babka cytrynowa(1).rtf

(2 KB) Pobierz

Babka cytrynowa

 

Składniki

 

250 g mąki

250 g cukru

200 g masła roslinnego

4 jajka

skórka otarta z 1 cytryny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

lukier:

 

szklanka cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

 

Krok 1.

Masło rozpuszczam delikatnie w rondelku. Ja robię delikatnie, aby nie zagrzało się zbyt mocno.

 

             

Krok 2.

Skórkę z cytryny ścieram na tarce o malutkich oczkach.

 

             

Krok 3.

Białka oddzielam od żółtek.

 

             

Krok 4.

Do żółtek dodaję cukier i miksuję, aż masa będzie jasna. To będzie dość gęste.

 

             

Krok 5.

Dodaje do masy żółtkowej roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny…

 

             

Krok 6.

…i miksuje na gładka masę.

 

             

Krok 7.

Piane ubijam na sztywno.

 

             

Krok 8.

Dodaję do reszty cista i mieszam wolno.

 

             

Krok 9.

Foremkę – ja używam okrągłej z kominem (moja ma 26 cm średnicy), ale można też w takiej bez komina np. o średnicy ok 24 cm, ciasto wyjdzie niskie, ale mój Tata tak robi i jest pycha.

 

Smaruję formę dokładnie masłem. Wlewam ciasto.

 

Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika na 40 minut. Jeśli robicie w innej foremce to polecam próbę tzw. „suchego patyczka”. Czyli wbijam patyczek w ciasto i jak po wyciągnięciu jest suchy (nie ma na nim ciasta) to gotowe.

 

             

Krok 10.

Ciasto wyjmuję z piecyka i stawiam by ostygło.

 

Wyciskam sok z cytryny, mieszam z cukrem pudrem na gładki lukier.

 

             

Krok 11.

Ciasto łatwiej odchodzi od foremki jak lekko przestygnie.

 

Smaruję wierch lukrem. Zastyga szybko, więc w zasadzie zaraz po polukrowaniu możecie kroić. Smacznego.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin