Margherita
Składniki
50 dag mąki pszennej,2 dag drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyzki oliwy z oliwek, 1/2 l sosu pomidorowego, 6 średnich pomidorów, 30 dag mozzarelli, świeża bazylia, 4 łyżki oliwy z oliwek ,sól,biały pieprz.
Sposób przygotowania
Drożdże zalać 1.5 szklanki letniej wody, zmieszać i odstawić na 15 minut. Następnie z mąki i drożdży zagnieść ciasto, dodając na koniec sól i oliwę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w krążki. Mozzarellę pokroić w plastry. Ciasto podzielić na 4 kawałki, rozwałkować. Placki posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pomidory, mozzarellę, bazylię, oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą. Odstawić na 15 minut. Piec 20 minut w temperaturze 220 stopni.
jabolek67