Ocena Ryzyka Zawodowego
Pomoc kuchenna
Hotel Radisson SAS Pazim Sp. z o.o.
Nazwa zakładu
RadisSon SAS
Miejsce pracy
budynek Radisson Sas
Stanowisko pracy:
Ilość zatrudnionych:
w tym
0
kobiet
młodocianych
Czas pracy:
8 godzin dziennie, przy 40 godzinnym 5 dniowym tygodniu pracy. przerwa w pracy: 15 minut dziennie, praca zmianowa
Stosowane urządzenia i środki: miotły, mopy, ścierki, szczotki, środki myjące, i czyszczące, środki dezynfekcyjne,
Wykonywane czynności: sprzątanie pomieszczeń kuchennych, opróżnianie pojemników na śmieci,
Podczas prac porządkowych w pomieszczeniach kuchennych pracownik jest narażony na różne zagrożenia wypadkowe i chorobowe. Do podstawowych zagrożeń wypadkowych należy upadek na śliskiej powierzchni, przytrzaśnięcie części ciała, porażenie prądem elektrycznym. Istnieje również zagrożenie na zarażenie się różnymi zarazkami i bakteriami. Osoby zatrudnione przy sprzątaniu to głównie mężczyźni.
Pozycja ciała: chodząca, w kucki, stojąca pochylona, klęcząca,
Odzież robocza: ubranie robocze spodnie, rękawice,
Instrukcje i procedury:
1. Instrukcje bhp przy obsłudze zmywarki,
2. Karty charakterystyki substancji i preparatów chemicznych
Pomiary środowiska pracy
Zagrożenia i uciążliwości na stanowisku pracy
Sposoby ochrony przed zagrożeniami
Środki ochrony
1
Potknięcie, pośliźnięcie i upadek na tym samym poziomie
a-b
Utrzymywanie sprawnych dróg komunikacyjnych
2
Niewłaściwe oświetlenie
a-c
Dostateczne natężenie oświetlenie (200 lx)
3
Obciążenie układu szkieletowo - mięśniowego
Stosowanie przepisów i zasad dźwigania ciężarów
4
Środki chemiczne
Stosowanie się do zaleceń umieszczonych na etykiecie preparatu chemicznego
rękawice ochronne, okulary, półmaska
5
Ostre krawędzie
Zachowanie ostrożności
6
Przenoszenie przedmiotów
a-e
Przestrzeganie zasad i dopuszczalnych norm dźwigania
7
Prąd elektryczny
Sprawna instalacja elektryczna, pomiary urządzeń elektrycznych, przestrzeganie instrukcji bhp, okresowe badania sprzętu i środków elektroizolacyjnych
8
Niewłaściwe składowanie przedmiotów
Przechowywanie przedmiotów na pólkach zgodnie z przeznaczeniem
9
Zarazki bakterie
Stosowanie środków ochronnych i właściwych środków odkażających.
Rękawice ochronne
Ocenę ryzyka przeprowadzonego w oparciu o trzystopniową skalę ryzyka zawodowego zgodnie z PN – N- 18002;2000)
o małej szkodliwości
urazy i choroby, które nie powodują długotrwałych dolegliwości i absencji w pracy; są to czasowe pogorszenie stanu zdrowia, takie jak: niewielkie stłuczenia i zranienia, podrażnienie oczu, objawy niewielkiego zatrucia, bóle głowy itp.
...
zanka97