Barszcz czerwony
· buraki czerwone 3 sztuki średnie
· włoszczyzna 1 pęczek
· ziele angielskie kilka ziarenek
· liśc laurowy 3 szt
· czosnek 3 ząbki
· suszony majeranek 1 łyżka
· sok z cytryny 2 łyżki
· pieprz
· sól
·
· Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać. Do garnka dodać obrane i pokrojone na połówki buraki oraz ziarna ziela, liście laurowe, pieprz, sól oraz ząbki czosnku i majeranku. Gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku. Można dodać także trochę przypraw z suszonych i krojonych warzyw.Gotować jeszcze chwilę, zdjąć z kuchenki, trochę przestudzić i dodać surowego startego buraka dla uzyskania bardziej intensywnego koloru.Przed podaniem podgrzać, ale nie gotować!Barszcz nalewać przez sitko. Podawać można z uszkami, pasztecikami czy też pasztecikami. Zastosowanie dowolne.
jabolek67