Zupa kalafiorowo- kokosowa.doc

(30 KB) Pobierz
Zupa kalafiorowo-kokosowa

Zupa kalafiorowo-kokosowa

- Z surowego kalafiora można zrobić bardzo ciekawy chłodnik. Idealny na cieplejsze dni. Jeśli ktoś musi uważać na dietę, to bardzo polecam, bo w tej zupie w ogóle nie ma kalorii ;-)). Jest za to delikatny posmak kokosa. Działania przygotowawcze ograniczają się do zmiksowania składników. Łatwiej już nie można.

Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 15 min.
Czas chłodzenia: 3-4 godz.

Jak to zrobić:
1. Pokrój cebulę w talarki, przełóż je do miseczki i zalej octem, żeby żaden kawałek nie wystawał ponad powierzchnię płynu.
2. Przykryj miseczkę szczelnie folią i wstaw na 2 godz. do lodówki, żeby cebula się dobrze zamarynowała.
3. Z umytego kalafiora usuń głąb i pokrój resztę na mniejsze kawałki.
4. Wrzuć całość do miksera i zalej 4 łyżkami mleka kokosowego i 4 łyżkami wody.
5. Zmiksuj całość na jednolitą masę.
6. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj.
7. Wstaw w misce pod przykryciem z folii na 3-4 godz. do lodówki.
8. Podawaj w ładnych miseczkach z talarkami cebuli i z 2 listkami młodej botwinki na wierzchu.

Bon appetit!

drukować

Produkty potrzebne do przepisuProdukty potrzebne do przepisu

Zupa kalafiorowo-kokosowa

·         Zupa kalafiorowo-kokosowa:

·         1 średni kalafior

·         1 cebula

·         1/2 szklanki czerwonego octu winnego

·         4 łyżki mleka kokosowego

·         4 łyżki wody

·         garść młodych listków botwinki do ozdoby

·         sól i pieprz do smaku

 


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin