Barszcz czerwony 6.doc

(21 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem

Barszcz czerwony
1 1/2 kg buraków, 1 porcja włoszczyzny, 1 cytryna, 4 ząbki czosnku, 2 suszone grzyby, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, cukier, sól, pieprz
Grzyby umyć i namoczyć na kilka godzin. Włoszczyznę obrać, umyć, zalać 3 l wody, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotować 30 min, po czym wyjąć włoszczynę. Surowe buraki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach i skropić sokiem z 1/2 cytryny. Buraki zalać wrzącym wywarem warzywnym, dodać obrany i roztarty czosnek. Trzymać na bardzo małym ogniu 3 godz. (nie gotować, lecz pozostawić do naciągnięcia) i przecedzić. Gotowy barszcz doprawić pozostałym sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem.
   Podawać z krokietami, uszkami lub pasztecikami.
(przepis:Teresa.Miazgowska)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin