FASZEROWANE PYSZNOŚCI
JAJKA FASZEROWANE
Składniki:
8 jajek
natka pietruszki
natka koperku
garść orzechów włoskich
sól, pieprz
bułka tarta
masło
1 czerwona papryka
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, przekrój ostrym nożem na połowę, za pomocą łyżeczki wyjmij ugotowane jajka ze skorupek, rozdrobnij je widelcem. Orzechy upraż na patelni, drobno pokrój, dodaj do jajek. Zioła posiekaj, dodaj do jajek. Paprykę drobno pokrój, dodaj do jajek. Farszem napełnij połówki skorupek, obtocz farsz bułką tartą, smaż na odrobinie masła.
CUKINIA FASZEROWANA
4 cukinie
200 g sera feta
100 g suszonych pomidorów
świeży tymianek
garść czarnych oliwek
Potrzebna ci będzie mała łyżeczka do robienia „kulek” np. z melona. Za jej pomocą wydrąż środek każdej cukinii (odkrój końce, a potem dobieraj się do niej z jednej i drugiej strony). Fetę przełóż do miski, rozdrobnij widelcem. Pomidory, oliwki i tymianek drobno pokrój, dodaj do fety, wymieszaj. Tak przygotowany farsz przekładaj do wydrążonych cukinii. Krój je na 1,5 cm plastry. Przysmażaj je z obu stron na patelni z odrobina oliwy
POMIDORY PO PROWANSALSKU
8 dojrzałych pomidorów
200 g bułki tartej
świeze zioła: rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia
8 ząbków czosnku
só, pieprz
oliwa z oliwek
Od pomidorów odkrój czubek, wydrąż środek, przełóż je do miski. Do miski wrzuć też bułkę tartą, posiekane zioła, czosnek drobno posiekany, sól, pieprz, oliwę z oliwek, wszystko wymieszaj i tak przygotowany farsz przełóż do pomidorów. Piecz około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
FASZEROWANE PIECZARKI
12 dużych pieczarek
100 g sera żółtego
50 g sera z niebieską pleśnią
garść pestek dyni
Pieczarki umyj, obierz, jeśli potrzeba, odkrój nóżki, wydrąż środki. „Resztki” pieczarek drobno pokrój i wrzuć do miski. Żółty ser pokrój w kostkę, niebieski pokrój, natkę posiekaj, wszystko wrzuć do miski. Farsz wymieszaj i nakładaj do kapeluszy, posyp pestkami dyni, zapiekaj 15 min. w temperaturze 190 stopni.
WIĘCEJ PRZEPISÓW ANI STARMACH >>>
chrupacz