Or_Pomoc kuchenna w hotelu RADISSON.doc

(115 KB) Pobierz
OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO

 

Ocena Ryzyka Zawodowego

 

Pomoc kuchenna

 

 

 

 

Hotel Radisson SAS Pazim Sp. z o.o.

 

 

 

I.    Charakterystyka stanowiska pracy

 

Nazwa zakładu

RadisSon SAS

Miejsce pracy

budynek Radisson Sas

Stanowisko pracy:

Pomoc  kuchenna

Ilość zatrudnionych:

 

w tym

0

kobiet

0

młodocianych

Czas pracy:

8 godzin dziennie, przy 40 godzinnym 5 dniowym tygodniu pracy.
przerwa w pracy: 15 minut dziennie, praca zmianowa

Stosowane urządzenia i środki: miotły, mopy, ścierki, szczotki, środki myjące, i czyszczące, środki dezynfekcyjne,

Wykonywane czynności: sprzątanie pomieszczeń kuchennych, opróżnianie pojemników na śmieci,

Podczas prac porządkowych w pomieszczeniach kuchennych pracownik jest narażony na różne zagrożenia wypadkowe i chorobowe. Do podstawowych zagrożeń wypadkowych należy upadek na śliskiej powierzchni, przytrzaśnięcie części ciała, porażenie prądem elektrycznym. Istnieje również zagrożenie na zarażenie się różnymi zarazkami i bakteriami. Osoby zatrudnione przy sprzątaniu to głównie mężczyźni.

Pozycja ciała: chodząca, w kucki, stojąca pochylona, klęcząca,

Odzież robocza: ubranie robocze spodnie, rękawice,

Instrukcje i procedury:

1.      Instrukcje bhp przy obsłudze zmywarki, 

2.      Karty charakterystyki substancji i preparatów chemicznych

 

Pomiary środowiska pracy

 

 

 

 

 

 

 

 

II.                      Identyfikacja zagrożeń

 

Zagrożenia i uciążliwości na stanowisku pracy

Sposoby ochrony przed zagrożeniami

Środki ochrony

1

Potknięcie, pośliźnięcie i upadek na tym samym poziomie

a-b

Utrzymywanie sprawnych dróg komunikacyjnych

 

2

Niewłaściwe oświetlenie

a-c

Dostateczne natężenie oświetlenie (200 lx)

 

3

Obciążenie układu szkieletowo - mięśniowego

 

Stosowanie przepisów i zasad dźwigania ciężarów

 

4

Środki chemiczne

a-b

Stosowanie się do zaleceń umieszczonych na etykiecie preparatu chemicznego

rękawice ochronne, okulary, półmaska

5

Ostre krawędzie

 

Zachowanie ostrożności

 

6

Przenoszenie przedmiotów

a-e

Przestrzeganie zasad i dopuszczalnych norm dźwigania

 

7

Prąd elektryczny

 

Sprawna instalacja elektryczna, pomiary urządzeń elektrycznych, przestrzeganie instrukcji bhp, okresowe badania sprzętu i środków elektroizolacyjnych

 

8

Niewłaściwe składowanie przedmiotów

 

Przechowywanie przedmiotów na pólkach zgodnie z przeznaczeniem

 

9

Zarazki bakterie

 

Stosowanie środków ochronnych  i właściwych środków odkażających.

Rękawice ochronne

III.                
Zasady szacowania ryzyka

Ocenę ryzyka przeprowadzonego w oparciu o trzystopniową skalę ryzyka zawodowego  zgodnie z PN – N- 18002;2000)

Ciężkość następstw

o małej szkodliwości

urazy i choroby, które nie powodują długotrwałych dolegliwości i absencji w pracy; są to czasowe pogorsze­nie stanu zdrowia, takie jak: niewielkie stłuczenia i zranienia, podrażnienie oczu, objawy niewielkiego zatrucia, bóle głowy itp.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin