Margherita.doc

(12 KB) Pobierz

Margherita

Składniki

50 dag mąki pszennej,
2 dag drożdży, 
1/2 łyżeczki soli, 
2 łyzki oliwy z oliwek, 
1/2 l sosu pomidorowego, 
6 średnich pomidorów, 
30 dag mozzarelli, 
świeża bazylia, 
4 łyżki oliwy z oliwek ,
sól,
biały pieprz.

Sposób przygotowania

Drożdże zalać 1.5 szklanki letniej wody, zmieszać i odstawić na 15 minut. Następnie z mąki i drożdży zagnieść ciasto, dodając na koniec sól i oliwę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w krążki. Mozzarellę pokroić w plastry. Ciasto podzielić na 4 kawałki, rozwałkować. Placki posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pomidory, mozzarellę, bazylię, oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą. Odstawić na 15 minut. Piec 20 minut w temperaturze 220 stopni.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin