Barszcz czerwony.doc

(17 KB) Pobierz

Barszcz czerwony

 

Składniki

·         buraki czerwone 3 sztuki średnie

·         włoszczyzna 1 pęczek

·         ziele angielskie kilka ziarenek

·         liśc laurowy 3 szt

·         czosnek 3 ząbki

·         suszony majeranek 1 łyżka

·         sok z cytryny 2 łyżki

·         pieprz

·         sól

·         Sposób przyrządzenia

·         Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać. Do garnka dodać obrane i pokrojone na połówki buraki oraz ziarna ziela, liście laurowe, pieprz, sól oraz ząbki czosnku i majeranku. Gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku. Można dodać także trochę przypraw z suszonych i krojonych warzyw.
Gotować jeszcze chwilę, zdjąć z kuchenki, trochę przestudzić i dodać surowego startego buraka dla uzyskania bardziej intensywnego koloru.
Przed podaniem podgrzać, ale nie gotować!
Barszcz nalewać przez sitko. Podawać można z uszkami, pasztecikami czy też pasztecikami. Zastosowanie dowolne.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin