Surowiec
Nazwa
Występowanie
Skład chemiczny
Działanie i zastosowanie
Wg FPVIII
Aroniae fructus – owoc aronii (ziele bratka)
Aronia melanocarpa – aronia czarnoowocowa,
Rosaceae – Różowate;
Pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego, pospolita
antocyjany: cyjanidyna; cukry,
garbniki, flawonoidy, kw. organiczne, witaminy: C, P, B2, E,
prowitamina A, sole mineralne
Wzmacniająco na ściany naczyń krwionośnych. Właściwości przeciwkrwotoczne – pomocniczo przy drobnych krwawieniach. Ponadto w leczeniu arteriosklerozy,
bezkwaśności i bezsoczności żołądkowej.
-
*Cerasi fructus – owoc wiśni
Prunus cerasus – wiśnia pospolita,
Rosaceae - różowate;
Pochodzi z Małej Azji, uprawiana w Polsce, występuje w południowo-wschodniej Europie i południowo-zachodniej Azji.
cukier inwertowany do 40%, barwniki antocyjanowe typu cyjanidyny, kwasy organiczne.
moczopędne, przeciwzapalne. Glikozydy
cyjanogenne w korze, nasionach i liściach mogą powodować zatrucia.
Crataegi fructus – owoc głou
Crataegus momogyna – głóg jednoszyjkowy, Crataegus
oxycantha – głóg dwuszyjkowy, Rosaceae - różowate;
Występuje w Europie, Azji Zachodniej i w Afryce Północnej
antocyjany: cyjanidyna;
flawonoidy (hiperozyd), pochodne cukrowe witeksyny (ramnozyd), epikatechina, oligomeryczne procyjanidyny
tonizujące pracę serca, w chorobach naczyń
wieńcowych, przy niedomodze mięśnia sercowego, w zaburzeniach krąŜenia obwodowego, inotropowo (+), chronotropowo (+), dromotropowo (+), batmotropowo (-).
surowiec o zawartości procyjanidyn
nie mniej niż 1,0% w przeliczeniu na chlorek cyjanidyny
*Myrtilli fructus – owoc borówki czernicy
Vaccinium myrtillus – brówka czernica,
Ericaceae
- wrzosowate;
Występuje pospolicie w lasach iglastych i mieszanych Ameryki północnej, Azji i północno-środkowej Europy, również w Polskich lasach.
antocyjany: glikozydy
delfinidyny, malwidyny,
cyjanidyny, kwas galusowy; garbniki (5-10%) głównie skondensowane.
ściągające, w ostrych biegunkach i miejscowym leczeniu stanów zapalnych błony śluzowej jamy ustnej i gardła.
Stosowane jako czynniki uszczelniające ściany naczyń włosowatych. W dużych dawkach działanie przeciwrobacze.
Surowiec o zawartości antocyjanów 0.3%, w przeliczeniu na chlorek 3-O-glukozydu cyjanidyny (chryzantemina)
Oxycocci fructus – owoc żurawiny
Oxycoccus quadripetalus (Vaccinium oxycoccus) –
Ŝurawina błotna,
Ericaceae - wrzosowate
Pospolita w Polsce, w środkowej i północnej
Europie, Azji wschodniej, Ameryce północnej.
Antocyjany: cyjanidyna,
delfinidyna;
kw. Cytrynowy, kw. benzoesowy,
erykolina – glikozyd hydrolizujący na glikozę i erycynol, witamina C.
dietetyczny surowiec witaminowy, w gorączce, infekcjach bakteryjnych dróg
moczowych.
*Rosae pseudo-fructus - owoc róży
Rosa canina - róża dzika, Rosaceae – różowate
Wyst. Na obszarach umiarkowanych i ciepłych półkuli północnej - prawie w całej Europie, w Afryce
Północnej, na Wyspach Kanaryjskich, w Azji, i na terenie Polski.
ogromne ilości witaminy C,
cyjanidyna, garbniki,
karotenoidy (β-karoten), kwasy
organiczne, olejki eteryczne, cukry, pektyny.
słabo rozkurczające, żółciopędne, łagodnie
moczopędne, jako lek ogólnie wzmacniający (bogate źródło witaminy C).
Surowiec o zawartości kwasu askorbowego nie mniejszej niż 0.3%
Rubi idaei fructus recens – owoc maliny.
Rubus idaeus – malina właściwa, Rosaceae - różowate
Wyst. w Polsce, w Europie, umiarkowanych strefach Azji.
Kwasy organiczne (cytrynowy,
jabłkowy), pektyny, antocyjany
(pochodne cyjanidyny,
pelargonidyny), cukry, witaminy C, B1, B2, B6, związki mineralne.
do wyrobu syropu (jako corrigens), w mieszankach ziołowych o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym
*Sambuci fructus – owoc bzu czarnego
Sambucus nigra - bez czarny
Caprifoliaceae - Przewiertniowate
Występuje w stanie dzikim w Europie, północnej Afryce, na Kaukazie i w Azji mniejszej. W Polsce spotykany na całym obszarze kraju (do 1100m)
antocyjany: cyjanidyny, cukry, pektyny, w niedojrzałych owocach
glikozyd cyjanogenny
sambunigryna;
jako środek lekko przeczyszczający i napotny, w stanach zapalnych żołądka i jelit, słabe działanie przeciwbólowe surowca.
Surowiec o zawartości flawonoidów nie mniejszej niż 0.8% w przeliczeniu na izokwercytrozyd.
*Sorbi fructus – owoc
jarzębiny
Sorbus aucuparia – jarząb pospolity,
Rosaceae – różowate;
Roślina pospolita w Polsce na niżu i w górach, Azji mniejszej, Syberii zachodniej
kwasy organiczne, karotenoidy, garbniki, węglowodany, alkohol sorbitol, witaminę C
środek urologiczny, różne choroby metaboliczne, w osłabieniu czynności
nerek, zaburzenia trawienia i krążenia. Świeże owoce mogą wywołać biegunkę, (obecność kwasu parasorbowego).
Carthami flos - kwiat krokosza
Carthamus tinctorius...
topolow