, że aronia nie ma 
specjalnych wymagań glebowych. W chwili obecnej znanych jest ok. 15 odmian wyhodowanych na bazie tego gatunku, odkrytego w XVII i XVIII wieku w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Owoce aroni wykorzystywane są do produkcji dżemów, konfitur, soków i nalewek, można jej także użyć jako naturalnego barwnika do przetworów tym galaretek, likierów, win. Owoce aronii są najbogatszym źródłem witaminy P (flawonidy, związki flawonowe, działanie antyoksydacyjne, brak ustalonego RDA). Ponadto zawierają 
witaminy: C, B2, B6, B9, E, PP i prowitaminę A, mikroelementy: molibden, mangan, miedź, bor, jod, kobalt) oraz antocyjany.
Zdrowa dieta, właściwości prozdrowotne aronii:zapobiega miażdżycy
zapobiega chorobom serca
poprawiaja trawienie
zapobiega odkładaniu złego cholesterolu
działanie antyoksydacyjne
zapobiega nadciśnieniu
wysoka zawartosc witaminy A
działa przeciwkrwotocznie (patrz wit. K)
Dary natury - domowa apteczka naturalnie Owoce, sok i przetwory z aronii można polecić do szerokiego stosowania przy leczeniu chorób układu krwionośnego (przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca, ograniczają odkładanie się tzw. złego cholesterolu), arteriosklerozy, hemoroidów, działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco, obniżają ciśnienie krwi, uelastyczniają naczynia kapilarne, wzmacniają i poprawiają trawienie, łagodzą skutki radioterapii i zmniejszają działanie uboczne leków 
antynowotworowych.

Antocyjany - podobnie jak witaminy C, E, A - należą do tzw. antyutleniaczy zapobiegających tworzeniu szkodliwych cząsteczek tlenu. Znakomitą formą terapii przy nadciśnieniu tętniczym jest wypijanie soku z aronii. Aronia daje siłę niedźwiedzia i długość życia sekwoi - mówili o niej kanadyjscy Indianie. Niepozorna aronia, po badaniach naukowych, okazała się jednym z najsilniejszym antyoksydantów w przyrodzie. 

Aronia - polski skarb ogrodowy ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin