ZUPA Z SOCZEWICY 3Posiłek węglowodanowySkładniki:- 1/2 paczki mrożonych warzyw w słupkach- 1 por- 3-4 suszone grzyby- 3/4 szklanki soczewicy- 50 g makaronu sojowego- kawałek świeżego imbiru- szczypta kurkumy, curry i chili, wg gustu- przyprawa warzywna, sól, pieprz do smakuUmyte i połamane na kawałki grzyby i soczewicę gotujemy w dużej ilości wody. Pora i imbir kroimy w plasterki. Po 10-15 minutach wrzucamy do zupy lekko rozmrożone warzywa. Gdy soczewica, grzyby i warzywa są już prawie gotowe, dodajemy pora i makaron. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę, żeby się "przegryzła" i troszkę przestygła - najlepiej smakuje, gdy nie jest bardzo gorąca.
pryzmaty