FASZEROWANE PYSZNOŚCI.docx

(13 KB) Pobierz

FASZEROWANE PYSZNOŚCI

 

JAJKA FASZEROWANE

 

Składniki:

8 jajek

natka pietruszki

natka koperku

garść orzechów włoskich

sól, pieprz

bułka tarta

masło

1 czerwona papryka

 

Przygotowanie:

 

 

Jajka ugotuj na twardo, przekrój ostrym nożem na połowę, za pomocą łyżeczki wyjmij ugotowane jajka ze skorupek, rozdrobnij je widelcem. Orzechy upraż na patelni, drobno pokrój, dodaj do jajek. Zioła posiekaj, dodaj do jajek. Paprykę drobno pokrój, dodaj do jajek. Farszem napełnij połówki skorupek, obtocz farsz bułką tartą, smaż na odrobinie masła.

 

 

 

 

CUKINIA FASZEROWANA

 

Składniki:

4 cukinie

200 g sera feta

100 g suszonych pomidorów

świeży tymianek

garść czarnych oliwek

 

Przygotowanie:

 

 

Potrzebna ci będzie mała łyżeczka do robienia „kulek” np. z melona. Za jej pomocą wydrąż środek każdej cukinii (odkrój końce, a potem dobieraj się do niej z jednej i drugiej strony). Fetę przełóż do miski, rozdrobnij widelcem. Pomidory, oliwki i tymianek drobno pokrój, dodaj do fety, wymieszaj. Tak przygotowany farsz przekładaj do wydrążonych cukinii. Krój je na 1,5 cm plastry. Przysmażaj je z obu stron na patelni z odrobina oliwy

 

 

 

 

POMIDORY PO PROWANSALSKU

 

Składniki:

 

 

8 dojrzałych pomidorów

200 g bułki tartej

świeze zioła: rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia

8 ząbków czosnku

só, pieprz

oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

 

 

Od pomidorów odkrój czubek, wydrąż środek, przełóż je do miski. Do miski wrzuć też bułkę tartą, posiekane zioła, czosnek drobno posiekany, sól, pieprz, oliwę z oliwek, wszystko wymieszaj i tak przygotowany farsz przełóż do pomidorów. Piecz około 15 minut w temperaturze 190 stopni.

 

 

 

 

FASZEROWANE PIECZARKI

 

Składniki:

 

 

12 dużych pieczarek

100 g sera żółtego

50 g sera z niebieską pleśnią

natka pietruszki

garść pestek dyni

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

 

Pieczarki umyj, obierz, jeśli potrzeba, odkrój nóżki, wydrąż środki. „Resztki” pieczarek drobno pokrój i wrzuć do miski. Żółty ser pokrój w kostkę, niebieski pokrój, natkę posiekaj, wszystko wrzuć do miski. Farsz wymieszaj i nakładaj do kapeluszy, posyp pestkami dyni, zapiekaj 15 min. w temperaturze 190 stopni.

 

WIĘCEJ PRZEPISÓW ANI STARMACH >>>

Zgłoś jeśli naruszono regulamin