- Z surowego kalafiora można zrobić bardzo ciekawy chłodnik. Idealny na cieplejsze dni. Jeśli ktoś musi uważać na dietę, to bardzo polecam, bo w tej zupie w ogóle nie ma kalorii ;-)). Jest za to delikatny posmak kokosa. Działania przygotowawcze ograniczają się do zmiksowania składników. Łatwiej już nie można. Dla: 4 osób Czas przygotowania: 15 min. Czas chłodzenia: 3-4 godz.
Jak to zrobić: 1. Pokrój cebulę w talarki, przełóż je do miseczki i zalej octem, żeby żaden kawałek nie wystawał ponad powierzchnię płynu. 2. Przykryj miseczkę szczelnie folią i wstaw na 2 godz. do lodówki, żeby cebula się dobrze zamarynowała. 3. Z umytego kalafiora usuń głąb i pokrój resztę na mniejsze kawałki. 4. Wrzuć całość do miksera i zalej 4 łyżkami mleka kokosowego i 4 łyżkami wody. 5. Zmiksuj całość na jednolitą masę. 6. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj. 7. Wstaw w misce pod przykryciem z folii na 3-4 godz. do lodówki. 8. Podawaj w ładnych miseczkach z talarkami cebuli i z 2 listkami młodej botwinki na wierzchu. Bon appetit!
drukować
· Zupa kalafiorowo-kokosowa:
· 1 średni kalafior
· 1 cebula
· 1/2 szklanki czerwonego octu winnego
· 4 łyżki mleka kokosowego
· 4 łyżki wody
· garść młodych listków botwinki do ozdoby
· sól i pieprz do smaku
jabolek67