KIEŁKI KAPUSTY.docx

(12 KB) Pobierz


KIEŁKI KAPUSTY 

Kiełki kapusty 

Kiełki kapusty (Brassica) są wyśmienitym źródłem witaminy C. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Podobnie jak kiełki brokuła zawierają substancje chroniące nasz organizm przed nowotworami. 

Kiełki kapusty rosną dość niewielkie w porównaniu do innych kiełków zielonych i są gotowe do zjedzenia w momencie gdy osiągną długość ok. 2,5 - 3 cm. W smaku przypominają świeżą główkę kapusty. 

Hodować możemy zarówno kiełki kapusty czerwonej, jak i białej. Czerwona zawiera większe ilośći selenu i witaminy C, natomiast biała więcej karotenu. 

Wskazówki dotyczące hodowli Czas namaczania nasion:4-6 h
Czas kiełkowania:6-8 dni
Zalecana metoda hodowli:kiełkownica
Jak jeść:surowe

Wartości odżywcze kiełkówWitaminy : A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K

Składniki mineralne : Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen 

Inne : Błonnik, chlorofil, karoten, bialko (35%) 

Kiełki kapusty są wyśmienitym źródłem witaminy C. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Podobnie jak kiełki brokuła zawierają substancje chroniące nasz organizm przed nowotworami.
Kiełki kapusty rosną dość niewielkie w porównaniu do innych kiełków zielonych i są gotowe do zjedzenia w momencie gdy osiągną długość ok. 2,5 - 3 cm. W smaku przypominają świeżą główkę kapusty. Hodować możemy zarówno kiełki kapusty czerwonej, jak i białej. Czerwona zawiera większe ilośći selenu i witaminy C, natomiast biała więcej karotenu.
Kiełki koniczyny czerwonej są doskonałym źródłem izoflawonów, które mogą być pomocne w zapobieganiu chorobom takim jak osteoporoza, rak, miażdżyca oraz w zwalczaniu symptomów menopauzy. Genisteina, substancja należąca do grupy izoflawonoidów, hamuje rozwój komórek nowotworowych. Są źródłem wysoko przyswajalnego wapnia i magnezu, ich spożywanie działa wzmacniająco na system nerwowy i stabilizuje żołądek.
W medycynie naturalnej okłady z koniczyny stosuje się przy problemach skórnych takich jak egzema czy łuszczyca, a także w celu przyspieszenia gojenia się ran. Kiełki koniczyny posiadają właściwości odtruwające i wykrztuśne, dzięki czemu łagodzą symptomy takich chorób jak zapalenie oskrzeli czy astma.
 



Zgłoś jeśli naruszono regulamin